Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, τοποθετήθηκε στη Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την επεξεργασία και συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: “Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών“.
Η κα Σπυριδάκη άσκησε έντονη κριτική για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και οράματος στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας: «Ξεκινά με έναν τίτλο βαρύγδουπο, φιλοδοξίες στα ουράνια, αλλά μόλις διαβάσει κανείς το περιεχόμενο τα πράγματα γίνονται λίγο πιο ξεκάθαρα. 29 άρθρα με ουσία συγκεντρωμένη μόλις σε 7. Τα υπόλοιπα; Σωρεία διοικητικών προστίμων, σύνθετες ρυθμίσεις και απογοητευτική έλλειψη συνοχής.».
Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ένταση στην απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, επισημαίνοντας: «Κυρία Υπουργέ, μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι λίγο και έρχεται αργά. Μεταξύ άλλων, είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο που ξεχνάει τους εργαζομένους, αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους όλα αυτά τα ρεκόρ που επαίρεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο σας».
Στάθηκε ιδιαίτερα στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τη ΔΥΠΑ, σημειώνοντας: «Ας μιλήσουμε για το πώς επιβραβεύουμε τους χιλιάδες εποχικούς εργαζομένους, και μάλιστα εν μέσω εορτών, χωρίς εισόδημα. Πάνω από 60 ημέρες καθυστερήσεις για την καταβολή του εποχικού ταμείου ανεργίας και του δώρου Χριστουγέννων δεν είναι μόνο απαράδεκτο, είναι ανήθικο».
Η κα Σπυριδάκη επεσήμανε την έλλειψη προοπτικής για τους εργαζομένους, υπογραμμίζοντας: «Το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στα ερανιστικά σας νομοσχέδια ως συναρμόδιο, προτιμά να κρύβεται και να διατηρεί σιωπή ιχθύος. Ας μην απορούμε λοιπόν όταν οι ελλείψεις του προσωπικού θα αυξάνονται και θα αποτελεί τη νέα νόρμα της εποχής. Με ευθύνη της Κυβέρνησης, η προοπτική έχει αφαιρεθεί από όλα τα επαγγέλματα, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Στη συνέχεια, η Βουλευτής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέδειξε τα κενά και τις παραλείψεις του νομοσχεδίου, τονίζοντας: «Το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Το νομοσχέδιο δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού. Τι γίνεται με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τον πληθωρισμό, την αύξηση επιτοκίων, το λειτουργικό κόστος, με την πίεση από ανταγωνιστικούς προορισμούς και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη;».
Επιπλέον, έθεσε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και τη μετάβαση σε βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης: «Τι κάνετε για την ένταση των φυσικών καταστροφών και την αναγκαιότητα βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης; Ακόμα και τα εισπραχθέντα τέλη, που δεν είναι λίγα, δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες. Πού είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ύδρευση και οι συγκοινωνίες;».
Η κα Σπυριδάκη επισήμανε την ανάγκη για ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό: «Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού είναι εξόφθαλμη. Ένα πλαίσιο που δεν λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα περιοχών και αγνοεί την προστασία των προορισμών μας, είναι καταδικασμένο να αποτύχει».
Δεν παρέλειψε, επίσης, να ασκήσει κριτική για την απουσία στρατηγικής στις επενδύσεις και την καινοτομία: «Τι κάνετε για τα υψηλά ποσοστά απόρριψης επενδυτικών σχεδίων τουριστικών επιχειρήσεων; Ποιο είναι το σχέδιό σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους DMMOs, για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τουρισμό; Πότε θα δούμε ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις και καινοτομία;».
Η τοποθέτησή της κατέληξε με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση: «Πολύ φοβάμαι ότι και πάλι οι εξελίξεις θα έρθουν να μας προλάβουν και η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει κατόπιν εορτής, κατασταλτικά και χωρίς πρόβλεψη, πρόληψη ή σχέδιο, όπως μας έχει συνηθίσει ως τώρα».
Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο παραμένουν επιφανειακές και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα στη ρίζα του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εδώ και τώρα χρειάζονται ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ως προϊόν, ως δραστηριότητα, οντολογικά και όχι λειτουργικά. Ένα πλαίσιο που να ρυθμίζει, να προστατεύει και να ανταποδίδει, με υποχρεώσεις και δικαιώματα».
