Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει κατακερματισμός της ανώτερης στρώσης του εδάφους κατά περίπου 8 μέτρα, με το έδαφος να κινείται προς τη θάλασσα, γεγονός που επιτείνετε και από την κακή γεωμετρία της στροφής, όπως λένε οι ειδικοί.
Σε δύο μήνες από σήμερα μάλιστα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου που απαιτείται, το οποίο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τοιχίου από την πλευρά της θάλασσας και την τοποθέτηση αγκυρίων, τα οποία θα πηγαίνουν στο σταθερό μέρος του δρόμου της πλαγιάς.
Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι οι ρηγματώσεις της Κακιάς Στροφής κρίνονται σοβαρές, φαίνεται πως στο ΒΟΑΚ υπάρχουν θέματα που η παρέμβαση εκεί είναι περισσότερο επείγουσα. Μάλιστα, σε 15 διαφορετικά σημεία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο έχουν εντοπιστεί σοβαρά θέματα, με τις μελέτες εκεί να είναι ήδη έτοιμες κι ένα κονδύλι 15 εκατ. ευρώ να έχει εγκριθεί προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση.
Στην περίπτωση της Κακιάς Στροφής, πάντως, και συγκεκριμένα στο σημείο λίγο πριν τη Λυγαριά, όπου σημειώθηκαν ρηγματώσεις, η πλαγιά “σέρνει” προς τη θάλασσα, με τον δρόμο να έχει διαβρωθεί σε ένα βάθος 6-8 μέτρων. Αυτό συγκεκριμένα προκύπτει από τις ερευνητικές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις στα επίμαχα σημεία, έναν μήνα μετά τη διερεύνηση του ανησυχητικού φαινομένου, οπότε το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά, με τη λήψη δειγμάτων εδάφους ακόμα και σε βάθος 30 μέτρων, με τα δείγματα να μεταφέρονται σε ειδικά εργαστήρια στην Αθήνα.
Αυτό αποκαλύπτει στην “ΚΡHTH TV” και την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο υπεύθυνος της μελέτης για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων και μέτοχος της μελετητικής εταιρείας ADT – ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ κ. Παναγής Τονιόλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το έδαφος αποτελείται από πλάκες, οι οποίες βρίσκονται η μία πάνω από την άλλη, κάτι που μπορεί να αντικρίσει κάποιος, όχι μόνο στον δρόμο αλλά και από την κάτω πλευρά του δρόμου».
Ο κ. Παναγής Τονιόλος κάνει λόγο για κίνηση των εδαφών προς τη θάλασσα, με το έδαφος να κατακερματίζεται.
«Το έδαφος είναι… “βραχώδες” και σπάει σιγά-σιγά, με το πρόβλημα να επιτείνεται όσο κυλούν τα χρόνια. Η αιτία δεν είναι οι βροχές, αλλά η σύσταση των εδαφών και η γεωμετρία της στροφής».
ΠΗΓΗ : neakriti