Την καθιέρωση της συνάντησης Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. αποφάσισαν χθες οι Πρόεδροι των ως άνω Επιτροπών, που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο, με πρωτοβουλία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Οι συμμετέχοντες από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία και Σλοβενία συμφώνησαν ότι η δυνατότητα διαβουλεύσεων μεταξύ χωρών με κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνει την ευκαιρία προώθησης κοινωνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά fora με μεγαλύτερη επιτυχία.
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν η πολιτική διεύρυνσης, με εισηγητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, της κρίσης στη Μέση Ανατολή , με εισηγήτρια την κα Ελεν Λε Γκαλ, αρμόδια για τη Μ. Ανατολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και οι προκλήσεις της μετανάστευσης, με εισηγητή τον πρώην υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Νότη Μηταράκης.
Αναφορικά με τη διεύρυνση όλοι τόνισαν ότι η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και αργότερα της Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας θα συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει αν οι χώρες αυτές δεν ευθυγραμμιστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν προχωρήσουν σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, μνημονεύοντας την περίπτωση κράτησης του εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φ. Μπελέρη στην Αλβανία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν μπορούν να παρακαμφθούν.
Στη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπογραμμίστηκε η επείγουσα ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προοπτική εδραίωσης διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της τρομοκρατίας, αύξηση των μεταναστευτικών ροών, της ρητορικής μίσους, του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.
Όλοι οι συμμετέχοντες, χαιρέτισαν θερμά το ψήφισμα 2735 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε στις 10 Ιουνίου, με το οποίο προτείνεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, προτρέποντας τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να την εφαρμόσουν πλήρως και χωρίς καθυστέρηση και όρους.
Όλες οι πλευρές επεσήμαναν ότι η συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, τις προσφυγικές κρίσεις και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, επιτυγχάνοντας παράλληλα ένα δίκαιο μερίδιο της επιβάρυνσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στο σύνολο της διαχείρισης της μετανάστευσης.
Αναφορικά με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο είπαν ότι ότι αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου της ΕΕ. Τόνισαν ωστόσο ότι για την επιτυχή εφαρμογή του νέου συμφώνου, απαιτείται επαρκής χρηματοδότηση και ισχυρή δράση στην εξωτερική διάσταση συμπεριλαμβανομένων αυξημένων προσπαθειών για τη διαχείριση των συνόρων και των παράκτιων συνόρων της ΕΕ και πρόσθεσαν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για την εφαρμογή του.