Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων δύσκολων και σκληρών, με την Ιταλία κάποια στιγμή να θέτει βέτο και να κινδυνεύουν να τιναχθούν τα πάντα στον αέρα, η Σύνοδος Κορυφής των 28 κατέληξε σε συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Λίγο μετά τις 07:30 δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των 28, μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων:
Το κείμενο συμπερασμάτων:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ότι η προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ στηρίζεται σε μια συνολική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, που συνδυάζει πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές σε συνάρτηση με τις αρχές και τις αξίες μας. Δεν είναι μια πρόκληση μόνο για ένα κράτος-μέλος, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της», αναφέρεται στο άρθρο 1 του κειμένου συμπερασμάτων.
- Τουρκία
- Κλειστά κέντρα μεταναστών
- Εντατικότεροι έλεγχοι στα σύνορα με Τουρκία
- Περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης
- Να εμποδιστούν οι νέες διαδρομές
- Αυστηρότεροι εξωτερικοί έλεγχοι
- Οι μετακινήσεις προσφύγων εντός ΕΕ
- Χρήματα στην Αφρική
- Τα πλοία στη Μεσόγειο
- Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.
- Η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και την de facto δημιουργία ενός μικρού Σένγκεν. Τον κίνδυνο αυτό είχε επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη συνάντηση εργασίας την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.
- Η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.
- Τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.
- Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.