Ο Άγγελος Συρίγος στο Λατώ fm: «Στόχος της κυβέρνησης να λειτουργήσουμε τα Χριστούγεννα υπό σχετικά ομαλές συνθήκες, οι λογικές απαγορεύσεων θα σταματήσουν μόλις έρθει το εμβόλιο» – Για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ο Τζο Μπάιντεν όλα θα τα δει μέσα από το πρίσμα των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία»

«Στόχος της κυβέρνησης να λειτουργήσουμε τα Χριστούγεννα υπό σχετικά ομαλές συνθήκες, η αντίστοιχη εμπειρία της καραντίνας στο Ισραήλ μας δίνει αισιοδοξία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. 


«Η ανακοίνωση λέει καραντίνα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η εμπειρία από άλλες χώρες, από το Ισραήλ όπου είχε φτάσει 5.500 κρούσματα και μετά από 3 εβδομάδες καραντίνας αποδεικνύει ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα. Είναι νωρίς να πούμε το πώς ακριβώς θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα, είναι πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για αυτή τη νόσο και τα οποία διαπιστώνουμε στην πορεία. 

Ποιος περίμενε, για παράδειγμα, ότι θα είχαν εκτιναχθεί τα κρούσματα στα 20.000 στο Βέλγιο, στα 15.000 στην Τσεχία, τα 10.00 στην Αυστρία, οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με τα προβλήματα που υπάρχουν».

Κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, είναι το εμβόλιο. «Από εκεί και πέρα θα αρχίσει η η αλλαγή στάσεων σε πολλά πράγματα, η θωράκιση ηλικιωμένων ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο. Σε αυτές επικεντρωνόμαστε, με τη λογική ότι στους αμέσως επόμενους μήνες, δηλαδή με το νέο έτος, θα έχουμε, πρώτα ο Θεός, ένα εμβόλιο».

Σχολίασε επίσης ότι «οι  ανθρώπινες κοινωνίες ζούσαν παραδοσιακά με επιδημίες, είχαμε την ευτυχία τα τελευταία περίπου 90 χρόνια να μην έχουμε επιδημίες τέτοιας τάξεως τουλάχιστον στη Δύση.

Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση έκανε και αυτή λάθη οδηγώντας μαζί με άλλους λόγους στο σημείο που είμαστε σήμερα, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «είναι πράγματα που δεν τα ξέρεις, εάν ισχύει για την Ελλάδα μία, για άλλες χώρες ισχύει 10. Στην χώρα μας τα πράγματα μέχρι τώρα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες αντίστοιχου μεγέθους στην Ευρώπη. Όταν έχεις μπροστά σου ένα τόσο από τον παράγοντα, λάθη θα γίνουν, δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς θα εκτινάξει τις μολύνσεις».

Αναφορικά με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου προέδρου των ΗΠΑ και για το αν η χώρα μας μπορεί να περιμένει μια αλλαγή τακτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Συρίγος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς, σπανίως τέτοιες χώρες βλέπουν αλλαγές από έναν ένοικο στο Λευκό Οίκο. Από κει πέρα όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι εμείς εντασσόμαστε σε ένα ευρύτερο κύκλωμα ασφαλείας που περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Επομένως, αλλαγές που μπορεί να γίνουν στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα μας επηρεάσουν».

Για το νέο πρόεδρο, ανέφερε πως «ο κ. Μπάιντεν ήταν το 1978 από αυτούς που ψήφισαν κατά της άρσεως του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει κάποιους κανόνες οι οποίοι θα επιτρέψουν στην Αμερική να διατηρήσει την παντοδυναμία της».

Στην περίπτωση της Τουρκίας, τόνισε «όλα θα τα δει μέσα από το πρίσμα των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία η οποία και είναι για τις ΗΠΑ ο κύριος εχθρός». 

Πρόσθεσε, «να θυμόμαστε ότι δεν ήταν η Δύση που επέλεξε να συγκρουστεί με την Τουρκία αλλά η Τουρκία που το επέλεξε. Επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία που εμφανίζεται ως η μεγάλη δύναμη η οποία θεωρεί ότι πρέπει να συνδιαλέγεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία, κ.ο.κ., κάτι που απέχει βέβαια από την πραγματικότητα».  

Σχετικά με την τακτική του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αρνείται να δεχθεί την ήττα μιλώντας για νοθεία, ο κ. Συρίγος είπε πως «

ακόμη δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση, όσο επιβεβαιώνεται ότι ο Μπάιντεν υπερβαίνει αρκετά το όριο των 270 εκλεκτόρων, θα του ασκηθούν πιέσεις από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να σταματήσει και να παραδεχθεί την ήττα. Θα υπάρξει αντίδραση στη Ανώτατα Πολιτειακά δικαστήρια αλλά εκτίμησή μου είναι ότι η στάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα είναι να μην ωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Από την ώρα που γίνεται δεκτή η επιστολική ψήφος, ήταν βέβαια ότι θα ψηφίσουν επιστολικά και θα γίνουν δεκτές αυτές οι ψήφοι. Και εκεί φάνηκε και η διαφορά».

Ακούστε εδώ την ενδιαφέρουσα συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com