“Επειδή και η κοινωνία του Αγίου Νικολάου είναι μιας μικρής επαρχιακής πόλης, θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους για να μπορούν οι άνθρωποι να κατανοούν έννοιες που δεν είναι στην καθημερινότητά τους, να φύγουν δηλαδή οι άνθρωποι από αυτό το Φεστιβάλ λίγο διαφορετικοί, λίγο πιο προβληματισμένοι, να καταλάβουμε ότι είναι ευθύνη μας να αλλάξουμε αυτό το οποίο ζούμε, δεν είμαστε απλά αντικείμενα αυτής της κοινωνίας. Και εδώ στον Άγιο Νικόλαο έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι αλλά δεν βρίσκουν τους σωστούς συνεργάτες. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάρουν μια πληροφορία αλλά δεν ξέρουν πώς. Βλέπουμε και από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν.
Είπε επίσης ότι “φέτος η ομάδα έχει ‘ανοίξει’ πάρα πολύ, 30 με 40 άνθρωποι βρίσκονται πίσω από το Φεστιβάλ αυτό, κάτι που μας χαροποιεί πολύ. Είναι καθημερινός ο ρατσισμός που υφιστάμεθα εμείς οι ίδιοι και ίσως μερικές φορές εμείς μπαίνουμε άθελά μας στη διαδικασία να φερθούμε κατά τρόπο ρατσιστικό και θέλουμε να αναδείξουμε και αυτό, ότι ίσως κι εμείς κάποιες φορές μέσα από το προνόμιο που έχουμε στην καθημερινότητα μας ή από συμπεριφορές που δεν θέλουμε αλλά κάνουμε, να φερόμαστε ρατσιστικά σε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουμε”.
Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό:
Το πρόγραμμα
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα υπάρχουν εικαστικές παρεμβάσεις για κάθε μορφή ρατσισμού (Αποικιοκρατισμός, Ηλικιακός ρατσισμός, Σεξισμός, Στάτους πρόσφυγα, ΛΟΑΤΚΙ), βιωματικά εργαστήρια στην κεντρική σκηνή σε ότι αφορά στον Θρησκευτικό και τον Ταξικό ρατσισμό και ενδιάμεση αφήγηση κειμένων που σχετίζονται με τον ικανοτισμό και την μισαναπηρία.
Το Ωδείο Τέχνης Κρήτης θα συμπράξει με την Δημοτική Χορωδία του Δήμου Αγίου Νικολάου ενώ τοπικές χορευτικές ομάδες και μουσικά σχήματα θα διανθίσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής για την Παλαιστίνη ενώ παράλληλα θα διεξάγονται παιχνίδια για τα παιδιά.
Στο πάνελ των συζητήσεων θα είναι ο δημοσιογράφος του Press Project Κωσταντίνος Πουλής ενώ καλεσμένος ήταν και ο ακτιβιστής και διασώστης προσφύγων Ιάσωνας Αποστολόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν θα καταφέρει να δώσει το “παρών” καθώς θα βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης στην Μεσόγειο.
Κατά το κλείσιμο του Φεστιβάλ, η βραδιά θα κορυφωθεί με απαγγελία του τραγουδιού «Τραγουδάμε δίχως φόβο» (Cancion sin Miedo) με τη συμμετοχή του κόσμου.