Βελτιστοποίηση της λειτουργικής όρασης σε άτομα με χαμηλή όραση εξασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά γυαλιά, ένα βοήθημα που πολύ πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα και μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια συσκευή που προορίζεται για ασθενείς που έχουν χαμηλή όραση, λόγω κάθε είδους ωχροπάθειας (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, Stargart’s, κτλ), διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, δυστροφίας κωνίων – ραβδίων, νευροπάθειας Leber, γλαυκώματος, αλφισμού, νυσταγμού, καθώς και κάποιων μορφών μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Προϋπόθεση για να μπορέσει ένα άτομο με χαμηλή όραση να επωφεληθεί από αυτά τα γυαλιά είναι να έχει οπτικό πεδίο >10 μοίρες (ακόμη και έκκεντρα) και οπτική οξύτητα 3/10 – 1/40. Η συσκευή αυτή, που διαθέτει υψηλής ανάλυσης κάμερα, οθόνες ΟLED με υψηλή ανάλυση, πάγωμα εικόνας (μεγέθυνση, αλλαγή κοντράστ, εκφώνηση κειμένου, αποθήκευση στην SD κάρτα του) δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση / υπολογιστή, δυνατότητα χρήσης σε τρεις διαφορετικές γωνίες κλίσης, ενσωματωμένο ακουστικό και μικρόφωνο, έχει βάρος 104 γραμμάρια και στην ουσία αντικαθιστά τη χρήση πολλαπλών βοηθημάτων χαμηλής όρασης, όπως πχ μεγεθυντικούς φακούς / γυαλιά, φίλτρα, πρίσματα, ηλεκτρονικά μέσα κλπ.
Ωστόσο, το κόστος αυτής της συσκευής είναι πολύ υψηλό (10.000 δολάρια) και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δεν καλύπτεται και το κόστος κανενός βοηθήματος για άτομα με μειωμένη όραση.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η οπτομέτρης, με εξειδίκευση στη χαμηλή όραση, Κυριακή Σκοπελίτη, με αφορμή την παρουσίασή της, με θέμα: «Η συνταγογράφηση των βοηθημάτων χαμηλής όρασης. eSight: H πρωτοπόρα τεχνολογία στα βοηθήματα χαμηλής όρασης για πρώτη φορά στην Ελλάδα» , στη 2η Ημερίδα Ηλεκτροφυσιολογίας, Οφθαλμογενετικής και Χαμηλής Όρασης, που διοργανώνει στις 5 Μαΐου (10.00 πμ) το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica.
Όπως εξήγησε η κ. Σκοπελίτη, άτομα με χαμηλή όραση είναι όσοι έχουν μειωμένη οπτική οξύτητα, μειωμένη αντίληψη κοντράστ, μειωμένο οπτικό πεδίο, φωτοφοβία και φωτοευαισθησία, διπλωπία και διαταραγμένη οφθαλμοκίνηση, παραμορφωμένη όραση, δυσκολίες οπτικής αντίληψης, καθώς και κάθε συνδυασμό όλων αυτών. Τα άτομα αυτά μπορούν να βοηθηθούν με οπτικές παρεμβάσεις, όπως είναι η χρήση βοηθημάτων και η εκπαίδευσή τους στη χρήση τους, ή με μη οπτικές παρεμβάσεις, όπως η χρήση του φωτισμού, αντίθεσης χρωμάτων, τυποσκοπίων, συσκευών που ομιλούν, μεγάλων πληκτρολογίων,τάμπλετ με λογισμικά εκφώνησης κειμένων, κλπ. Τα ηλεκτρονικά γυαλιά, σύμφωνα με την ίδια, αποτελούν μια πρωτοπόρα τεχνολογία στα βοηθήματα χαμηλής όρασης, που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
«Τα ηλεκτρονικά γυαλιά βελτιστοποιούν την λειτουργική όραση, δηλαδή την εναπομείνασα όραση του ασθενούς. Είναι ένα εργαλείο που βελτιώνει την ποιότητα της όρασης και της ζωής του ασθενούς. Χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος ατόμων με χαμηλή όραση για την διασκέδαση, αλλά και τις καθημερινές αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, την ανάγνωση της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος, την ανάγνωση των ετικετών στα φάρμακά τους, τα ψώνια, την συνέχεια των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων, κλπ. Επιτρέπουν στους χρήστες τους να επιστρέψουν στα εργασιακά τους καθήκοντα, χωρίς τη χρήση πολλών επιπρόσθετων μεγεθυντών και να κινηθούν στο εργασιακό τους περιβάλλον χωρίς περιορισμούς. Επίσης, οι μαθητές με χαμηλή όραση μπορούν να καθίσουν σε οποιαδήποτε θέση μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, να συνεργαστούν σε ομάδες με τα υπόλοιπα παιδιά, να αντιγράψουν από τον πίνακα και να κρατήσουν τις δικές τους σημειώσεις, να μην είναι πλέον απομονωμένοι και να μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητοι στους εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε η κ. Σκοπελίτη.
Πηγή: tvxs.gr
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Διοικητές Νοσοκομείων με ρυθμούς χελώνας – Πότε αναμένεται να διοριστούν
Νέες καθυστερήσεις αναμένεται να καταγραφούν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους... -
Μιχ. Πλακογιαννάκης στο Λατώ fm: Συνεχίζεται στα φαρμακεία η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων και των σελφ τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ηχητικό)
Αυξημένη είναι η κινητικότητα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και... -
“Δικαιώματα και Υποχρεώσεις ασθενών – κώδικας δεοντολογίας”: Κλινικό φροντιστήριο από το Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝΑΝ και το Σύλλογο Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου
Την Πέμπτη 14/11/2024 πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου κλινικό...