Ο Άγγελος Συρίγος στο Λατώ fm: «Ο Ερντογάν δεν κυνηγά τώρα θερμό επεισόδιο, μπορεί όμως να γίνει από λάθος – Το κακό είναι ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν και τάσεις για κυρώσεις όχι αυστηρές αλλά γενικές και αόριστες»

«Ο Ερντογάν αυξάνει τις προκλήσεις λόγω της ιδεοληψίας να κάνει την Τουρκία μεγάλη δύναμη μέχρι το 2023, θέλει να επιβεβαιώσει την επικυριαρχία της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα το θερμό επεισόδιο δεν το κυνηγά, μπορεί να γίνει από λάθος», είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ και Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. 

«Ως προς τα πού το πάει ο Ερντογάν, μου θυμίζει το παλιό ανέκδοτο με τον απατημένο σύζυγο, ο οποίος βγάζει ένα ντετέκτιβ και ο οποίος τον ενημερώνει για το τι κάνει η γυναίκα του. Του λέει γυρίζει διαρκώς με έναν άλλον παντού σε όλους τους δρόμους και στο τέλος πάνε και χώνονται, κλειδώνονται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Και απαντάει ο απατημένος σύζυγος και τι γίνεται εκεί πέρα ξέρουμε; Αυτή η αγωνία θα με φάει του λέει. Πού να το πάει ο Ερντογάν, έχει ως στόχο να επιβάλει την επικυριαρχία του όλη την Ανατολική Μεσόγειο και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα που βλέπει ότι δεν του βγαίνει αυτό, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορες χώρες, το έχει ρίξει το Καστελόριζο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο στόχος του είναι η επικυριαρχία της Τουρκίας σε όλα την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι αυξημένες το τελευταίο διάστημα προκλήσεις, όπως είπε, «οφείλονται στην ιδεοληψία του να κάνει την Τουρκία μεγάλη δύναμη σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι το 2023, εκεί στοχεύει, τίποτα άλλο δεν τον ενδιαφέρει.

Για το Oruc Reis, ο κ. Συρίγος είπε ότι «το υπουργείο λέει ότι δεν έχουν γίνει έρευνες και δεν έχουν παραβιαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, δεν έχω ιδίαν άποψη. Εγώ βλέπω ένα πλοίο που κάνει μια ενοχλητική επίδειξη σημαίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία παρέλαση άνω από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν παραβιάζει δεν ξέρω, ακούω το υπουργείο Άμυνας που λέει ότι δεν το παραβιάζει.

Ερωτώμενος για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε όλες τις προκλήσεις, ο κ. Συρίγος είπε ότι «πρέπει να δούμε εάν επιλέγουμε να παίξουμε στο πεδίο που θέλει να παίξει ο Ερντογάν που θέλει την ένταση.Ή επιλέγουμε τη διπλωματία όπου αισθανόμαστε πιο ισχυροί;

Ας υποθέσουμε ότι παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα, πώς θα αντιδράσεις στην παραβίαση αυτή; Με βύθιση του πλοίου; Η περίφημη φράση «βυθίσατε το ‘Χώρα'»που ακούστηκε το 1976, ήταν κάτι που θεωρήθηκε τότε εξαιρετικά ακραίο και εκτός πραγματικότητας.

Η απάντηση είναι ότι ανάλογα με το είδος της του προβλήματος που έχεις να αντιμετωπίσεις, χρησιμοποιείς τα αντίστοιχα μέσα. Όταν έγινε η παραβίαση στον Έβρο έγινε από αμάχους, δεν έβαλαν μπρος το στρατό με τα πολυβόλα, έβαλαν την αστυνομία με τα δακρυγόνα. Ο στρατός μπαίνει όταν απέναντι υπάρχει στρατός. Κατ’ αντιστοιχία, όταν ο άλλος πάει να σου παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα με σεισμικές έρευνες, εσύ κοιτάς να δεις πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες αυτές. Τις σταματάς με θόρυβο». 

Για τις εμπρηστικές δηλώσεις τα τελευταία 24ωρα από τον Ερντογάν και τους συμβούλους του και το εάν όντως υπάρχει αυτή τη φορά ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο, ο κ. Συρίγος είπε ότι «κυνηγούσε θεωρώ το θερμό επεισόδιο πριν από δύο εβδομάδες, τώρα δεν το κυνηγάει πλέον, έχει αυτοσυγκρατηθεί λόγω των πιέσεων που του έχουν ασκηθεί, μπορεί να συμβεί από λάθος πλέον το θερμό επεισόδιο

Όταν έχει τέτοια μεγάλη συγκέντρωση πλοίων και αεροσκαφών πολεμικών μηχανών που είναι εκεί για ένα τόσο παρατεταμένο χρονικό διάστημα, εύκολα ο άλλος λόγω έντασης, κούρασης, δεν μπορείς να είσαι με το δάκτυλο σκανδάλη 30 ημέρες συνεχώς».

Τέλος, σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, όχι βαριές όπως της Αμερικής, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί διαφορετικά. Το κακό είναι ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τάσεις, η μία λέει ‘θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις’, η άλλη λέει ‘δεν χρειάζονται αυστηρές κυρώσεις, ας περάσουμε ένα μήνυμα περί κυρώσεων γενικό και αόριστο’. Θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες».

Οι κυρώσεις αυτές μπορεί να είναι κατά φυσικών προσώπων ή κατά της Τουρκίας. Οι κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων δεν θα σταματήσουν την Τουρκία, κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα τους ‘τσούξουν'».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com