Ο Χρήστος Λιονής στο Λατώ fm: «Ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα στρέφεται περισσότερο στις οικογένειες που θα πληγούν από τις συνέπειες του κορωνοϊού»

«Το εμβόλιο είναι κάτι σημαντικό και πρώτη προτεραιότητα, η συζήτηση όμως και το πού πρέπει να εστιάζουμε ως σύστημα υγείας δεν πρέπει να μένει μόνο εκεί, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα παρέχει βοήθεια στις οικογένειες και θα αναλαμβάνει δράσεις αποκατάστασης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής μιλώντας στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό κατήφειας και θλίψης σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας την περίοδο που διανύουμε και τόνισε πως «για το χώρο της υγείας ότι θα έπρεπε εξίσου να απασχολήσουν και τα άλλα θέματα της υγείας, τα χρόνια νοσήματα τα οποία εξ ορισμού είναι νοσήματα τα οποία αυξάνουν την ευαλωτότητα και την ευπάθεια για επιπλοκές απέναντι και στον κορωνοϊό. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας και με τα χρόνια νοσήματα τα οποία εξ ορισμού ήταν παραμελημένα μέσα από ένα σχετικά ανεπαρκές σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία δεν είχε δοθεί ούτε ο ρόλος ούτε το περιεχόμενο αλλά ούτε και φυσικά τα εφόδια και τα μέσα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις. Ήδη από το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας μιλάει για μία άλλη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα είναι ολοκληρωμένη, περισσότερο στραμμένη στα πρόσωπα και στις οικογένειες και θα κάνει κάτι παραπάνω από το να έρχεται σε επαφή μόνο με τον πολίτη κάνοντας μικρές πράξεις ή γράφοντας μόνο τις συνταγές. Άρα χρειαζόμαστε σήμερα ένα σύστημα υγείας που να είναι πολύ πιο ανθεκτικό. Μια Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα αναλάβει και αυτές τις οικογένειες που θα πληγούν από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ψυχολογικές κοινωνικές και οικονομικές».

Όπως υπογράμμισε, «καταλαβαίνω και συμφωνώ ότι το εμβόλιο είναι μια αναγκαιότητα, δεν θα λυθούν όμως όλα και διά μαγείας με αυτό. Ακόμη και εάν φτάσουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης, οι συνέπειες του covid θα παραμείνουν. Απαιτείται διαφορετικός προσανατολισμός και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενίσχυση κυρίως με εκπαιδευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή». 

Ο κ. Λιονής είπε ότι όλα αυτά απαιτούν χρόνο και έχουν κόστος θα πρέπει όμως να προχωρήσει αυτή η λογική, «η οποία συνδέεται και με τον εμβολιασμό». Πρόσθεσε ότι απαιτείται και ένας πιο αυστηρός και στοχευμένος έλεγχος σε ομάδες του πληθυσμού.

Αναφορικά με την οροεπιδημιολογική μελέτη που γίνεται στην Κρήτη, τόνισε ότι αυτή βρίσκεται στην 8η-10η ημέρα, έχει ξεκινήσει σε Ιεράπετρα, Σητεία και υπάρχει ο σχεδιασμός να αρχίσει την Κυριακή και στον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, προσκαλούνται τα πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη μελέτη. «Υπάρχει συμμετοχή και ελπίζουμε ότι τα έχουμε ολοκληρώσει μέσα στον Ιανουάριο». 

«Η συμμετοχή για όλο το Λασίθι στην α΄ φάση ήταν περίπου στα 95 άτομα και τώρα περιμένουμε την επανεξέταση για να δούμε σε ποιο βαθμό άλλαξε, πόσο προχώρησε βαθιά η λοίμωξη στην κοινότητα, στο γενικό πληθυσμό».


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com