Γιάννης Βαρουφάκης στο Ραδιο Λατώ «ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο θα γίνουν αναπτυξιακή τράπεζα».

Ηχητικό Γιάνης Βαρουφάκης


Για την κάθοδο του Μερα25 στην Κεντρική πολιτική σκηνή και τις πολιτικές αρχές του κόμματος που ίδρυσε μίλησε αποκλειστικά  στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» με το Νίκο Σγουρό ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Βαρουφάκης. Μεταξύ άλλων δήλωσε:

Στο Μέρα25 έχουμε μια πάγια ιδεολογική τοποθέτηση να μην ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις. Ικανοποιούμαστε να συμμετέχουμε στην αναβάθμιση του διαλόγου, έτσι ώστε ο πολίτης την 7η Ιουλίου να έχει πραγματικές εναλλακτικές γιατί χωρίς αυτές έρχεται η απελπισία και υποβαθμίζεται η δημοκρατία. Το πρόγραμμά μας το έχουμε δουλέψει εδώ και τρία χρόνια ακόμα και πριν την ίδρυση του κόμματος συν ότι το αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας από το Δεκέμβριο του 2018. Είμαστε αρκετά μπροστά. Έχουμε δώσει πολλή μεγάλη έμφαση. Επτά
βασικές τομές που προτείνουμε να νομοθετηθούν απ την επόμενη μέρα
Δεν υπάρχει πιθανότητα να ανακάμψει η χώρα εάν συνεχίσουμε με τη λιτότητα με αυτόν το φαύλο κύκλο της προσποίησης αποπληρωμής ότι το χρέος αποπληρώνεται…

Ο ΦΠΑ κατεβαίνει στο 15% με 18% ανάλογα με το αν πληρώνεις με μετρητά η με πλαστικό χρήμα

Η φορολόγηση των επιχειρήσεων αρχικά καταργούμε άμεσα την προπληρωμή φόρου αυτό το όνειδος που μόνο σε μια χώρα αποικία συμβαίνει. Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να πάνε στο 26% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές.
Θα καταργήσουμε άμεσα τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Θα δημιουργήσουμε μια δημόσια εταιρία διαχείρισης κόκκινων χρεών. Τα κόκκινα δάνεια θα μεταφερθούν από τα βιβλία τα λογιστικά των τραπεζών σε αυτή την εταιρία. Οι πολίτες θα πληρώνουν και θα καταβάλουν ένα ενοίκιο σε αυτή τη δημόσια εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο θα τα κάνουμε ένα θα τα μετατρέψουμε σε αναπτυξιακή τράπεζα όπου θα απαγορεύεται να πουλάει τη δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιεί την περιουσία. Οι μετοχές αυτής της αναπτυξιακής τράπεζας θα περάσουν στα ασφαλιστικά ταμεία για ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους.

Δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών. Δηλαδή ένα ψηφιακό σύστημα που να μπορούν οι πολίτες να συναλλάσσονται μεταξύ τους αλλά και με το κράτος απολύτως δωρεάν.

Νέοι και μισθωτή εργασία. Είναι απαράδεκτο ότι στη χώρα μας έχουμε ανθρώπους που εργάζονται κανονικά με ωράριο και πληρώνονται με μπλοκάκι. Αυτό είναι η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης μισθωτού. Εμείς λέμε ότι όποιος εργάζεται πάνω από 8 ώρες τη βδομάδα θα πρέπει να ασφαλιστεί κανονικά ως μισθωτός .
Νέες επιχειρήσεις από ανθρώπους που επιχειρούν πρώτη φορά ( τα λεγόμενα srart ups) κανένας φόρος καμία ασφαλιστική εισφορά για 5 χρόνια έτσι ώστε να ριζώσουν και να αρχίσουν να παράγουν έργο.
Όλα αυτά είναι απολύτως συμβατά με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης. Εμείς θα τα νομοθετήσουμε αυτά χωρίς να τα περάσουμε από το eurogroup. Διαπραγμάτευση δεν θα γίνει . εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση κατεβάσει στη βουλή ένα νομοσχέδιο «θεραπευτικό» για κάποιο πρόβλημα, εμείς θα συνεργαστούμε και θα το ψηφίσουμε . δηλαδή αν έρθει μια κυβέρνηση και καταργήσει την προπληρωμή φόρου εμείς θα το ψηφίσουμε. Ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει το 4ο μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση.

Για την απόφαση του ίδιου να κατέβει υποψήφιος στην Κρήτη δήλωσε:

Στην Κρήτη πήραμε το μεγαλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές παρόλο που πολύς κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξη του κόμματος. Η Κρήτη όπως πάντα είναι μπροστάρισα στους δημοκρατικούς αγώνες. Τίποτα θετικό δεν γίνεται στην Ελλάδα αν δεν ξεκινήσει από την Κρήτη. Για μας είναι εφαλτήριο όπως ήτανε για όλες τις μεγάλες προοδευτικές πολίτικές επαναστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ κατεβαίνω στο Ηράκλειο γιατί εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εκλέξουμε βουλευτή. Θα είμαστε το μοναδικό κόμμα που θα μπορεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη που δεν θα μιλάμε με συνθήματα αλλά με αντί-νομοσχέδια και υποσχόμαστε ότι θα είναι τεχνοκρατικά πιο άρτια από αυτά που θα κατεβάζει η οποιαδήποτε κυβέρνηση και θα είναι κοινωνικά δίκαια.
Αν γύριζε ο χρόνος πίσω στο 2015 αυτό που δεν θα άλλαζα με τίποτα είναι η σύγκρουση μου με τον Νταιζελμπλουμ . Τότε είχαμε ενώσει τον ελληνισμό γιατί είχαμε κάνει το αυτονόητο. Το ότι εναντιώθηκα σε όλους αυτούς είναι κάτι για το οποίο είμαι βαθιά υπερήφανος και το μίσος της Τρόικα στο πρόσωπό μου θα το φέρω με μεγάλη τιμή στο πέτο. ΤΙ θα άλλαζα… ήμουνα πολύ διαλλακτικός Αν ήξερα αυτά που ξέρω τώρα δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία του Φεβρουαρίου αλλά θα πήγαινα άμεσα για τη ρήξη. Γιατί η ρήξη με τις πολιτικές της Τρόικα των μνημονίων και ιδίως του 4ου είναι προαπαιτούμενο για την απόδραση της χώρας μας από τη φυλακή χρέους στην οποία βρίσκεται. Όταν θα μπούμε στη βουλή και θα εκπροσωπήσουμε το 63% που ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα του 2015 Θα κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες μας για όλους αλλά δεν θα κάνουμε συμφωνίες κορυφής στο παλαιοκομματικό πλαίσιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com