Ο Χρήστος Λιονής στο Λατώ fm: “Να μην επενδύουμε όλες τις ελπίδες μας στο εμβόλιο αλλά στην αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης – Μάσκα και υγειονομικές συνήθειες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνολική παιδαγωγική διαδικασία και όχι να επιβάλλονται με αστυνομικά μέτρα”

“Δεν πρέπει να επενδύουμε όλες τις ελπίδες μας στο εμβόλιο αλλά στην αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης μας και στην διαφορετική οργάνωση της ζωής μας, διότι εάν έλθει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι χαμηλής παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας τότε τι θα λέμε στον κόσμο που θα έχει επενδύσει”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον αέρα της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

Όπως τόνισε “όσο λιγότερα λέμε όλο αυτό τον καιρό και κουβεντιάζουμε, τόσο βοηθάμε καλύτερα την προσαρμογή μας μέσα στην πανδημία. Φοβάμαι ότι έχουμε συζητήσει πάρα πολύ, οι άνθρωποι τους οποίους συναντώ σε όλο το μήκος και πλάτος της Κρήτης τελευταίο καιρό μου λένε ότι συχνά κλείνουν την τηλεόραση και φοβάμαι ότι πολύ συχνά τα μηνύματα είναι συγκρουόμενα μεταξύ τους, έχουν διπλό περιεχόμενο και οδηγούν πολύ συχνά στην άρνηση.

Ο κόσμος έχει κουραστεί κουραστεί αλλά και πανικοβάλλεται πολύ συχνά με απόλυτη συσκευές θέσεις και οδηγείται σε σύγχυση όταν τα μηνύματα είναι συγκρουόμενα μεταξύ τους. Συνεπώς ένα μήνυμα είναι ότι δυστυχώς η πανδημία πέρασε πέρασε και στα βαθιά του κοινωνικού ιστού, θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Παίρνουμε τα μέτρα για να προστατεύσουμε τους άλλους,  ουσιαστικά προστατεύοντας και τον εαυτό μας.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι “οι αριθμοί θα πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά και ιδιαίτερα όταν συγκρίνονται με το παρελθόν, οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να συγκρίνουν τους αριθμούς αυτούς που ανακοινώνονται τώρα με την περίοδο της καραντίνας ή την αρχική περίοδο της πανδημίας. Και ένα μεθοδολογικό λάθος είναι ότι φυσικά τώρα έχεις περισσότερο αριθμό για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας βασικός όμως λόγος είναι ότι τώρα κάνεις πολύ πιο γρήγορη ανίχνευση, κάνεις πολύ πιο γρήγορες διαγνωστικές δοκιμασίες, άρα έχεις μεγαλύτερο αριθμό. Συνεπώς οι αριθμοί θα πρέπει επίσης να εξετάζονται ζυγιασμένοι ως προς τον πληθυσμό.

Ρόλο σε αυτό παίζει όπως είπε και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται. “Οι πολιτικές για το τι μέτρα θα ληφθούν γίνεται μόνο πάνω στον απόλυτο αριθμό, αυτό δεν είναι σωστό. Θα έπρεπε, και ήδη και εμείς και η ομάδα μας από το πανεπιστήμιο το έχει τονίσει πολλές φορές, τα δεδομένα να είναι στον πληθυσμό, να έχουμε πληθυσμιακά δεδομένα και να έχουμε και δεδομένα πάνω σε αντισώματα, στη μελέτη των αντισωμάτων.

Υπάρχουν και κάποιοι, όπως ο ομιλών, που έχουν εκπαίδευση στην επιδημιολογία, όμως η διαχείριση του θέματος γίνεται μόνο από τους λοιμωξιολόγους και πολύ συχνά το βάρος είναι σε συναδέλφους του κέντρου, της Αθήνας. Το ζήτημα της πανδημίας αυτή τη στιγμή όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο ζήτημα μιας πανδημίας ή μιας λοίμωξης αλλά είναι ένα σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας και τα θέματα της Δημόσιας Υγείας δεν προσεγγίζονται ολοκληρωμένα όπως θα περίμενε κανένας.

Αυτό οδηγεί δυστυχώς και σε δυσνοήσεις και σε λάθη επικοινωνιακά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το με τον ιό, προστατεύοντας ο ένας τον άλλον, χωρίς πάντα να κάνουμε τις επενδύσεις και τις σκέψεις τις μακροχρόνιες

Δεν πρέπει να επενδύουμε όλες τις ελπίδες μας στο εμβόλιο αλλά στην αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης μας και στην διαφορετική οργάνωση της ζωής μας, διότι εάν έλθει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι χαμηλής παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας τότε τι θα λέμε στον κόσμο που θα έχει επενδύσει;  Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε να μην κάνουμε τον κόσμο να χάσει την εμπιστοσύνη του στο εμβόλιο, αλλά όταν του λέμε ότι το εμβόλιο θα έρθει το Δεκέμβριο, το εμβόλιο θα έρθει το Νοέμβριο, το εμβόλιο θα μας τα λύσει όλα, τότε μετά έρχεται μία αρνητική είδηση και όπως καταλαβαίνετε τον κάνει τον μέσο πολίτη να αμφισβητεί πλέον μετά και αυτούς που μιλάνε και φυσικά να απογοητεύεται”.

