Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην ΕΡΤ το πρόστιμο θεσμοθετείται με οριζόντια λογική για την περίοδο κατά την οποία ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοιού Covid-19.
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως η άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα θα παραταθεί έως και τις 24 Απριλίου, καθώς το μέτρο λήγει την ερχόμενη παρασκευή 10 Απριλίου.
Η αναστολή της σύμβασης εργασίας πρέπει να αφορά υποχρεωτικά συνεχόμενο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών ανά μισθωτό και μπορεί να εφαρμοστεί με έναρξη εντός της περιόδου 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια της αναστολής ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία και ο εργοδότης δεν καταβάλλει μισθό. Οι εργοδότες μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων που είχαν την 21ηΜαρτίου.
Προσοχή, η αναστολή ανά μισθωτό πρέπει να ισχύει για συνεχόμενο και ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών.
Δηλαδή αν ο εργοδότης θέσει τον μισθωτό του στον “πάγο” δεν μπορεί μετά από ένα χρονικό διάστημα – για παράδειγμα 15 ημέρων – να “ξεπαγώσει” τη σύμβαση και να την παγώσει εκ νέου στη συνέχεια.
Όσοι αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε αναστολή να κάνουν χρήση των μέτρων εκ περιτροπής εργασίας (εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και μισθός 50%) ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου (άρθρα 9 και 10 της ΠΝΠ 20ης Μαρτίου).
Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου απαγορεύονται οι απολύσεις για το σύνολο του προσωπικού. Η «ομπρέλλα» προστασίας παραμένει ανοικτή για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων (δηλαδή για συνολικό χρονικό διάστημα 3 μηνών) και αφορά τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, ενώ δεν αποκλείεται να αφορά τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που ίσχυαν την 21ηΜαρτίου.
Για παράδειγμα
Εργοδότης με 20 εργαζόμενους μπορεί να αναστείλει την σύμβαση εργασίας στους 10 για 45 ημέρες (παίρνουν τα 800 ευρώ) και ταυτόχρονα να θέσει τους υπόλοιπους 10 σε καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας» με αποτέλεσμα να εργάζονται εκ περιτροπής 2 εβδομάδες το μήνα ο καθένας και να εισπράττουν το 50% του μισθού τους. Δεν μπορεί να απολύσει όσο διαρκεί το μέτρο και για 45 μέρες μετά την λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Αναστολή και τηλεργασία
Ειδική ρήτρα ισχύει που επιτρέπει τον συνδυασμό αναστολής σύμβασης εργασίας και τηλεργασίας με επιμίσθιο για “πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης”. Στην πρόσκαιρη τηλεργασία μπορεί να μπει μόνο το 10% των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή.
Η παρεχόμενη αυτή εργασία, με τηλεργασία, πρέπει πριν την έναρξη πραγματοποίησης της να δηλωθεί στο έντυπο ειδικού σκοπού για την εξ αποστάσεως εργασία που τηρείται στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή www.ethnos.gr