Δίχως τέλος είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή αποκαλύπτει, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένα δαιδαλώδες δίκτυο πιέσεων και ρουσφετιών προκειμένου να λάβουν ενισχύσεις φίλοι και γνωστοί, και ταυτόχρονα να αποφευχθούν τυχόν έλεγχοι. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, με την Κρήτη να εμφανίζεται να κρατάει τα σκήπτρα των επιδοτήσεων.
Από τον Γράμμο μέχρι την Τζια, από τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) έως τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το νήμα της υπόθεσης ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας ένα σύστημα που –σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας– λειτουργούσε μεθοδικά, εκμεταλλευόμενο κενά και παραλείψεις του ελεγκτικού μηχανισμού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αναφορές στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη, αλλά και οι συνομιλίες με κατηγορουμένους που εμφανίζονται να μοιράζουν εκτάσεις και δικαιώματα ενόψει των ελέγχων.
Κάποια μάλιστα, από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο υλικό που εστάλη στη Βουλή πρωταγωνιστούν και στη δίκη για τις ψευδείς δηλώσεις στον Γράμμο. Σε έγγραφο επισκόπησης των συνομιλιών καταγράφεται τηλεφώνημα του Λευτέρη Ζερβού, αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Η. Κ., έναν εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης για τις ψευδείς δηλώσεις στον Γράμμο, για τον οποίο η εισαγγελέας έχει ζητήσει την ενοχή για όσα κατηγορείται αλλά και τη διενέργεια έρευνας σχετικά με πλαστογράφηση διαθήκης που τον εμφάνιζε ως δικαιούχο τεράστιας έκτασης.
«Αμα τυχόν αυτός είναι σε μια δουλειά που κάνει πεντακόσια χιλιάρικα και τα τριακόσια τα παίρνει στον χαρτοφύλακα και τα πάει κάπου, προφανώς και κάποιος του βάζει πλάτη», αναφέρεται στη δικογραφία.
Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα στην πρότασή της προς το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει πως πρέπει να ερευνηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας για τη διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορουμένους και τους εμφάνιζε ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.
Τα 3.000 στρέμματα
Με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λοιπόν συζητάει ο Λ. Ζερβός στις 12 Οκτωβρίου 2024. Ο Η. Κ. αναφέρει ότι έχει 3.000 στρέμματα και ρωτάει τον Ζερβό σε ποιους να τα δώσει. Πέντε ημέρες αργότερα, σε νέα συνομιλία κανονίζουν τη μοιρασιά σε δύο πρόσωπα και ορίζουν ότι θα ζητήσει 25 ευρώ ανά δικαίωμα που θα δώσει. Σε νέα κλήση στις 23 Οκτωβρίου ο Η. Κ. ενημερώνει τον Ζερβό ότι κάποιος δεν του δίνει 1.000 στρέμματα, οπότε θα αλλάξει η μοιρασιά.
Το ζήτημα των… διαθηκών ανακύπτει και σε άλλη συνομιλία του Ζερβού με τον Β. Γ., όπου συζητούν για τρίτο πρόσωπο, τον Π. Α., που δήλωσε 900 στρέμματα και δεν θέλει να περάσει από έλεγχο. «Μίλησα με το “παιδί” και θα φτιάξει όλα τα χαρτιά, να είναι έτοιμος για τον έλεγχο. Θα κάνει τα πάντα. Το θέμα είναι αυτός τώρα έφυγε από μένα, πήγε στον δικηγόρο να πάει να δει τι θα κάνει με τις διαθήκες, να πάει να τα φτιάξει όλα, σε ένα – δύο μήνες να είναι έτοιμος», φέρεται να ενημερώνει ο συνομιλητής τον Ζερβό.
Οι κινήσεις
Αιχμές για τις κινήσεις του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη φέρεται να αφήνει ιδιοκτήτης ΚΥΔ σε συνομιλία που είχε με τον Λ. Ζερβό τον Οκτώβριο του 2024. Οπως περιγράφεται στο έγγραφο, «ο Ζερβός Ελευθέριος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Ν. Δ., ο οποίος του γνωστοποιεί τι ειπώθηκε σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Μπαμπασίδη Κυριάκο αναφορικά με καταγγελία που αφορούσε παράνομες υποθέσεις που εμπλέκεται το ΚΥΔ του Ν. Δ.
Επιπλέον, στην ίδια συζήτηση ο Ν. Δ. τόνισε στον Μπαμπασίδη πως η εταιρεία Neuropublic θα τον εκβιάσει την ημερομηνία της πληρωμής των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία πληρωμή θα “σκαλώσει” και θα του ζητήσει αντάλλαγμα για να την “ξεσκαλώσει”, με τον Μπαμπασίδη να αποκρίνεται ότι έχει ήδη δεχθεί εκβίαση από την εταιρεία Cognitera. Ακολούθως, ο Ζερβός επισημαίνει στον συνομιλητή του ότι ο Μπαμπασίδης είναι προβληματικός και ο Ν. Δ. του απαντάει ότι έχει όμως “πλάτες”, λέγοντας χαρακτηριστικά “ρε Λευτέρη, άμα τυχόν αυτός είναι σε μια δουλειά που κάνει πεντακόσια χιλιάρικα και τα τριακόσια τα παίρνει στον χαρτοφύλακα και τα πάει κάπου, προφανώς και κάποιος του βάζει πλάτη”».
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα στοιχεία που προέκυψαν για επέκταση των δραστηριοτήτων των Κρητικών στην Τζια. Από τον διοικητικό και κυρίως από τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε στο νησί στις 19.10.2020 προέκυψαν αποδείξεις, ενδείξεις και υπόνοιες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκτάσεις αυτές τόσο το 2019 όσο και το 2020 δεν ήταν στη νόμιμη κατοχή τόσο των Β. Ι., Β. Μ., Κ. Β. και Ε. Π. (κατοίκων Κρήτης) που υπέβαλαν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, όσο και των εκμισθωτών Ν. Μ., Β. Ν. και Μ. Μ. (κατοίκων Κρήτης), όπως ορίζουν ο κανονισμός και οι εθνικές διατάξεις για τη λήψη ενισχύσεων.
Από τα Ε9 και τα υπογεγραμμένα συμφωνητικά μίσθωσης οι φερόμενοι εναλλασσόμενοι ιδιοκτήτες των ίδιων αγροτεμαχίων στην ΚΕΑ Κυκλάδων για μεν το 2019 οι Ν. Μ. και Β. Μ., για δε το 2020 η Μ. Μ. «”άλλαξαν τα αγροτεμάχια σαν τα πουκάμισα”, όπως ειπώθηκε στους ελεγκτές κατά τον επιτόπιο έλεγχο, και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρή ένδειξη για συνέργεια στην ψευδή δήλωση των τεσσάρων παραγωγών που υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ τα έτη 2019 και 2020 για την κατανομή εθνικού αποθέματος και εξ αυτού την είσπραξη, παρανόμως, σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, αφού μετά την πρώτη χρονιά κατανομής οι τέσσερις παραγωγοί θα λαμβάνουν για μια σειρά ετών, δυνητικά μέχρι το 2027, τις επιδοτήσεις που προκύπτουν από την κατανομή του εθνικού αποθέματος».