Δημοσιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Stanford η λίστα με τους κορυφαίους (top 2%) επιστήμονες του κόσμου στα γνωστικά τους αντικείμενα, για το 2023. Η λίστα διαμορφώνεται με βάση τις δημοσιεύσεις των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίες αναφέρονται συχνότερα από άλλους συγγραφείς παγκοσμίως με βάση τυποποιημένους δείκτες ετεροαναφορών (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/6).
Ενδεικτικό της σταθερής προσήλωσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην αναζήτηση της ερευνητικής αριστείας είναι το γεγονός ότι στην εν λόγω λίστα, συμπεριλαμβάνονται 12 μέλη ΔΕΠ του ΟΠΑ μεταξύ των οποίων και ο συντοπίτης μας Εμμανουήλ Καβουσανός. Συγκεκριμένα, οι Καθηγητές που αναφέρονται στη λίστα είναι: Σπινέλλης Διομήδης, Καρλής Δημήτρης, Ξεπαπαδέας Αναστάσιος, Ταραντίλης Χρήστος, Κουτσόπουλος Ιορδάνης, Καβουσανός Εμμανουήλ, Γκρίτζαλης Δημήτριος, Σύρης Βασίλειος, Τουμπής Σταύρος, Πολύζος Γεώργιος, Λάππας Θεόδωρος και Καλογεράκη Βάνα.
Ο Εμμανουήλ Γ. Καβουσανός είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έλαβε Πτυχίο και Μάστερς Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Κολλέγιο Queen Mary και Κολλέγιο Birkbeck, αντίστοιχα) και διδακτορικό από το Cass Business School του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου.
Είναι Διευθυντής, από την ίδρυσή του, του αγγλόφωνου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΟΠΑ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΜΣ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και του Athens MBA, ενώ έχει διατελέσει για 5 έτη Διευθυντής του ΠΜΣ και Διδακτορικών Σπουδών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος στη Θεματική Ενότητα Χρηματοοικονομική Διοίκηση και στις Ποσοτικές Μεθόδους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στο ΠΜΣ στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).
Στο Cass ίδρυσε το ΠΜΣ (MSc) σε “Εμπόριο, Μεταφορές και Χρηματοοικονομική”, του οποίου διετέλεσε Διευθυντής, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. Είναι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος (ΕΝΟΕ), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, επιτροπών κρίσης επιστημονικών και επαγγελματικών βραβείων. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων για την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ως σύμβουλος σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει διδασκαλία σε προπτυχιακό (BSc, BA) και μεταπτυχιακό (MSc, MBA, PhD) επίπεδο. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας και έχει εμπειρία στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών. Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού στα οποία έχει διδάξει περιλαμβάνουν Cass Business School (UK – Reader in Shipping Economics and Finance), National University of Singapore (Singapore), Erasmus University (Rotterdam, Ολλανδία), University of Antwerp (Belgium), Euromed Marseille (France), World Maritime University (Malmoe, Sweden), Shanghai Maritime University (China), Tor-Vergata (Roma II) University (Italy), the Hellenic Open University (Greece), the University of Piraeus (Greece), Open University of Cyprus (Cyprus), Cyprus International Institute of Management (Cyprus), LUISS university (Rome, Italy). Είναι μέλος του Ινστιτούτου Γνώσης και Διδασκαλίας της Μ. Βρετανίας. Κέρδισε το βραβείο διδασκαλίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σίτυ, ενώ έχει λάβει μια σειρά από διακρίσεις και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων το Hanjin prize για την καλύτερη μελέτη διεθνούς συνεδρίου και από το ίδρυμα Προποντίς για μεταδιδακτορική έρευνα.
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών στους τομείς των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων, Επενδύσεων, Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης, Ναυτιλιακών, Χρηματοοικονομικής των Επιχειρήσεων και Εφαρμοσμένης Οικονομικής, σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (π.χ. Journal of Banking & Finance, European Financial Management, J. of Futures Markets, Review of Derivatives Research, Transportation Research Part E, J. of Transport Economics and Policy, κ.α.). Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια σε χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αυστραλίας, έχει κερδίσει βραβεία για την ποιότητά του, ενώ οι αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του από άλλους ερευνητές ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Έχει οργανώσει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει διατελέσει επιστημονικός κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, και είναι μέλος της επιτροπής σύνταξης διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη της επιστημονικής περιοχής της ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων στη ναυτιλία και είναι συν-συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: “Derivatives and Risk Management in Shipping”, “Theory and Practice of Shipping Freight Derivatives”, “Risk and return in transportation and other US and global industries” και “Μαθηματικός Λογισμός για Επιχειρησιακά και Οικονομικά Προβλήματα – Εφαρμογές με χρήση Excel”.
Πηγή: anatolh.com