Μάτι: Έφεση για το σύνολο της απόφασης άσκησε η Εισαγγελία Εφετών

Έφεση του συνόλου της απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι, πλην του μέρους που αφορούσε τον πολίτη που προκάλεσε τον όλεθρο, άσκησε η Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας ουσιαστικά την επανεξέταση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τόσο των δεκαπέντε αθωώσεων όσο και του καταδικαστικού σκέλους ως προς τις ποινές αλλά και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες. Επί της ουσίας, η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα κρίνει την υπόθεση από το μηδέν.

Η έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που προκάλεσε οργή των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής το Μάτι τον Ιούλιο του 2018, ήρθε μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και της προϊσαμένης της Εισαγγελίας Εφετών που ζήτησε να ελεγχθεί η απόφαση των δικαστών οι οποίοι δίκασαν επί 18 μήνες την τραγωδία.

Η έφεση ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Σπύρο Παππά και αφορά:

– Το σκέλος που έκρινε αθώους 16 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων αιρετοί της Αυτοδιοίκησης όπως η τότε περιφερειάρχης και δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής.

– Το σκέλος που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου σε τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες.

– Το σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν, δηλαδή τις επιμέρους και την συνολική των εκτιτέων που έφθασαν ως 5 ετών φυλάκιση.

– Το σκέλος της μετατροπής σε χρηματική ποινή που ορίστηκε σε περίπου 10 ευρώ ημερησίως.

Υπενθυμίζεται πως με την απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

1. Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).

2. Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό  9 ανθρώπων στη θάλασσα).

  3. Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ  (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32).

4. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).

5. Χαράλαμπο Χιώνη, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

6. Τον κάτοικο στο Νατού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά για εμπρησμό από αμέλεια.

Η έφεση δεν αφορά τον κάτοικο της περιοχής, καθώς δεν μπορούσε νομικά να παρέμβει στο σκέλος αυτό της απόφασης η Εισαγγελία.

Να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια ώστε η απόφαση να έχει καθαρογραφεί ως τα τέλη του μήνα, προκειμένου ο δεύτερος βαθμός της δίκης για τη φωτιά που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com