Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης στο Λατώ fm

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εκπομπή του Νίκου Σγουρού “Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση” ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης.

Μεταξύ άλλων είπε:
“Καταρχάς είναι τιμή για μένα που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια είμαι εδώ στην Κρήτη και υπηρετώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και από διαφορετικές θέσεις  προσπαθώ να βοηθήσω και να προσφέρω στο Ίδρυμα και στο οικοσύστημα εκπαίδευσης και έρευνας που έχει δημιουργηθεί εδώ στην Κρήτη.
Τα ζητήματα αυτής της χρονιάς για το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν να κάνουν εσωτερικά με την πιστοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών όλων των τμημάτων του πανεπιστημίου. Άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την επιτυχή πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών.
Θα συνεχίσουν τα υπόλοιπα τμήματα πρώτα την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία όλα τα τμήματα και όλα τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα είναι πιστοποιημένα από εξωτερικούς κριτές.
Όσον αφορά τώρα τα ζητήματα υποδομών εκεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αναμόρφωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Ιδρύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και επίσης το θέμα αυτό θέμα των φοιτητικών κατοικιών, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι ένα θέμα το οποίο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στο Ηράκλειο, κυρίως στο Ρέθυμνο. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο πλάνο θα γίνει μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ένα είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, μιλάμε για περίπου 2.000 φοιτητικές  κατοικίες στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο. Από αυτά τα μονόκλινα – δίκλινα δωμάτια θα είναι γύρω τα 1800 θα είναι για το Ρέθυμνο και τα  750 για το Ηράκλειο και επίσης θα δημιουργηθούν και λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα τα οποία θα φιλοξενούν νέους ερευνητές, μεταδιδάκτορες ερευνητές καθώς και ένα μέρος όσων συναδέλφων νέων επιθυμούν τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να βρίσκονται κοντά στους φοιτητές και επομένως να διαμένουν και αυτή σε μικρά διαμερίσματα μαζί με τους φοιτητές. Και στις δύο πόλεις υπάρχει χώρος ιδιοκτηρίας του Πανεπιστημίου.  Είναι τεράστιο εγχείρημα. Αυτό έχει προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων. Υπάρχει μία σειρά βημάτων εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Στην σύγκλητο της Παρασκευής αποφασίστηκε η διακήρυξη της πρώτης φάσης και έχει να κάνει με την με την με τα πρώτα βήματα για την επιλογή του αναδόχου.
Ελπίζουμε να έχουμε ανάδοχο εντός των επόμενων τριών ετών ο οποίος να έχει εκπονήσει και τις μελέτες να εκδώσει τις οικοδομικές άδειες για να αρχίσουν οι εργασίες.

Το θέμα με τους αιώνιους φοιτητές πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο φοίτησης το οποίο θα μπορεί να συζητηθεί ποιο θα είναι και είναι  κάτι το οποίο το οποίο πρέπει να γίνει. Θεωρούμε ότι η αίσθηση ότι έχω απεριόριστο χρόνο να τελειώσω τις σπουδές μου, οδηγεί σε μία χαλάρωση κατά τη διάρκεια αυτών των σπουδών. Σαν παιδαγωγοί οφείλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές μας από αυτή την αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων. Εδώ πρέπει να πούμε ότι συγχρόνως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για όσους φοιτητές καθυστερούν τις σπουδές τους λόγω εργασίας.Κάποιοι από τους φοιτητές μας εργάζονται άρα για αυτούς θα πρέπει να υπάρξει πιο ελαστική μέριμνα για ιατρικά προβλήματα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.  Αλλά τα έχουμε ένα φοιτητή ο οποίος φαίνεται να μπαίνει στο πανεπιστήμιο να κάνει όλο αυτό τον κόπο αυτός και οι οικογένειά του και το πρώτο έτος να περνάει ένα ή δύο μαθήματα, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε”.

Για την ίδρυση σχολών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο νομό Λασιθίου είπε :”Η δικιά μου άποψη γενικότερα είναι ότι πρέπει να το κάνουμε με  πολύ συστηματικό τρόπο, έχοντας διασφαλίσει τόσο τους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακούς χώρους και τα λοιπά. Αν το διασφαλίσουμε αυτό τότε είναι  ένα σωστό βήμα το οποίο θα βοηθήσει και τον τόπο στον οποίο ιδρύεται η σχολή. Στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές φορές ιδρύουμε τμήματα και σχολές στα χαρτιά χωρίς να διασφαλίζουμε αυτά που είπα προηγουμένως. Από τη στιγμή που έχει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης τη σχολή στον Άγιο Νικόλαο αν θέλει να ενισχύσει την  υπάρχουσα δομή που έχει, αυτό θα ήταν προφανώς και λογικό και θεμιτό, αλλά η ίδρυση νέων τμημάτων και νέων σχολών πρέπει να γίνεται θεωρώ εγώ είμαι πολύ συστηματικά βήματα και σωστό σχεδιασμό για να πετύχει” κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com