Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί ο δήμος Θήρας με τον Στρατό και την Πυροσβεστική να στέλνουν ενισχύσεις στο νησί της Σαντορίνης, στο οποίο μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και τη νύχτα. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο στα ανοιχτά της Σαντορίνης νότια της Αμοργού. Νέα σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:56, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Αλλη μια 3,8 Ρίχτερ στις 04:10 τα ξημερώματα με επίκεντρο 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλοι έξι ασθενείς σεισμοί, από 3,2 έως 3,7 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος, σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα, από τις 12:59 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 01:41 με ίδιο επίκεντρο.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, αναφερόμενος στα δύο σενάρια, δηλαδή της σμηνοσειράς ή ενός μεγαλύτερου σεισμού από 5,3 R είπε: «Υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να πάμε προς την σμηνοσειρά, όμως ακόμα και αν δεν είναι 50-50 και είναι 80-20, το 20% παραμένει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα για να την αγνοήσουμε. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε στους κατοίκους, ‘ξεχάστε το, τελειώσαμε, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σεισμός πάνω από 5,3R, λήξη συναγερμού’».
Ανησυχία και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.
«Nα παίρνουν όλες τις προφυλάξεις» κάλεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τους κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες που δοκιμάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήκουστα πράγματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στο Διαδίκτυο».
«Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις».
Μιλώντας για τις Επιτροπές Κινδύνου Αντισεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Επικινδυνότητας και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, που όπως είπε «είναι σε εγρήγορση» επισήμανε ότι αυτές γίνεται μια συντεταγμένη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ 18 περίπου επιστημόνων.
Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Σαντορίνη ο καθηγητής απάντησε: «Αναμένουμε τον κ. Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε σε επιστημονικό επίπεδο για την εξελισσόμενη διαδικασία. Ένα κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις, εκεί που συσσωρεύεται κόσμος».
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις είναι σε πέντε σημεία. Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας».
Όσον αφορά τα σχολεία δήλωσε ότι το τι θα γίνει με το άνοιγμά τους μετά την σύσκεψη του Σαββάτου. Σχολιάζοντας τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες.
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».
Πηγή: real.gr