Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου στο Λατώ fm: “Όσα έργα είχαν ενταχθεί αλλά δεν είχαν χρηματοδοτηθεί από τον ‘Φιλόδημο’ περνούν απευθείας στο ‘Αντώνης Τρίτσης’, ξεκινούν άμεσα οι υποβολές προτάσεων από τους Δήμους – Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε κάτι και όχι δικαιολογίες γιατί δεν κάναμε κάτι”

Για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που παρουσιάστηκε χθες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε στον αέρα της εκπομπής “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό και τη Δέσποινα Κουτάντου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως είπε “αυτό το οποίο μου έμεινε μετά την παρουσίαση είναι ένα άγχος για το πώς θα προλάβουμε πλέον όλα αυτά τα χρήματα που υπάρχουν γύρω μας από διάφορους πόρους και το ’21 θα προκύψουν και τα 32 δισ από το Ταμείο Αρωγής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τρέξουμε να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και ποιες μπορούν πραγματικά να φέρουν ανάπτυξη και δεν μιλάμε μόνο για πλακοστρώσεις ή τέτοιου είδους καλλωπισμού έργα και παράλληλα ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε τέτοιες διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε αυτά τα έργα γρήγορα.


Αυτό που επεσήμανα και στην ομιλία μου στην εκδήλωση, είναι ότι πέρα από ότι τους σημαντικούς άξονες και τα τρία σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το δούμε πώς και πότε ο Ν. 4412 θα τροποποιηθεί, όχι προφανώς με λιγότερη διαφάνεια, όσο μπορούμε περισσότερη, αλλά με πολύ πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα και ίσως και με λιγότερη γραφειοκρατία για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα αυτά”.

Για τα έργα του ‘Φιλόδημου’

“Κάποια έργα τα οποία ξεκίνησαν με το ‘Φιλόδημο’ συνεχίζουν και έχουν ήδη πληρωθεί και θα συνεχίσουν κανονικά, χωρίς κάποια αλλαγή. 

Όλα τα υπόλοιπα τα οποία είχαν ενταχθεί αλλά δεν είχαν ξεκινήσει, δεν είχαν χρηματοδοτηθεί, περνούν απευθείας στο ‘Αντώνης Τρίτσης’
και ήδη την προηγούμενη Παρασκευή υπογράφηκε και μία υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών που όριζε τη μετάβαση από την παλιά στη νέα κατάσταση”.

Η υποβολή των προτάσεων των Δήμων της χώρας για το νέο πρόγραμμα, τόνισε, σκοπός είναι να ξεκινήσει σε μία – δύο εβδομάδες. Προφανώς θα προταθούν τα έργα που είχαν υποβληθεί στο ‘Φιλόδημος Ι’ και με αυτά να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και προκηρύξεις για καινούργια έργα, υπάρχουν και καινούργιοι άξονες που δεν υπήρχαν στο ‘Φιλόδημο'”. Συνεπώς οι Δήμοι να ετοιμαστούν”.

Η ΚΕΔΕ, όπως ανέφερε, θα είναι και αυτή την ειδική επιτροπή για την αξιολόγηση των έργων και πρόσθεσε ότι άποψη πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα θέματα του ΕΣΠΑ, κλπ.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον καιρό της πανδημίας

“Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πλέον, και αφού ο μεγάλος κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες βρέθηκαν από την πρώτη μέρα δίπλα προκειμένου να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να κινηθούν ιδιαίτερα και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι βοηθηθήκαμε πάρα πολύ από την κοινωνία, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης οι οποίες έφθασαν σε εμάς ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουμε να φτάσουμε παντού.

Για τον τουρισμό

“Ο κορωνοϊός έβγαλε προς τα έξω και μία αλήθεια, ότι προφανώς ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με τέλη καθαριότητας, δημοτικά τέλη, κλπ, θα πρέπει όμως παράλληλα στις τοπικές μας κοινωνίες και οικονομίες να δούμε και να αναδείξουμε και άλλες πτυχές ώστε να μην υπάρχει μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Η περιοχή των Τρικάλων δεν ήταν μία περιοχή η οποία φημιζόταν για τον τουρισμό της, παρότι είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε τα Μετέωρα δίπλα μας, παρότι έχουμε το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο γεγονός της χώρας τον Μύλο των Ξωτικών. Παρόλα αυτά και παρότι υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες στην οικονομία της περιοχής λόγω της κτηνοτροφίας, της Αγροτικής παραγωγής, λόγω του εμπορίου, δεν είναι η οικονομία η οποία έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά αλλά το γεγονός ότι υπήρχαν και άλλες πτυχές της την κρατά ζωντανή”.

Για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ερωτώμενος εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει στα δύσκολα να βάζει ‘πλάτη’ και να μην στέκεται σε δικαιολογίες για το κεντρικό κράτος, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως ” προφανώς, γιατί ειδικά με την γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα το πιο εύκολο να βρεις δικαιολογίες, θα βρεις πάρα πολλές, που θα σου δίνουν καθημερινά αφορμές να δικαιολογείσαι γιατί δεν κάνεις κάτι.

Αυτό το οποίο όμως πάντα λέμε και στην ομάδα μου, είναι το πώς θα βρούμε τρόπους να κάνουμε κάτι και όχι στο πως θα δικαιολογήσουμε γιατί δεν κάναμε κάτι, να δούμε λοιπόν Θετικά τα προβλήματα και από την θετική πλευρά να τα αντιμετωπίσουμε. Αλίμονο αν ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός δεν είναι εκεί, δεν είναι δίπλα και δεν είναι άμεσα κοντά στις ανάγκες των πολιτών”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com