Ο Άγγελος Συρίγος στο Λατώ fm: «Κρίσιμο για τη συνέχεια το πότε θα μας δοθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Η Τουρκία βυθίζεται προς μία φενάκη ισλαμισμού και νεοοθωμανισμού και αν δεν το αντιληφθούμε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα»

Για τις εξελίξεις με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μέτρα και την κατάσταση με τον κορωνοϊό και για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις συνέπειες αυτής, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «δεν είναι εύκολο για 27 χώρες που συζητούν να συμφωνήσουν και πρέπει να περιμενουμε, είναι νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι πάει να γίνει. Όταν κάτι κρατάει τόσες πολλές ημέρες είναι επώδυνες γέννες, αλλά καταλήγουν σε κάτι, θα έχουμε γέννα. Όλα τα κράτη του Νότου είμαστε αντίθετοι στην κατεύθυνση ενός ‘πέμπτου μνημονίου’ και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Είναι σημαντικό που η ελληνική πλευρά συμμετέχει στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, που είναι σκληρές γιατί από πίσω υπάρχουν χρήματα, τα χρήματα δεν γεννιούνται σε… λεφτόδεντρα. Τα βόρεια κράτη θέλουν να διασφαλιστούν για να δώσουν τα χρήματα».

Κρίσιμο, τόνισε, είναι πότε θα δοθούν αυτές οι επιχορηγήσεις καθώς από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα για τη συνέχεια και στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τα μέτρα, ανέφερε πως η χρήση μάσκας στα σούπερμαρκετ είναι πια υποχρεωτική για όλους «αφού πριν 3 εβδομάδες δεν υπήρχαν στην Ελλάδα τουρίστες για να φέρουν τον ιό» 

Για την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τόνισε πως «στην Τουρκία
τα θρησκευτικά σχολεία από 65.000 που είχαν το 2002, τώρα έχουν ένα εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες μαθητές, τα κατηχητικά σχολεία έχουν δεκαπλασιαστεί, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων έχει πενταπλασιαστεί τον προϋπολογισμό της, αντιμετωπίζουμε δίπλα μας ένα κράτος το οποίο βυθίζεται προς μία φενάκη ισλαμισμού και νεοοθωμανισμούκαι σε αυτό το πλαίσιο το πλέον συμβολικό σημείο ήταν η Αγία Σοφία. Η Τουρκία φεύγει από τους δυτικούς θεσμούς, έχει πάρει τη δική της πορεία, είναι σαφές,  πλέον με ταχύτητα κινείται προς άλλη κατεύθυνση, εάν εμείς δεν το αντιληφθούμε αυτό το πράγμα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα


Εάν η Ευρώπη δεν συνειδητοποιήσει ότι δίπλα της ακριβώς μεγαλώνει μία χώρα η οποία ζει σε ένα ‘Οθωμανικό μεγαλείο’ και σε έναν ισλαμικό πυρετό, θέλει να τοποθετήσει ισλαμικής αδελφότητας στην ευρύτερη περιοχή, βλέπει την Ευρώπη μέσα από το πρίσμα του Ισλάμ περισσότερο, παρά μέσα από το πρίσμα μιας χώρας η οποία ανήκει στους ευρωπαϊκούς και στους δυτικούς θεσμούς. Ο Ερντογάν πάει να τοποθετήσει μία ισλαμική Αδελφότητα επικεφαλής της Λιβύης, θα έχουμε δηλαδή ένα ισλαμικό κράτος νοτίως των συνόρων μας».

 
Ως Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούμε τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατόν,  να πούμε ότι ότι δίπλα μας έχουμε αυτό το φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν σηκώνει να μην αντιμετωπιστεί.

Ως Ελλάδα δυστυχώς λόγω γεωγραφικής θέσεως θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιμετωπίσουμε στην πράξη όλη αυτή την κατάσταση και αντικειμενικά είμαστε η μοναδική χώρα η οποία μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή αυτή την κατάσταση. Εάν ξεπεραστούν κάποια όρια, δεν υπάρχει κάποια άλλη χώρα η οποία να μπορεί να σταθεί μπροστά.

Σημείωσε δε πως το όλο θέμα με την μετατροπή σε τζαμί «δεν έχει κανένα γυρισμό και δεν μπορεί να ανατραπεί».


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com