Τοποθέτηση για την ΑΣΤΕΚ με αφορμή την συζήτηση στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-ΤΑΚ για το Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιο για τον τουρισμό

Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που ήρθε πρόσφατα προς συζήτηση στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών του, ενσωματώνει προνόμια, κίνητρα και μέτρα που νομιμοποιούν όλες τις παρανομίες σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Καμία σχέση δεν έχει με την ανάγκη για την μαζική λαϊκή πρόσβαση στην αναψυχή, ούτε με τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου. Για εκείνους τους εργαζόμενους που στις πλάτες τους βγαίνουν δισεκατομμύρια και οι ίδιοι διαλύονται με 12ωρα και μισθούς ψίχουλα.

Σαν φυσική συνέχεια αυτής της πολιτικής οι ΑΣΤΕ, με την ευθύνη όλων των εώς σήμερα κυβερνήσεων, παραμένουν υποβαθμισμένες συνειδητά, ώστε οι απόφοιτοί τους να είναι φθηνό αναλώσιμο εμπόρευμα για τους μεγαλοξενοδόχους του νησιού.

Η απαξίωση της ΑΣΤΕΚ αποτυπώνεται σε μία σειρά ζητήματα, όπως οι ελλείψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού. Επιπλέον, η σχολή δε διαθέτει υποδομές για τη στέγαση και τη σίτιση των σπουδαστών, με αποτέλεσμα δυσβάστακτο κόστος για τους σπουδαστές, παιδιά λαϊκών οικογενειών στη μεγάλη πλειοψηφία τους. Προβλήματα υπάρχουν και με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητας του κτιρίου για την πραγματοποίηση τόσο των θεωρητικών όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων, γεγονός που καθιστά αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου.

Η παραπάνω κατάσταση αποτελεί κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ για την υποβάθμιση των σπουδών, ενάντια στις ανάγκες των σπουδαστών. Η αντιμετώπιση αυτή των σπουδαστών των ΑΣΤΕ συνδέεται άμεσα με το τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για σπουδές κατά παραγγελία των μεγάλων ομίλων, τουριστικών ομίλων στην περίπτωση των ΑΣΤΕ, όπου οι σπουδαστές θα παίρνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης και θα δουλεύουν τζάμπα στο όνομα της “πρακτικής άσκησης” στην τουριστική βιομηχανία, αντί για να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια και να δουλεύουν με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουν.

Τα παραπάνω, όπως και η παγίωση των πιστωτικών μονάδων και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών με τους όρους της αγοράς, η διεύρυνση της Διά Βίου Μάθησης – περιπλάνησης, η αναγνώριση των κολεγίων, σε όλα της τα στάδια, είναι βασικό στοιχείο της αστικής στρατηγικής στην εκπαίδευση, για να εξασφαλίζεται ένα πλήθος διαφοροποιημένων ως προς τα προσόντα εργαζομένων, με ατομικές διαδρομές σπουδών και εργασιακής εμπειρίας ο καθένας, από τους οποίους ο εργοδότης μπορεί να επιλέγει αυτόν που κάθε φορά χρειάζεται, εκμεταλλευόμενος τον κατακερματισμό και την ανυπαρξία, τελικά, εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Με αφορμή τη συζήτηση για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό,  ως ΚΚΕ και Πανεπιστημονική στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις για::

  • Να υπάρχει πρόβλεψη για την δωρεάν και με ανθρώπινους όρους διαμονή του εργατικού δυναμικού της κάθε επιχείρησης – ξενοδοχειακής μονάδας (δωμάτια για τις οικογένειες των εργαζομένων υπαλλήλων, όπου η μόνιμη κατοικία των εργαζομένων είναι μακριά από την έδρα της ξενοδοχειακής επιχείρησης ).
  • Να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν από την αρχή της χρονιάς, αφού σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους.
  • Να παρθούν μέτρα για φοιτητική μέριμνα: Έκδοση εκπτωτικού πάσο, σίτιση και στέγαση, με λειτουργία φοιτητικής λέσχης και τη δημιουργία εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών της ΑΣΤΕΚ.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, για την άμεση έναρξη των μαθημάτων και πλήρη κάλυψη των αναγκών της σχολής.
  • Βελτίωση – συντήρηση – αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής.
  • Τη δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν.
  • Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών της ΑΣΤΕΚ να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου, με τήρηση του μειωμένου ωραρίου που προβλέπει η πρακτική.
  • Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία , να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.
  • Να διασφαλιστεί η ένταξη ολων των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.
  • Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
  • Η μεταφορά από και προς τις ξενοδοχειακής μονάδες να γίνεται με ευθύνη και κάλυψη του κόστους από τον εργοδότη.

Κέλλυ Τσιχλή

Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΑΚ, εκλεγμένη με την Πανεπιστημονική

Μέλος του Τομεακού Συμβούλιου Λασιθίου, και του Συμβουλίου Περιοχής της ΚΝΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com