Ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης στο Λατώ fm: “Το πολύ μέχρι τέλος Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί, πιο ασφαλής αυτή η γενιά εμβολίων από τα ήδη υπάρχοντα – 110 οι νοσηλευόμενοι με covid στην Κρήτη, σε καραντίνα το 10% των υγειονομικών”

“Δεν υπάρχει ακόμα κάποια σίγουρη ημερομηνία, το πιθανότερο το πολύ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί”, 

δήλωσε ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.

Όπως τόνισε, “κάθε επιστημονικό επίτευγμα και ειδικά στο χώρο της ιατρικής πάντα δημιουργεί στην αρχή αμφιβολίες, γιατί υπάρχει έλλειψη γνώσεως, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για υψηλού επιπέδου εξειδίκευση σε ιατρική και βιοτεχνολογία που ούτε εμείς μπορούμε να παρακολουθήσουμε, παρά μόνο τις γενικές γραμμές της. Γι’ αυτό, μέχρι ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες οι φοβίες και οι προκαταλήψεις του κόσμου από την άλλη όμως ο κόσμος πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μέχρι σήμερα όσα έχουν πει για όσα έχουν συμβεί τώρα ή τα προηγούμενα χρόνια έχουν συμβεί όπως τα λένε. Τα ίδια είχαν ακουστεί για το εμβόλιο της γρίπης και σήμερα πια όλοι εμβολιάζονται για γρίπη. 

Εγώ έχω δηλώσει ότι αν μπορώ θα το κάνω και πρώτος το εμβόλιο. Τούτη η γενιά των εμβολίων είναι πιο ασφαλής ακόμα και από τα ήδη υπάρχοντα και ακριβώς λόγω αυτής της τεχνολογίας δεν μας βάζουν στον οργανισμό ούτε κομμάτια μικρών ιών, ούτε συντηρητικά ιών, μας βάζουν μια πολύ μικρή πληροφορία του γενετικού υλικού του ιού που σε εμάς δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως κακό. Είναι πολύ πιο κεκαθαρμένα από τα εμβόλια προ 30 ετών που φτιάχνονταν υποτυπωδώς, δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή τεχνολογία”. 

Ο σχεδιασμός, όπως είπε, για το στήσιμο των εμβολιαστικών κέντρων στην Κρήτη “είναι μέχρι τώρα στην ευθύνη του υπουργείου υγείας και της ΥΠΕ και δυστυχώς δεν μας έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα. Είναι σαφές ερώτημα και αίτημά μας προς την κεντρική υπηρεσία αλλά δεν μας έχει εμπλέξει καθόλου. Είχαμε χθες μία επαφή με τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Βαμβακά μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και είπαν ότι θα ξαναδούν το θέμα, μπορεί να δοθούν και εμβολιαστικά κέντρα και εμβόλια στις Περιφέρειες. Τα εμβόλια αυτά δεν είναι όπως αυτά που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, θα έλθουν σε συσκευασίες πολλών δόσεων γιατί δεν υπάρχει χρόνος να συσκευαστούν σε ατομικές συσκευασίες και θα έχουν ειδική μεταφορά γιατί το υλικό αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί πράγματι να θέλουν εξοπλισμό που να μην μπορεί να διατεθεί πάρα πολύ. Αίτημά μας πάντως είναι αυτό, εξάλλου έχουμε την εμπειρία από εμβολιασμούς, είμαστε πιο κοντά αν θέλετε στην κοινωνία, έχουμε έτοιμες τις δομές μας”. Σίγουρα, όπως ανέφερε, ειδικοί οικίσκοι για τους εμβολιασμούς θα στηθούν σε όλα τα Κέντρα υγείας της χώρας και σε εξωτερικούς χώρους των Νοσοκομείων. 

Στο ερώτημα για τα όσα λέγονται και ακούγονται περί υγειονομικών διαβατηρίων και μη δυνατότητα ταξιδιών για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Λουμπούνης είπε πως “αυτό ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται για χρόνια σε δεκάδες χώρες του κόσμου”.  

Ο ίδιος είπε πως “ο κόσμος θα υπερκεράσει αντιρρήσεις και φοβίες, πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια, αυτό το πράγμα που ζούμε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν αυτός ο λοιμώδης παράγοντας αφεθεί ελεύθερος μπορεί να αφανίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη και να τη αλλάξει όπως την ξέρουμε. Γι’ αυτό γίνονται βιαστικές κινήσεις, για να προλάβεις να σώσεις ζωές”.

Για το σύστημα υγείας της Κρήτης, τόνισε πως “είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιος αριθμός νοσηλευομένων και διασωληνωμένων για ένα νόσημα. Υπάρχουν, σήμερα που μιλάμε, πάνω από 110 συνολικά περιστατικά covid που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία της Κρήτης κοινούς θαλάμους και ΜΕΘ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ για ένα νόσημα, και αυτό έχει τριπλασιάσει την πίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που θέτει σε κίνδυνο και τους υγειονομικούς, εκ των οποίων το 10% της Κρήτης είναι στο σπίτι τους σε καραντίνα. Φανταστείτε αυτό το πράγμα να αφεθεί ελεύθερο και να κυριεύσει το 30% των υγειονομικών, δεν θα έχουμε πού να κρυφτούμε. Δεν έχουμε την πίεση της Θεσσαλονίκης, αλλά και πάλι για το σύστημα της Κρήτης είναι μια πίεση πρωτόγνωρη”.

Τις τελευταίες 15 ημέρες, είπε, “υπάρχει μια σαφής βελτίωση της εικόνας σε κρούσματα, ακόμη δεν αλλάζει η εικόνα σε διασωληνωμένους και νοσηλευομένους, θα αργήσουμε να δούμε βελτίωση σε αυτό το κομμάτι”. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com