Το ηλιακό μας σύστημα φαίνεται να είναι ξεχωριστό στο σύμπαν, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πλανήτες μας θα έπρεπε κανονικά να είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος και ομοιόμορφες τροχιές.
Η έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, καταδεικνύει ότι στις πλείστες περιπτώσεις, οι εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρι που ομοιάζει με τον δικό μας ήλιο, έχουν παρόμοια μεγέθη και ομοιόμορφο διάστημα μεταξύ των τροχιών τους.
Αντίθετα, το δικό μας ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει πλανήτες με πολύ διαφορετικά μεγέθη και αποστάσεις. Ο μικρότερος πλανήτης, ο Ερμής, είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της Γης και ο μεγαλύτερος πλανήτης, ο Δίας, είναι τόσο τεράστιος που χωράει 1,300 φορές τη Γη.
Υπάρχουν επίσης πολύ διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ των πλανητών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε εσωτερικές τροχιές.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ‘Astronomical Journal’ συμπεραίνει ότι το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να έχει διαμορφωθεί με διαφορετικό τρόπο από άλλα ηλιακά συστήματα, αν και χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες.
Οι τέσσερις στέρεοι πλανήτες, δηλαδή ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν στην έρευνά τους ότι σε μια άλλη έρευνα αναφέρεται πως ο Δίας και ο Κρόνος μπορεί να είχαν διαταράξει τη δομή του ηλιακού μας συστήματος σε κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι και άλλες έρευνες μελέτησαν τις κινήσεις των γιγάντιων πλανητών και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο ηλιακό σύστημα.
Πηγή: Ξεχωριστό το ηλιακό μας σύστημα, δεν ομοιάζει με τα άλλα, αποδεικνύει νέα έρευνα http://mignatiou.com/2018/01/xechoristo-to-iliako-mas-sistima-den-omiazi-me-ta-alla-apodiknii-nea-erevna/