Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Λασιθίου στο Λατώ fm: “Αυτά πρέπει να κάνουν παραγωγοί και αμπελοκαλλιεργητές ενόψει της αποστακτικής περιόδου – Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιορισμός συνύπαρξης ατόμων στα ρακοκάζανα μας”

Για το ξεκίνημα της φετινής αποστακτικής περιόδου  για την τσικουδιά μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης.

Οι παραγωγοί, τα μέλη του Συλλόγου και οι αμπελοκαλλιεργητές που υπάγονται στην αρμοδιότητα τελωνείου Αγ. Νικολάου και θέλουν να βγάλουν άδεια, θα πρέπει, όπως είπε, να απευθύνονται στα γραφεία του Συλλόγου στο γραφείο πληροφοριών Αγ. Νικολάου (δίπλα στο τελωνείο Αγ. Νικολάου).

Τα μέλη και αμπελοκαλλιεργητές του συλλόγου που υπάγονται στην αρμοδιότητα τελωνείου Σητείας θα εξυπηρετούνται από το σύλλογο στο χώρο που στεγάζεται και ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων Σητείας (δίπλα στο τελωνείο Σητείας).

Για πρώτη φορά από φέτος, ανέφερε ο κ. Καναβάκης, γίνεται ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών που απαιτούνται και εν συνεχεία ξεκινά η έκδοση της άδειας. Τα δικαιολογητικά αυτά ο παραγωγός τα κρατά για τυχόν έλεγχο, σε αντίθεση με πέρυσι που τα κρατούσε, αντίστοιχα, το Τελωνείο.

Σχετικά με το ποια είναι η προσδοκία από τη φετινή αποστακτική περίοδο, ο κ. Καναβάκης λέει πως “υπήρξαν κάποια προβλήματα με την παραγωγή των σταφυλιών πιστεύω όμως δεν θα υπάρχει πρόβλημα”.

Όπως είπε, “θα πρέπει οι αμπελοκαλλιεργητές που έχουν αμπέλια στην κατοχή τους να τα ενεργοποιήσουν, γιατί σε κάποια φάση αν τα αφήνουν έτσι  θα υπάρξει πρόβλημα. Όταν είναι κάτω από το στρέμμα να βγάλουν βεβαιώσεις για να καζανέψουν, για να φαίνεται ότι το αμπέλι δεν είναι ανενεργό, είτε όταν είναι πάνω από το στρέμμα να κάνουν τις δηλώσεις συγκομιδής”.


Στην ερώτηση εάν υπάρξει θέμα με την επισκεψιμότητα στα καζάνια λόγω του κορωνοϊού, ο κ. Καναβάκης τόνισε ότι “χρειάζεται προσοχή” ενώ θα υπάρχει, όπως είπε, και συνεργασία με τις Αρχές στο κομμάτι αυτό.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν υπάρχει θέμα με περιορισμό ατόμων στα ρακοκάζανα στο Ν. Λασιθίου. “Η εξειδίκευση των μέτρων είναι ανά περιοχή, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει ανά πάσα στιγμή”.

Τα καζάνια έχουν στο Λασίθι τη στιγμή αυτή, όπως είναι,  είναι περίπου 300 – 350.
 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com