Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος στο Λατώ fm για τα αναδρομικά: τι πρέπει να κάνουν όσοι συνταξιούχοι έλαβαν λάθος ή «ψαλιδισμένο» ποσό – Τι είπε για την ανεργία και τη διαφορά των στοιχείων ΟΑΕΔ-ΕΛΣΤΑΤ

Για τις κατηγορίες των συνταξιούχων που λαμβάνουν από σήμερα αναδρομικά μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο εργατολόγος, καθηγητής και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.  

Όπως είπε, ήδη την περασμένη Παρασκευή πληρώθηκαν οι πρώτοι δικαιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9 ενώ σήμερα, Δευτέρα, τη «σκυτάλη» πήραν οι υπόλοιποι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν τα αναδρομικά των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Η «αυλαία» πέφτει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, που θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ. 

Στις αρχές Νοεμβρίου οι κληρονόμοι των 172.222 θανόντων συνταξιούχων που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, καθώς μπαίνει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν αυτή την εβδομάδα τα αναδρομικά που τους αναλογούν από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις τους.

Τον Δεκέμβριο έρχεται, όπως ανέφερε, ο δεύτερος γύρος των αναδρομικών για το 15μηνο που αφορά τις περικοπές του 2016 από το Νόμο Κατρούγκαλου, με δύο καταβολές χρημάτων για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών, που θα έχουν επανυπολογισμό των συντάξεών τους και θα πάρουν και κάθε μήνα αυξημένη κύρια σύνταξη και αναδρομικά 15 μηνών.

Για παράπονα κάποιων συνταξιούχων για μη καταβολή των αναδρομικών, λόγω αβλεψίας όπως ανέφερε της κυβέρνησης, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι η ΕΝΥΠΕΚΚ ανήρτησε στη σελίδα της αίτηση που θα πρέπει να κάνουν όσοι δεν έλαβαν επικουρικά, δώρα, 

Επιπλέον, αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι που αναμένεται, τόνισε, να κάνουν αγωγές λόγω της μη πλήρους εφαρμογής την απόφαση του ΣτΕ δίνοντας μόνο την κύρια σύνταξη στο 11μηνο, εξαιρώντας την επικουρική και τα δώρα. 

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους που προσδοκούσαν να πάρουν δώρα, η κυβέρνηση ωστόσο, παρανόμως όπως είπε ο ίδιος, τα απέκλεισε, εξαιρώντας έτσι τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μεγάλη πλειοψηφία αναπήρων και συντάξεων λόγω θανάτου.

Όσοι συνταξιούχοι επιθυμούν να τα διεκδικήσουν μπορούν να το κάνουν μέχρι τέλος του 2020, διεκδικώντας όπως λέει τόκους, επικουρικά, δώρα και ηθική αποζημίωση.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμική και μισθολογική εξομοίωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, κάτι που ο ίδιος βλέπει με θετικό μάτι, εφόσον τελικώς ευοδωθεί. 

Στάθηκε επίσης στην παραδοξότητα, όπως είπε, άλλα στοιχεία για την ανεργία να δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και άλλα ο ΟΑΕΔ για τον ίδια μήνα (Ιούλιο 2020) αφού και οι δύο οργανισμοί παρακολουθούν τις ροές της απασχόλησης στην πατρίδα μας – δίνοντας στοιχεία με 322.000 λιγότερους ανέργους η ΕΛΣΤΑΤ. «Ο ένας λέει 16,8% ανεργία και ο άλλος 23%» τόνισε. 

Μέχρι και σήμερα, στη χώρα μας, οι άνεργοι ξεπερνούν όπως είπε το 1 εκ., αριθμός αυξημένος, ανέφερε, κατά 130.000 μέχρι τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com