Για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα της υποβολής δήλωσης αναστολής εργασίας, της επιστρεπτέας προκαταβολής, της παράτασης τρεχουσών υποχρεώσεων και γενικότερα της λειτουργίας των λογιστικών γραφείων και για την κατάσταση και το πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική και κρητική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης.
Ο κ. Καρτέρης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστολή που απέστειλε το ΟΕΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και στο Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Όπως ανέφερε, ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται στην περιοχή μας αφού ακόμη είναι άγνωστο και το “βάθος” όλης της κατάστασης.
Τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο, είναι κλάδοι που πλήττονται βαθιά και θα επηρεάσουν συνολικά το εισόδημα της χώρας. Πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3% ύφεση του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί σταδιακά να λάβει μέτρα στήριξης. Συζητούμε πλέον ότι και για τον Μάιο θα χρειαστεί η ενίσχυση των 800 ευρώ, αυτό όμως που θα διαμορφώσει το συνολικό “πακέτο” είναι πως γενικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
Η Γερμανία έχοντας τον πρώτο λόγο κρατά λίγο τα πράγματα προς τα πίσω, τα 540 δισ. που ανακοινώθηκαν από το πρόσφατο Eurogroup είναι πολύ λίγα. Οι χώρες της Μεσογείου ήθελαν ένα μεγάλο πακέτο στήριξης.
Αφού όλο αυτό τελειώσει, θα υπάρξουν νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας – και πάλι στη συνέχεια οι Βόρειες χώρες θα έχουν τον πρώτο λόγο, και η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι κάτι που δεν το θέλουν. Αυτό που συζητάμε για Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας είναι μόνο στα χαρτιά και στο επίπεδο πολιτικής και οικονομίας δεν αποδεικνύεται”.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: