Έφθασε η ώρα της δίκης στην πολύκροτη υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού από σφαίρα στο κεφάλι του 30χρονου, σήμερα, Νίκου Φανουράκη, από τη Γαλιά Μεσσαράς.
Όπως γράφει το cretalive.gr, η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου (Νεάπολη) και στο εδώλιο αναμένεται να καθίσει ένας 23χρονος συντοπίτης του θύματος, έγκλειστος στις φυλακές Χανίων, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Ο Νίκος Φανουράκης, όπως είναι ήδη γνωστό, είχε βρεθεί ξημερώματα της 3ης Αυγούστου του 2023, χωρίς τις αισθήσεις του, στο αυτοκίνητο του που είχε εκτραπεί στο πρανές, δεξιά του οδοστρώματος, στο δρόμο Τυμπακίου-Μοιρών. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι είχε σημειωθεί τροχαίο, πολύ γρήγορα όμως η εκδοχή αυτή ανατράπηκε λόγω …ευρήματος. Όταν διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, και υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, εντοπίστηκε η ύπαρξη ξένου σώματος εντός του εγκεφάλου που προσομοίαζε με βλήμα.
Ο Νίκος είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και μάλιστα το τραύμα ήταν «τυφλό». Στην πορεία των ερευνών προέκυψε ότι είχε δεχθεί σφαίρα εν κινήσει από 23χρονο σήμερα συντοπίτη του μετά από παρεξήγηση για ασήμαντη αφορμή. Για μία προσπέραση! Ο Νίκος Φανουράκης προπορευόταν με το αυτοκίνητο του και φέρεται να κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα. Ο 23χρονος θέλησε να προσπεράσει και θεώρησε ότι ο προπορευόμενος οδηγός του έκλεινε σκοπίμως το δρόμο για να μην τον αφήσει να περάσει μπροστά.
Μέσα από τη δικογραφία προκύπτει με σαφήνεια ότι οι δύο νεαροί, ο παθόντας και ο κατηγορούμενος, δεν είχαν προηγούμενα μεταξύ τους ώστε να φθάσουν σε αυτό το σημείο. Όλα δείχνουν ότι το ασύλληπτο περιστατικό συνέβη επειδή έτυχε να «συναντηθούν» εν κινήσει μεταμεσονύκτιες ώρες. Για αρκετά μερόνυχτα οι γονείς του 30χρονου ξημεροβραδιάζονταν έξω από τη ΜΕΘ του Βενιζελείου. Η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή. Στις 7 Αυγούστου ξεκίνησε η σταδιακή αφύπνιση του. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Νίκος πήρε εξιτήριο. Ακόμα και οι γιατροί έκαναν λόγο για θαύμα!
Ο νεαρός δράστης του πυροβολισμού, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κρυβόταν για 20 ημέρες. Από μέρους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ είχαν γίνει αλλεπάλληλες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Βορίζια, Μυλοπόταμο, Σφακιά… Τελικά παραδόθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου στις 23 Αυγούστου, συνοδευόμενος από φιλικό πρόσωπο της οικογένειας του. Λίγα 24ωρα μετά οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Αρνήθηκε ότι είχε ανθρωποκτόνο δόλο και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ήθελε να εκφοβίσει το θύμα προκειμένου να το αποτρέψει, όπως είπε, από το να πέσει με το αυτοκίνητο κατά πάνω του.
Η στιγμή της παράδοσης στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου
Το Cretalive.gr είχε παρουσιάσει πτυχές του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ «καταπέλτης» ήταν η εισαγγελική λειτουργός στην εισηγητική πρόταση παραπομπής του κατηγορουμένου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατά την κρίση της, ο 23χρονος είχε ανθρωποκτόνο δόλο και μάλιστα άμεσο. Επικαλούμενη και το ηχητικό ντοκουμέντο του διαπληκτισμού που προηγήθηκε του πυροβολισμού, στο οποίο καταγράφεται μία …έκρηξη από μέρους του κατηγορουμένου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «είχε ακινητοποιήσει το όχημα του μπροστά από το όχημα του παθόντος στη μέση του δρόμου με προκλητικό τρόπο, ωσάν να του ανήκει ο δρόμος, μέσα δε από τις φωνασκίες κατά του παθόντα, διεκδίκησε το ανύπαρκτο δικαίωμα του να κινείται στο οδόστρωμα όπως θέλει και να προσπερνάει οποιοδήποτε όχημα μπαίνει εμπόδιο στο δρόμο του».
Η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει ότι το όλο θέμα παρά την ασημαντότητα του, κατέστη για τον νεαρό κατηγορούμενο «ζήτημα τιμής» που έπρεπε να το διευθετήσει με τη χρήση όπλου. Ειδικότερα, αναφέρει: «Μία τόση ασήμαντη αφορμή έλαβε διαστάσεις «ζητήματος τιμής» για τον κατηγορούμενο, σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να «καθαρίσει» την τιμή του για μία προσπέραση με τη χρήση όπλου. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία που ο κατηγορούμενος έπιασε το όπλο-στυλό στα χέρια του, το οποίο κατείχε παρανόμως, και όχι για να εκφοβίσει τον παθόντα».
Και συμπληρώνει για το θέμα του δόλου: «το γεγονός άλλωστε ότι με ένα και μοναδικό φυσίγγιο που δέχεται το ιδιαίτερο αυτό όπλο κατάφερε να πλήξει τον παθόντα υπό συνθήκες που δήθεν δεν έβλεπε από τα εκτυφλωτικά φώτα του οχήματος του τελευταίου, υπονοώντας ότι ήταν εντελώς τυχαίο το γεγονός ο παρ’ ολίγο θανάσιμος τραυματισμός του, ουδεμία επιρροή ασκεί.
Τούτο διότι αφενός δεν προκύπτει η αδυναμία του να διακρίνει καθαρά λόγω της μεγάλης σκάλας των φώτων και σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που στοχεύει προς τη θέση του οδηγού, επιδιώκει να τον θανατώσει. Η αμφιβολία του για το αν καταφέρει να βρει στόχο, δεν ερμηνεύεται ως έλλειψη δόλου αλλά απλώς ως μειωμένη «αυτοπεποίθηση» ως προς την ικανότητα του στόχου και δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον άμεσο δόλο του».