Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, καθώς ξεκίνησαν νέες βροχοπτώσεις, που αναμένονται να ενταθούν από αύριο.
Το επίπεδο του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά έχει μειωθεί δραματικά στο 15% (από 21% που είναι το φυσιολογικό) λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών και γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθεί σωλήνας που θα μεταφέρει φρέσκο αέρα στο σπήλαιο, σε περίπτωση που τα παιδιά παγιδευτούν από τα νερά λόγω της ανόδου της στάθμης τους κατά την επικείμενη εποχή των μουσώνων.
Το ερώτημα είναι πόσο μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι. «Δεν ξέρω, δεν είμαι γιατρός», δήλωσε ανήσυχος ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Τσαλονγκτσάι Τσαγιακάμ.
Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ, ο οποίος παραδέχθηκε: «Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος».
Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ένας εθελοντής Ταϊλανδός δύτης, ο 38χρονος πρώην βατραχάνθρωπος Σαμάν Κουνάν, πέθανε από έλλειψη οξυγόνου, αφού προηγουμένως πρόλαβε να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο -τραγωδία που υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.
Άγνωστο παραμένει κατά πόσο ο θάνατός του θα επηρεάσει τα σχέδια διάσωσης. Ερωτηθείς πώς θα μπορέσουν τα παιδιά να βγουν από τη σπηλιά από τη στιγμή που ένας πρώην βατραχάνθρωπος πέθανε εκεί, εκπρόσωπος των Αρχών απάντησε: «Πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα».
Κι αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την έναρξη της επιχείρησης με τον Δανό εθελοντή δύτη Ιβάν Κάρατζιτς να εκτιμά ότι αυτό θα γίνει «σήμερα ή αύριο», όπως δήλωσε στο βρετανικό Sky News.
Κάμερα καταγράφει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διάσωσης
Τα πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες, απεικονίζουν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο.
Σχοινιά που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί έχουν εγκατασταθεί για να βοηθήσουν την κάθοδο των ομάδων διάσωσης που διακρίνονται να βυθίζονται μέσα στη σήραγγα σε βαθιά νερά με τα φώτα στα κράνη να φωτίζουν τη διαδρομή.
Καθώς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στο σπήλαιο, το νερό ξαφνικά βαθαίνει και τους φτάνει μερι το λαιμό, ενώ η σήραγγα γίνεται όλο και πιο στενή.
Τα σχέδια της διάσωσης
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Bangkok Post δύο είναι τα επικρατέστερα σχέδια διάσωσης:
- Το πρώτο προβλέπει ότι κάθε ένα από τα παιδιά θα καταδυθεί στα σημεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο συνοδεία τριών βατραχανθρώπων και θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο. Αλλά όπως επισημαίνεται επαγγελματίες δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα.
- Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει τη διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά, στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά. Πρόκειται, όπως σημειώνουν ειδικοί, για την πλέον επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.