Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ η ετήσια συνάντηση των εταίρων και της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη (2017-2020)».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος του έργου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του καθώς και οι δράσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη. Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις περιοχές όπου εφαρμόζονται οι δράσεις του έργου στον Ομαλό Χανίων καθώς και το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο δέντρο στην Κρήτη που έχει αφιερωθεί στη μνήμη του καθηγητή Όλιβερ Ράκχαμ (1939-2015) στη θέση Κουτσοπέτρου του Ομαλού.
Στις δράσεις του έργου που εφαρμόζονται στον Ομαλό περιλαμβάνονται μικρές περιφράξεις για τη μελέτη των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων στην ανάπτυξη της αμπελιτσιάς, ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης του είδους και ενημερωτικές πινακίδες για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος για τη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας του Ομαλού σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, όπου έχουν φυτευτεί 400 νεαρά δέντρα αμπελιτσιάς και έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις για τους επισκέπτες. Σκοπός αυτού του χώρου είναι η διατήρηση του γενετικού υλικού της αμπελιτσιάς και άλλων σημαντικών φυτών της περιοχής του Ομαλού και η αξιοποίηση αυτής της έκτασης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.abelitsia.gr
Τέλος, οι συντελεστές του έργου θεώρησαν πολύ θετική την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για χρηματοδότηση άλλων δράσεων πέραν αυτών του προγράμματος για την προστασία της αμπελιτσιάς και τόνισαν ότι κάθε προσπάθεια για την προστασία αυτού του ενδημικού και απειλούμενου δέντρου της Κρήτης, είναι σημαντική.
Στη συνάντηση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (συντονιστής του προγράμματος), από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας, από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας – Institute of Biosciences and Bioresources του Παλέρμο της Σικελίας, από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ – Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας, από τις Διευθύνσεις Δασών Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Επίσκεψη των εταίρων και της επιστημονικής επιτροπής του έργου στον Ομαλό