Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στη εκπομπή «Ναι μεν αλλά» και την Δέσποινα Κουτάντου έδωσε στοιχέια για την εικόνα που διαμορφώνεται στην τουριστική αγορά της χώρας κατά την φετινή τουριστική περίοδο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Υπάρχει μία διόρθωση προς τα κάτω στα νούμερα, σε σχέση με το 2018. Αρκετοί λόγοι οι οποίοι κυρίως έχουνε σχέση με ένα κακό Μάιο και κάποια άλλα θέματα, τα οποία ανά περιοχή βέβαια αλλάζουν.
Έχουμε ακόμη καιρό , είμαστε στο Σεπτέμβριο και έχουμε δύο μήνες αλλά από προορισμό σε προορισμό αυτό αλλάζει. Για παράδειγμα η Κρήτη είναι σχεδόν όλο τον Οκτώβριο ανοιχτά οπότε είναι διαφορετική η προσέγγιση στις πληρότητες που φαίνεται ότι το Σεπτέμβριο κινούνται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, για την Κρήτη τη Ρόδο και την Κω.
Στο σύνολο η χώρα ειναι περίπου στο 10% κατά μέσο όρο κάτω στις διανυκτερεύσεις και στα έσοδα σίγουρα θα υπάρχει μία μικρή απώλεια για τα ξενοδοχεία, κυρίως λόγω του ότι δουλεύουμε κατά βάση εκπτωτικά φέτος. Κρατάμε το ότι δεν είμαστε και στα χάλια μας, να το πω απλά και λαϊκά και ότι χρειάζεται εγρήγορση στα επόμενα πέντε χρόνια να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας, θα τολμήσω να πω, κυρίως έξω από τις ιδιωτικές υποδομές.
Έχουμε ανάγκη οι υποδομές να βελτιωθού τάχιστα.
Να ξεκινήσω την Κρήτη; που τα ατυχήματα είναι το ένα πίσω από το άλλο, και μιλάμε μιλάμε για το πρώτο νησί σε αφίξεις στην Ελλάδα, ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Κρήτη και όμως βλέπουμε την Κρήτη να υστερεί σημαντικά, σε πολλές υποδομές π.χ ΒΟΑΚ . Όταν αυτό συμβαίνει σε ένα νησί με 50 χρόνια ιστορία τουριστικών αφίξεων, φανταστείτε τι συμβαίνει σε άλλα που είναι πολύ λιγότερο.
Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός που θα έχει σχέση με την περιβαλλοντική ευαισθησία, την εφαρμογή των νόμων.
Όλοι δείχνουν να έχουνε διάθεση να προσφέρουν για τον τουρισμό και κάτι παραπάνω, μένει να βρεθούν οι πόροι από τη μία και από την άλλη ο σωστός σχεδιασμός και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσεις αυγά.
Ήδη έχουμε κάνει τις επαφές με κάποια υπουργεία και φυσικά πάντα με τον Κοινωνικό μας Εταίρο που λέγεται Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και σε επίπεδο κεντρικό το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, από κοινού και οι τρεις ο καθένας έχοντας τη δική του αρμοδιότητα, έχουμε πάει ήδη σε υπουργεία και συνεχίζουμε τις επαφές. Αύριο έχουμε με τον κ. Βεζυρόπουλο για θέματα αιγιαλού, έχουν γίνει επαφές με το Υπουργείο Εργασίας, με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Κομβικό σημείο για την ΠΟΞ η διαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβαση που όπως ξέρετε για το 2020 δεν υπάρχει οπότε θα πρέπει να ξαναμπούμε σε διαδικασία διαλόγου. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον εννοείται και υπέρ του εργαζόμενου, αλλά και του εργοδότη με την έννοια αυτό που είναι πάντα νόμιμος και γενικώς έχει τη διάθεση να δώσει αυτό που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο και το τονίζω.
Θα πρέπει να δώσουμε μία πίστωση χρόνου στην πολιτεία, εγώ θα τολμήσω να πω ότι η πίστωση χρόνου από τη δικιά μας την πλευρά είναι έξι μηνών. Από κει και πέρα μπαίνουμε σε διαδικασίες τις οποίες τις γνωρίζουν όλοι και θα φανεί κατά πόσο γρήγορα θέλουμε να αλλάξουμε σημεία αναφοράς στη Χώρα.
Με μία πρώτη εκτίμηση η επόμενη χρονιά θα είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις”.