Για το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όπου και εκπροσώπησε το ΜεΡΑ 25, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία αλλά και για το θέμα με τα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας στη χώρα μας, μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό η βουλευτής του Mέρα 25 Σοφία Σακοράφα.
Όπως είπε μεταξύ άλλων για το ΕΣΕΠ “ο Υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσε και θεωρώ ότι η συζήτηση που ακολούθησε έγινε και στο θεσμικό πλαίσιο όπως θα έπρεπε να γίνει αλλά θα έλεγα και σε καλό και συναινετικό κλίμα όσον τις θέσεις και τη στάση που θα πρέπει να έχει η χώρα και εμείς ως Έλληνες πολίτες και πολιτικοί.
Είναι κρίσιμες οι στιγμές και δεν νομίζω ότι ο καθένας από μας έχει το περιθώριο να σκέφτεται είτε μικροπολιτικά είτε την πολιτική του πορεία. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν πάρα πολύ από κάθε άποψη τον έλεγα και για αυτό θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την διαδικασία. Βεβαίως με τις αντιρρήσεις μας, με τις πολιτικές μας θέσεις στις οποίες και εμείς και τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν χθες σε αυτό το συμβούλιο.
Έγινε μία γενική αναφορά και γενική διαπίστωση σχεδόν από όλους ότι απέναντί μας έχουμε μία Τουρκία η οποία έχει μία εξωτερική πολιτική η οποία είναι ίδια και απαράλλαχτη εδώ και 50 χρόνια, δεν έχει κρύψει ποτέ ούτε τις προθέσεις ούτε τις απαιτήσεις της ούτε τον τρόπο που λειτουργεί. Δεν διστάζει να δημιουργήσει νέα μέτωπα κάθε φορά, δεν διστάζει να κάνει και αυτές τις δηλώσεις οι οποίες τορπιλίζουν αν θέλετε το πολιτικό τοπίο και οι οποίες είναι απαράδεκτες. Εμείς αυτό που καταλήξαμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει η ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι σε αυτές τις κλιμακούμενες επιθέσεις από την Τουρκία με γνώμονα μας την αλληλεγγύη των λαών, εμείς είπαμε και την βιολογική την οικολογική βιωσιμότητα και την κοινή ευημερία όλων.
Πιστεύω πως θα πρέπει ο Υπουργός Εξωτερικών να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να ενημερωθούν και να έχει και την άποψη των πολιτικών αρχηγών.
Βεβαίως η Ελλάδα θα πρέπει να κλιμακώσει τις δικές της ενέργειες απέναντι στην προκλητικότητα όλων αυτών των μεγάλων συμφερόντων γιατί ο πόλεμος που γίνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας που δεν έχει να κάνει ούτε με την Τουρκία ούτε με τα κράτη, έχει να κάνει με τα συμφέροντα τα οποία αυτή τη στιγμή προσπαθούν το καθένα από αυτά να επωφεληθεί από τον φερόμενο ως πλούτο που υπάρχει στην περιοχή μας και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι να μη συμπεριφερόμαστε ας το πούμε διστακτικά αλλά να είμαστε λίγο πιο επιθετικοί και να είμαστε πιο απαιτητικοί όσον αφορά τη στήριξή του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί είμαστε ιδρυτικά μέλη.
Στην ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα απάντηση πως “αποδείχτηκε από τις δηλώσεις και τις εκδηλώσεις τους, δηλαδή η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ ενός Οργανισμού στον οποίο αποδίδεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο από κάθε κράτος ακόμη και από τη Γερμανία η οποία έχει και μία πολεμική βιομηχανία, δίνουμε περίπου 2% του προϋπολογισμού μας. Όταν είσαι μέλος μιας Ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μη σε στηρίζουν τα μέλη γιατί ποιος ο λόγος να βρίσκεται σε αυτή την ένωση τελικά”.
Σημείωσε επίσης πως “οι εξορύξεις είναι επικίνδυνες τόσο για το περιβάλλον αλλά κυρίως είναι επικίνδυνος για τις εντάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή. Εμείς είμαστε εναντίον των εξορύξεων και το φωνάζουν με κάθε τρόπο αλλά θα πρέπει να το αποδεχτούν και οι υπόλοιποι και σιγά-σιγά να απομακρυνθούμε από αυτή τη διαδικασία και να πάμε σε μια άλλη που είναι απαραίτητη για την εποχή μας γιατί έχουμε και ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε παγκοσμίως,το θέμα της κλιματικής αλλαγής που έχει να κάνει και με το θέμα των εξορύξεων.Στην ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών βοηθά από γεωστρατηγική άποψη τη χώρα μας στην παρούσα φάση, η κ. Σακοράφα είπε: “Την άποψή μου την ξέρετε και είναι τελείως διαφορετική άποψη σε σχέση με το Μέρα25 – και αυτό ειπώθηκε από την αρχή για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Εγώ πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι η συμφωνία έγινε σε άκυρο χρόνο, όχι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία κάποια στιγμή, δεν ήμασταν όμως εμείς αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να κινήσουμε το θέμα. Αυτό ήταν θέμα των γειτόνων μας και έγινε και με πολύ κακό τρόπο. Χωρίς να ληφθεί υπόψιν το δημοψήφισμα εκεί αλλά και οι άποψη των Ελλήνων πολιτών. Έγιναν τεράστια λάθη και νομίζω ότι αυτά κάποια στιγμή θα δούμε στην πορεία μπροστά μας”.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: