Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Λατώ fm: Τα υπάρχοντα πρόδηλα λάθη στους δασικές χάρτες στο νομό Λασιθίου θα διορθωθούν – Στο δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα”

“Τα όποια πρόδηλα λάθη υπάρχουν στους δασικές χάρτες στο Λασίθι θα διορθωθούν, οι πολίτες να απαιτούν τα νόμιμα και σωστά αλλά να σπεύδουν και για τις διαδικασίες”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό, για το ζήτημα που ανέκυψε μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών με το 60% της έκτασης του νόμου Λασιθίου να χαρακτηρίζεται πλέον ως δασική έκταση.

Όπως είπε, “θα αλλάξει όσο προχωρεί η διαδικασία που τώρα ξεκίνησε, ότι συνέβαινε μέχρι τώρα με την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού και την προσφυγή και τις ενστάσεις της επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων που όλοι γνωρίζουμε πως γίνεται εδώ και 30 – 40 χρόνια, απλώς μπήκε ένας κόφτης, ένα χρονικό όριο στο μέχρι πότε μπορούν να συμβούν όλα αυτά ώστε επιτέλους να έχουμε κτηματολόγιο, στο μέτρο του δυνατού τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και οι δασικές υπηρεσίες βγαίνουν προς τα έξω, ανακοινώνουμε ότι συντάσσονται οι δασικοί χάρτες, ο τελευταίος χρόνος ήταν και χρόνος αναμόρφωσης με το νέο περιβαλλοντικό νόμο που συμπεριέλαβε επιπλέον διοικητικές πράξεις, καλούσαμε από το 2018 αν έχουν τελεσίδικες πράξεις να τις προσκομίζουν και να τις συμπεριλάβουν και να μην γίνει αυτό των υστέρων αλλά δυστυχώς όλοι πίστεψαν ότι αυτό ήταν ένα έργο, ένα project, μία εξωτερική δουλειά της δασικής υπηρεσίας, δεν αποδέχτηκε ο κόσμος ποτέ δεν κατάλαβε ότι αυτό αφορά το πρώτο στάδιο του Εθνικού κτηματολογίου. Αν δεν γίνει, αν δεν ολοκληρωθεί με σωστό τρόπο αν δεν κυρωθεί ο δασικός χάρτης δεν μπορούμε να έχουμε Κτηματολόγιο. Θεωρώ ότι όποια και να είναι η εικόνα του δασικού χάρτη, όταν κάποιος είναι απροετοίμαστος, δεν γνωρίζει και θα έρθει αυτό και το δει κατευθείαν θα αντιδράσει πολύ άσχημα και νομίζω ότι τουλάχιστον το κράτος περίμενε τις αντιδράσεις αυτές, είναι οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών που βλέπουν αυτά τα πράγματα μέχρι να καταλάβουν ποια είναι η διαδικασία”.

Για το χαρακτηρισμό π.χ. της έκτασης του αεροδρομίου στη Σητεία ή παραλιακής ζώνης ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο ως δασικών, είπε πως “τα παραδείγματα τα σχετικά είναι πολλά, υπάρχει κατηγορία λαθών και σφαλμάτων τα οποία αφορούν είτε στα όρια είτε στο χαρακτήρα ο οποίος μπορεί να έχει τελεσίδικες πράξεις τις οποίες δεν γνώριζε ούτε ο μελετητής στο γραφείο, ούτε η υπηρεσία, δεν μπορεί να είναι μάντεις. Αν υπάρχουν αυτές και είναι λάθη θα διορθωθούν, είναι αυτά που ακούει ο κόσμος και λέγεται πρόδηλα σφάλματα, αυτά τα οποία κάνει η δασική υπηρεσία και που ο πολίτης μπορεί να υποβάλει ξεχωριστά όχι ως αντιρρήσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, υποβάλλονται ξεχωριστά. Κάποιος μπορεί να πει ‘μα γιατί έγινε έτσι’, αλλά είναι κάτι το οποίο διορθώνεται. Όταν υπάρχουν τελικές πράξεις παλιές, πράξεις χαρακτηρισμού, παραχωρητήρια πάνω στα οποία έγιναν έργα και πράγματα τα οποία δεν είναι στις δασικές υπηρεσίες, δεν τα έχει η δασική υπηρεσία υπηρεσία, μπορεί να είναι σφάλμα ή λάθος αλλά δεν σημαίνει ότι όταν διαχρονικά έγιναν έργα δεν έγιναν επί καταπατήσεων αυτά δεν είναι καταπατήσεις

Τόνισε επίσης ότι “εάν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θεωρήσει ότι πρέπει να δοθεί παράταση για ένα διάστημα ας πούμε μέχρι το καλοκαίρι και μετά να ξεκινήσουν οι αντιρρήσεις, θα το κάνουν με μία νομοθετική ρύθμιση. Οι πολίτες λένε αυτό ότι δεν έχουν το χρόνο και οι τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί, ότι πρέπει να πληρώσουν, ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις, που είναι ψηφιακά στο Κτηματολόγιο. Από την άλλη, ακούω για το τι θα γίνει με αντιρρήσεις και επιτροπές που ο κόσμος βιάζεται να κάνει δικαιοπραξίες να διαχειριστεί τις υποθέσεις, κάτι που είναι αντικρουόμενο. Πρέπει λίγο όλοι μας, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, να ενηλικιωθούμε ως πολίτες σε κάποια πράγματα, να απαιτούμε τα νόμιμα, να απαιτούμε τα σωστά αλλά πρέπει να ενηλικιωθούμε λίγο στις διαδικασίες αυτές”.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι, όπως είπε, ψηφιακή, διακριτή μεταξύ του σφάλματος και της αντίρρησης. Ο καινούργιος περιβαλλοντικός νόμος ξεχώρισε και είπε ότι τα σφάλματα τα οποία υποβάλλονται σαν σφάλματα αλλά δεν γίνονται αποδεκτά δηλαδή εξετάζονται αλλά δεν θεωρούνται σφάλματα, η δασική υπηρεσία τα στέλνει κατευθείαν σε επιτροπές αντιρρήσεων και ο πολίτης καλείται μετά να υποβάλει τέλος αν πρέπει”.

Για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κατασκευών στην περιοχή του Ν. Λασιθίου, ανέφερε πως “την προηγούμενη εβδομάδα έφυγαν ειδοποιητήρια στους 10 ή 15 πρώτους της λίστας των πρωτοκόλλων. Όσο γνωρίζω, η ημερομηνία που έχει τεθεί στους πρώτους ώστε να απομακρύνουν οικειοθελώς δηλαδή τα αυθαίρετα είναι για τα πρώτα μέχρι 15 Φλεβάρη. Η πρώτη ημερομηνία για να ξεκινήσει ο εργολάβος είναι αν δεν κάνω λάθος στις 17-18 Φεβρουαρίου. Τα ειδοποιητήρια αφορούν στους Δήμους και Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com