“Κούρεμα” στις τιμές των τουριστικών πακέτων έως 25% ζητούν οι tour operators, πώς αντιδρούν οι ξενοδόχοι

Η επόμενη ημέρα μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας θα βρει την αγορά αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον υπερπροσφοράς. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και ελάχιστα μπορούν να θεωρούνται δεδομένα τη φετινή χρονιά.

Τα παραπάνω επισημαίνουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το χώρο του Τουρισμού. Ο κλάδος των ξενοδοχείων ήδη δέχεται τις πρώτες “πιέσεις” στη μετά- κορονοϊό εποχή.

Οι εκπτώσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων που ζητούν οι tour operators από τους ξενοδόχους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25% σε σχέση με τις αρχικές συμφωνίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, οι απαιτήσεις των tour operators για εκπτώσεις στα πακέτα φτάνουν και το 50%, επικαλούμενοι -όπως λέει το ρεπορτάζ- ειδικούς όρους στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί (σ.σ. τα φετινά συμβόλαια στην πλειονότητά τους έχουν κλειστεί από πέρσι το καλοκαίρι), αλλά και ρήτρες περί απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών (Force Majeure and Hardship Clauses) λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του COVID -19 .

Τα νέα δεδομένα

Ένα “μπρα ντε φερ” για δυνατούς παίχτες εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους μεγάλους tour operators, που θεωρούν τις μειώσεις στις τιμές των πακέτων μονόδρομο ώστε να μπορέσει να δοθεί κάποια ώθηση στην τουριστική ζήτηση και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές απώλειες στη ρευστότητα, και στους ξενοδόχους με μονάδες κλειστές, που κυρίως στηρίζουν τις πληρότητές τους στα οργανωμένα ταξίδια μέσω των ταξιδιωτικών οργανισμών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, σκιαγράφησε τα νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρει, οι tour operator έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking και καταγγέλλουν συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. Παράλληλα, εκτός από τις εκπτώσεις, απαιτούν πίστωση από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την τρέχουσα σεζόν, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021.

Στον αντίποδα, μεγάλοι tour operators του εξωτερικού (όπως TUI, Der Touristik), σε επαφές που έχουν με τα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης, υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το ατού της υγειονομικής ασφάλειας σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία) και δηλώνουν πως θέλουν να κατευθύνουν την τουριστική ροή φέτος προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Τι απαντούν οι ξενοδόχοι

Οι ξενοδόχοι επιμένουν πως η πληρωμή των κρατήσεων θα πρέπει να γίνεται 7-14 ημέρες πριν την άφιξη του κάθε πελάτη, τη στιγμή που ο tour operator έχει ήδη εξοφληθεί από τον πελάτη του μήνες πριν την ημερομηνία άφιξης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων από την πλευρά της σημειώνει πως όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των tour operators θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία. Έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, είχε δείξει πως το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τόσο συνεχούς, όσο και εποχικής λειτουργίας βλέπει για φέτος κάθετη πτώση στους τζίρους, πάνω από 50%. Λόγω της πανδημίας, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3, 26 δισ. ευρώ τα εποχικής.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Οι πληροφορίες θέλουν κάποιες μονάδες να ανοίγουν τον Ιούλιο και οι περισσότερες τον Αύγουστο, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από τις υποδομές τους, τον προορισμό το πώς θα διαφυλαχθεί η ασφάλεια προσωπικού και πελατών, αν θα προκριθούν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι και, φυσικά, πώς θα είναι η κατάσταση από υγειονομικής άποψης.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com