Η κα Σπυριδάκη καυτηρίασε την έλλειψη στρατηγικής, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται μόνο στη φορολογική απόδοση του κλάδου, παραμελώντας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Εστιάζετε μόνο στα 830 εκατομμύρια φορολογικών εσόδων. Και ερωτώ, αυτό είναι αρκετό; Πού είναι η στρατηγική για να διασφαλίσετε τον ανταγωνισμό; Πού είναι η προστασία των μικρομεσαίων; Σε όλα αυτά οι λέξεις κλειδιά είναι όραμα, σχεδιασμός, στρατηγική, βασισμένα σε ρεαλιστικά δεδομένα της φέρουσας ικανότητας».
Η Βουλευτής εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τη διάταξη σχετικά με τα ακίνητα κύριας χρήσης κατοικίας, υπογραμμίζοντας την αναδρομική της ισχύ και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες: «Με την αναδρομική ισχύ θα βάλετε εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης 3.500 με 4.000 ακίνητα στην Αθήνα, που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες μακροχρόνιας χρήσης. Οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες που έβαλαν ένα ή δύο ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, τώρα βρίσκονται στον αέρα. Με δική σας προτροπή μπήκαν στον κλάδο και τώρα τους γυρίζετε την πλάτη».
Έντονα τον προβληματισμό εξέφρασε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, για την απουσία σαφών κριτηρίων στην κατάταξη καταλυμάτων βάσει περιβαλλοντικών όρων, τονίζοντας: «Μας παρουσιάζετε ως καινοτομία κάτι που τα ξενοδοχεία ήδη εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Όμως, δεν μας λέτε ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια αυτής της κατάταξης. Χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια, πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την πολιτική σας για τη βιωσιμότητα;»
Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφερόμενη στο Μέρος Β΄ του νομοσχεδίου, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την προτεινόμενη απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας για τα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και ναυλομεσιτικών γραφείων. «Η απλοποίηση και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας είναι, φυσικά, θετικά. Αλλά, για ποια απλοποίηση μιλάμε όταν αποδυναμώνετε τους εποπτικούς μηχανισμούς μέσω υποστελέχωσης και υπερφόρτωσής τους με αρμοδιότητες; Αυτό δεν είναι απλοποίηση, είναι εγκατάλειψη», τόνισε.
Η κα Σπυριδάκη επισήμανε την προχειρότητα της νομοθέτησης, σημειώνοντας: «Πώς γίνεται να ρυθμίζετε κάτι που δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί; Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα άσκησης δραστηριοτήτων και ελέγχου παραμένει ανύπαρκτο, και την ίδια στιγμή οι εποπτικοί μηχανισμοί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό: στην Κρήτη μόλις τέσσερις υπαλλήλους και στις Κυκλάδες δύο. Με τέτοιες συνθήκες, ποιον ακριβώς προστατεύετε; Σίγουρα όχι τους μικρούς και μεσαίους».
Η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης του Τουρισμού έκλεισε την τοποθέτησή της με μια εύστοχη παρατήρηση σχετικά με τη δυνατότητα εποχικής μίσθωσης δωματίων προσωπικού στα ξενοδοχεία, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την πρακτική εφαρμογή αυτής της ρύθμισης. «Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό, όταν μιλάμε για εποχικούς υπαλλήλους τουρισμού και ταυτόχρονα για μόνιμους ή εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου; Αν σκεφτούμε καλοπροαίρετα το κίνητρο, ναι, είναι αξιόλογο, αλλά η πρακτική του φαίνεται αδύνατη. Μήπως τελικά είναι μια ακόμα επικοινωνιακή κίνηση από την πλευρά σας χωρίς ουσία;», τόνισε.
Η Βουλευτής υπογράμμισε ότι αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να δώσει κοινωνικό αποτύπωμα, θα πρέπει να ορίσει ένα πλαφόν στην τιμή της μίσθωσης, ενώ ανέφερε ότι οι προδιαγραφές των δωματίων προσωπικού, τουλάχιστον 14 τετραγωνικών μέτρων με λουτρό, δεν εξυπηρετούν ανθρώπους με οικογένειες. «Πώς θα εξυπηρετηθούν άνθρωποι με οικογένειες ή μήπως αυτοί δεν χωρούν στη σκέψη σας;», σχολίασε καυστικά.
Κλείνοντας, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη ως «μια απόδειξη μιας κυβέρνησης που δημιουργεί εντυπώσεις χωρίς να δίνει λύσεις», τονίζοντας την ανάγκη για πραγματικές, βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές.