“Η χθεσινή παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ είναι μέρα για να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα για τους αναπήρους συνεχίζουν να υπάρχουν, να ενοχλούν τις ζωές τους και να μην αφήνουν τη ζωή τους να είναι ελεύθερη και να την έχουν έτσι όπως την έχουν φανταστεί. Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει, αυτή η μέρα πρέπει να πούμε ότι θα καταργηθεί, κάτι που θα γίνει μόνο όταν τα δικαιώματα έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Είναι μία πραγματικότητα ότι πολλοί ανάπηροι, ειδικά στην Ελλάδα, ζούσαν και ζουν υπό συνθήκες συνεχούς περιορισμού αφού το περιβάλλον δεν είναι προσβάσιμο για όλους”.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε, “όπου αφορά θέματα προσβασιμότητας, είτε αφορά στο περιβάλλον, είτε την εργασία ή την υγεία η οτιδήποτε που μπορεί βήμα-βήμα να αλλάξει την ζωή των Αναπήρων εννοείται ότι κάνω παρεμβάσεις και τροπολογίες ώστε να δημιουργηθεί αυτή η κατεύθυνση”.
Ο ίδιος, ανέφερε, ήταν ένας από αυτούς που συνέταξαν τη νέα στρατηγική για την αναπηρία μετά το 2020 και μέσα το κείμενο το οποίο υπερψηφίστηκε τον Μάιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα είμαστε στη διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το εγκαταστήσουμε και να το βάλουμε σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.
Στην ερώτηση εάν για όλα όσα εισηγείται βλέπει να υπάρχουν ώτα ακουόντων στο Ε.Κ., ο κ. Κυμπουρόπουλος λέει πως “όσο έχεις φωνή και όσο μιλάς, όσο αναφέρεις, όσο διεκδικείς και δεν λες ‘εντάξει μωρέ, θα τα κάνουν κάποιοι άλλοι αυτά τόσο ακούγονται, τόσο αναφέρονται τα ζητήματα αυτά και επιδέχονται προσοχής”.
Σύντομα, πρόσθεσε, θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια και ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των αναπήρων πολιτών, ώστε να μπουν και αυτοί στα κέντρα αποφάσεων.
“Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από κει και πέρα οι διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των κρατών – μελών είναι σε διαδικασία για εφαρμόζεται και να είναι ένας οδικός χάρτης για το τι πρέπει να κάνει κάθε κράτος. Και από εκεί και πέρα είναι και οι εσωτερικές διεκδικήσεις των ομάδων αναπήρων που θα πουν ‘έχουμε αυτή τη στρατηγική, πρέπει να την κάνουμε ‘σημαία’ μας για την καλύτερη ποιότητα ζωής μας”.
Η χώρα μας, σημείωσε, “έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Σύντομα θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή το εθνικό σχέδιο δράσης για τους αναπήρους, ένα καθολικό οριζόντιο σχέδιο που αφορά όλους τους τομείς της ζωής που σχετίζονται οι ανάπηροι με οποιοδήποτε τρόπο – και αυτό είναι πρωτοφανές, γιατί έχει στόχους έχει χρονοδιαγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν από τον αρμόδιο υπουργό αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις”.
Σύντομα, επίσης, θα μπει όπως είπε σε πιλοτικό πρόγραμμα “ο προσωπικός βοηθός, οι άνθρωποι που θα υποστηρίζουν τις ανάγκες των αναπήρων πολιτών. Μετά από μια κρίση από μια αντίστοιχη επιτροπή θα αξιολογείται το πόσες ώρες προσωπικής βοήθειας χρειάζεται ο κάθε ανάπηρος”.
Επιπλέον, γίνονται όπως είπε από την κυβέρνηση κινήσεις για να προωθηθεί η αποιδρυματοποίηση στην Ελλάδα.
“Δεν είμαστε, πάντως, από τις χώρες που είμαστε τόσο πίσω, όσο φανταζόμαστε, για τη ζωή των ΑμεΑ. Έχουμε και εμείς κάνει μικρή πρόοδο και είμαστε σε ένα σχετικά καλό επίπεδο, σε σχέση και με άλλες χώρες. Η Κομοτηνή κέρδισε το βραβείο προσβασιμότητας για το 2020, πέρυσι τα Χανιά ένα βραβείο. Είναι λίγες γενικά αυτές οι πόλεις, ας γίνουν τα παραδείγματα για να έχουμε και περισσότερες”.
Στις 17/12, ανέφερε ότι διοργανώνει στο zoom διαδικτυακό συνέδριο για τα ζητήματα προσβασιμότητας και καθημερινότητας των ΑμεΑ.
Και ο ίδιος ζει όπως μας είπε την πανδημία και την καραντίνα “δύσκολα, όπως και κάθε Έλληνας. Σε μεγάλο μεγάλο βαθμό έχω περιοριστεί μέσα στην οικία μου, ενώ συνεχίζω να δουλεύω εξ αποστάσεως. Προσπαθώ να προστατεύσω και εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο όλο αυτό, κάθε μέρα αναμετρούμαστε όλοι με τον εαυτό μας στη δυσκολία αυτή που ζούμε λόγω και των περιορισμών”.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο προγράμματα που δημιουργήθηκαν στην Ε.Ε. για την στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών, του υγειονομικού σκέλους. Ο ίδιος σήμερα θα θέσει, ανέφερε, ερώτηση σε Ευρωπαία επίτροπο αναφορικά με το εάν σκέφτεται να μεταφέρει χρήματα από την Περιφερειακή ανάπτυξη για να υποστηριχθεί η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. “Με αυτή την κατάσταση, όλες πλέον οι Νοσοκομειακές βαθμίδες έχουν μετατραπεί σε ανάγκες υποστήριξης του κορωνοϊού, πρέπει να υποστηρίξουμε δημοτικά και περιφερειακά ιατρεία. Με την ερώτηση αυτή που υποστηρίχθηκε από 30 ευρωβουλευτές θέλουμε να μάθουμε αν σκέφτεται η Επίτροπος να μεταφέρει χρήματα από άλλους σκοπούς για αυτό ειδικά το σκοπό, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί και ειδικά αυτή την περίοδο”.