Διεθνείς προεκτάσεις λαμβάνουν τα διαδοχικά σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αδυναμία ή και η άρνηση της ελληνικής πολιτείας να ρίξει φως σε όλα όσα από ετών αποκαλύπτονται σχετικά με τη λειτουργία του υπό επιτήρηση πλέον Οργανισμού Πληρωμών και την καταβολή αποζημιώσεων και επιδοτήσεων στους αγρότες με αδιαφανή κριτήρια και τουλάχιστον αμφισβητήσιμες διαδικασίες φέρνουν πλέον προ τρομακτικών αδιεξόδων την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου αλλά και τη νέα διοίκηση του Οργανισμού.
Μάλιστα, στο τιμόνι της νέας διοίκησης, μόλις πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκε ανώτερος πρώην δικαστικός, ο οποίος και καλείται πλέον να μεταφράσει τη δικαστική του εμπειρία σε έργο διαφάνειας και απόδοσης επιδοματικής δικαιοσύνης, προκειμένου να προστατευθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων και φυσικά η ίδια η παραγωγή.
Ενδεικτικό της προέκτασης που έχει λάβει η κατάσταση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το αναλυτικό ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του Politico, το οποίο φέρνει στο φως το ot.gr, με πληροφορίες για το πώς στήθηκε η απάτη στην καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, σχέδιο το οποίο είχε όλα τα σημάδια ότι είχε «στηθεί» εντός του Οργανισμού, για υπεξαιρέσεις κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ, για έρευνες που ξεκίνησαν εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες ξαφνικά σταμάτησαν με την απομάκρυνση ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά.
Χαρακτηριστικό για το χάος που επικρατεί στον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξε έξι προέδρους, ενώ όσοι προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση απομακρύνθηκαν άμεσα, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γρηγόρης Βάρρας που απομακρύνθηκε εν μια νυκτί από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού το 2020, από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Τι ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) εξετάζει δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας τα ποσά αυτά από τους αγρότες που τα δικαιούνταν.
Σύμφωνα με το Politico, υπό διερεύνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχέδιο, καθώς και η πιθανή εμπλοκή των κρατικών αρχών, ιδίως των ατόμων που εργάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της διανομής των χρημάτων. «Ενώ οι επιτήδειοι έχουν ήδη προσαχθεί στο δικαστήριο, κανείς στον Οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί. Αντίθετα, κάθε φορά που οι αρχές της υπηρεσίας προσπαθούσαν να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση της απάτης, αναγκάζονταν να απομακρυνθούν από τον τότε υπουργό Γεωργίας», επισημαίνεται.
Οι υπεξαιρέσεις κεφαλαίων
Στα 45 εκατ. ευρώ ετησίως (ήτοι συνολικά πάνω απο 170 εκ ευρώ), ανήλθαν τα κεφάλαια που έχουν υπεξαιρεθεί, τονίζει το δημοσίευμα, «σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών στη γεωργία».
Το σχέδιο απάτης ήρθε στο φως πριν ακόμα ξεκινήσει η ΕΕ τις φετινές συζητήσεις, για να καθοριστεί ο νέος προϋπολογισμός από το 2028 έως το 2034, με το Politico να τονίζει ότι «το ελληνικό σκάνδαλο είναι βέβαιο ότι θα δώσει νέα “όπλα” στους επικριτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γνωστής ως ΚΑΠ, η οποία αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ 1,3 δισ. ευρώ».
Από την έναρξή της πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, η χρηματοδότηση της ΚΑΠ συνδέεται κυρίως με την έκταση της γης. «Τέτοια δικαιώματα επιδέχονται κατάχρησης, όπως δείχνει το ελληνικό σύστημα», επισημαίνεται.
Η αποκάλυψη του κυκλώματος
Από τις πρώτες που αντιλήφθηκαν τις παρατυπίες ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευή Τυχεροπούλου. Η απάντηση των ανωτέρων της στα όσα είχε ανακαλύψει ήταν ο αποκλεισμός της από τις βάσεις δεδομένων της οργάνωσης και το κλείδωμά της έξω από το γραφείο της.
Έκτοτε έχει προσκληθεί από την EPPO να συνδράμει τις έρευνές της και να παρέχει συμβουλές σε τεχνικά και νομικά ζητήματα.
«Η μεθοδολογία της Τυχεροπούλου οδήγησε στην αποκάλυψη ενός εκτεταμένου κυκλώματος το οποίο, μέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας, λάμβανε παράνομα κοινοτική βοήθεια μέσω του εθνικού αποθέματος», δήλωσε στο POLITICO ο δικηγόρος της, Αντώνης Βαγιανός.
«Υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της… με την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον της και την παράνομη και εκδικητική απομάκρυνσή της από τη θέση της προϊσταμένης του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου «για λόγους ανικανότητας», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς, των οποίων η αρμοδιότητα είναι να παρακολουθούν την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το σύστημα ελληνικών βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις. Ένας έχει ήδη εκδικαστεί στο ελληνικό δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται και να τους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης. Δύο ακόμη υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ot.gr