Δυστυχώς στο κομμάτι αυτό της επικοινωνιακής πολιτικής και της στρατηγικής ενημέρωσης που βγαίνει από το κέντρο και από τα συγκεκριμένα διαχειριστικά κέντρα, είτε λέγεται ΕΟΔΥ είτε λέγεται υπουργείο Υγείας – παρά τις πολύ σοβαρές προσπάθειες που κάνει – νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό και ένα μεγάλο λάθος.

Το βλέπετε αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου και του Κρητικού λάου αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι έχει πρόβλημα στην επικοινωνία με αυτά που ακούει και ότι συχνά δεν επιθυμεί να ακολουθήσει αυτά τα οποία του λένε, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ένα σοβαρό πρόβλημα στη συμπεριφορά και φυσικά να αντανακλάται και στις μολύνσεις.  

Αναφέρθηκε επίσης στις υγειονομικές συνθήκες που τώρα ακούμε – μάσκες, πλύσιμο χεριών, κλπ – που δεν είχαν περάσει στον υγειονομικό τομέα ούτε πριν την πανδημία. Φυσικά είμαι υπέρ της χρήσης της μάσκας, όμως δεν είναι εύκολο να επιβληθεί με αστυνομικά μέτρα. Θέλει αλλαγή της συμπεριφοράς και αυτό γίνεται σταδιακά, είναι μέρος μιας διαδικασίας παιδείας και μιας διαφορετικής επικοινωνιακής πολιτικής. 

Πραγματικά πρέπει να ‘παίξουμε’ με τη μάσκα και κυρίως σαν παιδαγωγικό μέσο και αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί. Τα ζητήματα της υγείας πρέπει να τα προσεγγίζουμε συνολικά και στα παιδιά και στο σχολείο.οτιδήποτε μπει στο σχολείο ακόμη και η μάσκα, ακόμη και το πλύσιμο των χεριών, θα πρέπει να είναι σε μία παρέμβαση που να αναφέρεται γενικότερα για την υγεία του παιδιού.

Η εστίαση μόνο σε ένα θέμα, δεν οδηγεί εύκολα στη συμπεριφορά. Ακόμη και το μικρό παιδί το φοβίζει και το κουράζει, που σημαίνει λοιπόν ότι τώρα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να κουβεντιάσουμε τα θέματα της υγείας συνολικά, μαζί με τον κορωνοϊό και θα προσαρμοστεί σε παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας και αγωγής υγείας που θα ξεκινήσει από το σχολείο, αυτή η ευκαιρία χάνεται και συζητάμε μόνο για τη μάσκα, συζητάμε μόνο για τον κορωνοϊό, συζητάμε μόνο για τα αντισηπτικά. 

Σημείωσε επίσης ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία σοβαρή, πλήρως ενσωματωμένη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσα στο δημόσιο τομέα που θα χρησιμοποιούσε και τα κατάλληλα τον εξοπλισμό, δηλαδή τις κινητές μονάδες, όχι μόνο για τα μοριακά τεστ αλλά κυρίως για την παρακολούθηση των πολλών ασθενών με ήπια συμπτώματα που υπάρχουν στην κοινότητα.

Κάθε δημόσια δομή υγείας θα έπρεπε να ενσωματώσει μέσα της αυτή την εξαιρετική υποδομή με τις κινητές μονάδες και να ασχοληθεί και να συνεργαστεί με το νοσοκομείο. Χρειάζεται ακόμη και επίσης ένα κατάλληλο κέντρο πλήρους ενημέρωσης και υποστήριξης αποφάσεων στο αν κάποιος θα κάνει το διαγνωστικό τεστ και εάν κάποιος θα νοσηλευτεί και που. Η δική μου η προσέγγιση είναι ότι χρειαζόμαστε σε θεσμικό επίπεδο πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο χώρο της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας και της παιδείας”.

Αναφορικά με την οροεπιδημιολογική μελέτη στο νησί και στο Λασίθι και το πότε θα έχουμε αποτελέσματα “πιθανόν να είναι λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. “Στο νομό Λασιθίου έχουμε ολοκληρώσει η δειγματοληψία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τους φορείς του νομού Λασιθίου και την τοπική αυτοδιοίκηση. Κλείσαμε δηλαδή παραπάνω από το 65% των προβλεπομένων ίσως και στο 70% από αυτούς που είχαν τυχαία επιλεγεί, κοντά στους 80 ανθρώπους. 

Αυτές οι πληθυσμιακές μελέτες δεν πρέπει να γίνουνε μία φορά, όπως εμείς τώρα που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την αρχική της φάση δηλαδή την μελέτη μιας φάσης χρονικής του πληθυσμού αλλά να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκεί που έχεις εξάρσεις και κυρίως την περίοδο πριν τις εξάρσεις. Το άνοιγμα, π.χ., των συνόρων και η έκθεση του πληθυσμού της Κρήτης και με πολίτες της Ευρώπης, δείτε πραγματικά τι αλλαγή έκανε στο επιδημιολογικό πρότυπο”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com