Ο Δημήτρης Κούβελας στο Λατώ fm: «Καταχρηστικό και παράλογο να μην προσλαμβάνονται εργαζόμενοι που δεν θα έχουν εμβολιαστεί – Πλάγιος τρόπος επιβολής υποχρεωτικότητας το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Για το ροή του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας και για πολλές απορίες που απασχολούν σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού

 μίλησε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Βασικό στοιχείο για τη σωστή διαχείριση της διαδικασίας εμβολιασμού όπως τόνισε, «είναι ένα καλό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «οι χώρες χωρίς ένα καλό σύστημα
 και δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, ούτε καταγραφή των ευπαθών, έχουν ούτε μπορούν γρήγορα να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συστήματος. Στο Ισραήλ με ένα πάρα πολύ καλό σύστημα Πρωτοβάθμιας είδαμε την τεράστια επιτυχία που είχαν. Όταν εγώ πάω τον ηλικιωμένο πατέρα μου σε Νοσοκομείο για να κάνει το εμβόλιο, δεν φοβάμαι το εμβόλιο, φοβάμαι το Νοσοκομείο, για να κολλήσει είτε κορωνοϊό είτε οποιοδήποτε ανθεκτικό στέλεχος. Η πολιτεία θα έπρεπε να πάει σε αυτούς που είναι σε αυτή την κατάσταση προκειμένου να τους εμβολιάσει. Όλα ξεκινούν από την Πρωτοβάθμια Υγεία, χάσαμε μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσουμε να στήνουμε το σύστημα από τον περασμένο Φλεβάρη. Όπως χάσαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε περισσότερες τάξεις με λεφτά της ευρωπαϊκής ένωσης για να βελτιώσουμε το ζήτημα της παιδείας μας, είμαστε η χώρα της χαμένης ευκαιρίας. 

«Εγώ δεν ήμουν φανατικός οπαδός των γρήγορων διαδικασιών. Πρέπει όλα να ακολουθούν μία διαδικασία. Παρόλα αυτά το εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο με την έννοια που καταλαβαίνει ο κόσμος. Είναι πολύ πιθανό οι θάνατοι στη Νορβηγία να είναι ακριβώς θάνατοι όπως και τον κορωνοϊό, είναι πιθανό να οφείλεται σε υποκείμενα νοσήματα αλλά δεν μπορούμε αυτό να το ξέρουμε. Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες παρενέργειες σε ένα πολύ μικρό αριθμό, αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει αντικειμενικά και επιστημονικά είναι εάν ο αριθμός των προσβεβλημένων από τον ιό είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από αυτών με το εμβόλιο. Εάν είναι μικρότερος τότε δεν το συζητάμε το εμβόλιο πρέπει να γίνεται, αν είναι μεγαλύτερος προφανώς μετά το εμβόλιο πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν είμαστε κατάσταση για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε ακόμη στατιστικά νούμερα. Δεν μπορούμε να βασιστούμε ούτε στους 23 θανάτους στην Νορβηγία, ούτε στην απαγόρευση κυκλοφορίας δόσεων του εμβολίου της Moderna στην Καλιφόρνια, ούτε στη διαχείριση στο Ισραήλ. Τα εμβόλια είναι προϊόντα εταιρειών, υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει φαγωμάρα».

Όπως είπε, «εάν κάποιος είναι σε ομάδα επικίνδυνη για να καταλήξει αν κολλήσει τον ιό, προφανέστατα πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Εάν είναι κάποιος 25 χρόνων και υγιέστατος προφανέστατα δεν χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο, με την έννοια ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, άρα δεν έχει νόημα και το χτίσιμο της ανοσίας της κοινότητας. Εάν ο ηλικιωμένος πατέρας του έχει εμβολιαστεί και είχε 100% προστασία, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν όλοι γύρω-γύρω, τον προστατεύω με ατομικό εμβολιασμό. Η κοινότητα πρέπει να καλύπτεται όταν το εμβόλιο έχει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα. Εφόσον η αποτελεσματικότητα είναι στο 95% και εμείς το προμηθευόμαστε σε τεράστια ποσά, τότε μας καλύπτει η προστασία των ευπαθών ομάδων, δεν έχουμε λόγο να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Υπάρχει ένας οργανισμός ο οποίος έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα δυστυχώς πάρα πολύ αργά, που αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και το λέμε Οργανισμό αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων ανθρώπινου οργανισμού. Εγώ είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος πρόεδρος όταν δημιουργήθηκε αυτός ο φορές και εγώ είμαι πολύ φανατικά οπαδός των πραγμάτων, δεν θα αποζημίωνα ούτε ένα ευρώ όταν δεν το χρειαζόμαστε. Θα έπρεπε αυτός ο Οργανισμός να κρίνει πόσα εμβόλια θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες ομάδες, αυτούς έπρεπε να βάλει η Πολιτεία, δεν μπορούν αυτό να το κάνουν οι λοιμωξιολόγοι».

Ο κ. Κούβελας χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα των εμβολίων «ακραίο φασιστικό μέτρο, η ιατρική παρέμβαση σε άτομα χωρίς τη θέλησή τους είναι μια διαδικασία που απαγορεύτηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μετά το Ολοκαύτωμα και τα πειράματα του Μένγκελε, αποφασίστηκε ότι κανείς δεν θα υποχρεώνει οποιαδήποτε ιατρική πράξη ασχέτως ποιος το επιβάλλει. Το κράτος Λοιπόν δεν μπορεί να επιβάλει ιατρικές πράξεις χωρίς τη θέλησή μας γιατί είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, ισχύει και για όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ και τη συνθήκη του Ελσίνκι τη δεκαετία του ’60».

Για περιπτώσεις εργαζομένων που δεν θα μπορέσουν να προσληφθούν εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο ίδιος θα συνιστούσε σε οργανωμένους συλλόγους ασθενών «να πάρουν ασφαλιστικά μέτρα, είναι μία διαδικασία η οποία είναι γρήγορη. Οποιοσδήποτε έχει σκεφτεί αυτό, είναι ευκαιρία να το αλλάξει άμεσα γιατί πραγματικά είναι ποινικό. Αυτή είναι μια απαράδεκτη πρακτική, καταχρηστική και παράλογη».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Κούβελας είπε πως «αυτό επίσης είναι απαράδεκτο. Γιατί να μην έχουμε λοιπόν πιστοποιητικό και για τη γρίπη που κολλούν και τα παιδιά μας; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, θλίβομαι και μόνο που το σκεφτόμαστε. Πιστεύω ότι επί της ουσίας είναι ένας πλάγιος τρόπος επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολίου».

Στην ερώτηση εάν μπορεί κάπιος αφού εμβολιαστεί να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό, απάντησε πως «αυτό πραγματικά δεν έχουμε τρόπο να το ξέρουμε, είναι είναι μία απροσδιοριστία. Ελπίζουμε ότι δεν θα κολλάει σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί αλλά ακόμα και η ανακοίνωση της ίδιας εταιρείας είναι ότι δεν ξέρουμε και δεν ξέρουμε για πολλούς λόγους».

Για τα φάρμακα και τα κοκτέιλ αντισωμάτων, ο κ. Κούβελας τόνισε πως «αυτά θα έπρεπε να τα έχουμε ήδη στην ατζέντα μας, είναι μία κατάσταση η οποία δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται. Είναι η μόνη θεραπεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η μόνη προστασία αυτών που ήδη νοσούν, κλπ. Εάν ‘χτυπήσουμε’ με αυτά τον ιό, εμποδίζουμε ακόμα και τις μεταλλάξεις, κλπ, είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα και δεν ξέρω γιατί δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com