Μειωμένες οι αγροτικές επιδοτήσεις – Παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει ο Αυγενάκης

Ένα απίστευτο αλαλούμ συνθέτει τα τελευταία 24ωρα το σκηνικό γύρω από την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης των αγροτών της χώρας με χιλιάδες δικαιούχους να βλέπουν κουτσουρεμένα τα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά μεγάλο βαθμό ενώ άλλοι δεν πληρώθηκαν καθόλου.

Το μέγεθος του προβλήματος αλλά και της ανευθυνότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει και η παρέμβαση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου με τον πρόεδρο του οργανισμού να αρνείται να παρατηθεί.

Οι περιπτώσεις αγροτών που περίμεναν εδώ και καιρό να πληρωθούν τη βασική ενίσχυση και οι οποίοι είδαν μειωμένα τα ποσά, είναι χιλιάδες ενώ όλοι κάνουν λόγο για φιάσκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη τη φετινή χρονιά δόθηκαν τα λιγότερα χρήματα από το 2016 και μετά.

Συγκεκριμένα φέτος δόθηκαν 488 εκατομμύρια για προκαταβολή όταν πέρσι δόθηκαν 657.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 δόθηκαν 770 εκατομμύρια, το 2017 702, το 2018 682, το 2019 683 εκατ, το 2020 697 εκατ, και το 2021, 633 εκατομμύρια.

προκαταβολές

 

Οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κρήτη βρίσκονται στα «κάγκελα» και περιμένουν άμεσα τις διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι προτείνουν προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης και πρώην σύμβουλος του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης ο οποίος δήλωσε ότι τα χρήματα που δεν δόθηκαν φέτος στους δικαιούχους παραγωγούς θα πάνε στη λεγόμενη αναδιανεμόμενη ενίσχυση που στόχο έχει να στηρίξει τους μικροκαλλιεργητές οι οποίοι κατέχουν έκταση από 10 έως 40 στρέμματα.

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα της διαφοράς που προέκυψε φέτος σε σχέση με πέρσι δεν δόθηκαν λόγω του ότι έπρεπε ΟΙ παραγωγοί να υποστηρίξουν τα οικολογικά σχήματα βάσει της νέας ΚΑΠ, ο Μύρων Χιλετζάκης απάντησε ότι η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης δεν έχει να κάνει με το οικολογικά σχήματα και πως αυτά θα πληρωθούν Φλεβάρη – Μάρτη, σε αντίθεση με τον Ανδρέα Στρατάκη ο οποίος υποστήριξε ότι η βασική αιτία ήταν τα οικολογικά σχήματα.

Την ίδια ώρα, το επόμενο Σάββατο στις 17.00 το απόγευμα στην έδρα της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης στον Προφήτη Ηλία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των θεσμών που σχετίζονται άμεσα με το θέμα προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις για την διεκδίκηση των ποσών που χάθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να στείλει το φάκελο με τις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτών στη δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα της υπόθεσης.

Πηγή:ekriti.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com