Όπως διευκρίνισε, τα τεστ αυτά διαφέρουν από τα rapid tests με τον κάθε πολίτη να δικαιούται 4 για κάθε μήνα, δίνοντας απλά τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.
Τα τεστ θα γίνονται κατ’ οίκον, “χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει απόφαση για να γίνονται στα φαρμακεία”.
σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%. Σύμφωνα με τον κ. Καλδή, πάντως, “ένας που είναι ασυμπτωματικός και κάνει το τεστ θα βγει αρνητικός, ένας που είναι προσυμπτωματικός και πρόκειται να αρρωστήσει πάλι θα βγει αρνητικό, αυτό οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για αυτό και πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ αυτό”.
Όπως τόνισε, το ζήτημα είναι για το τι θα γίνεται εάν το τεστ προκύψει θετικό, “τότε υπεισέρχεται το θέμα της ατομικής ευθύνης του καθενός, εάν ένα τεστ τέτοιο βγει θετικό πρέπει να γίνει επαναληπτικό τεστ σε δομή υγείας, περιμένουμε να έχουμε και απαντήσεις τις επόμενες μέρες, αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν ξέρω πώς θα λυθεί”.
Σημείωσε επίσης πως η επιλογή αυτή της κυβέρνησης βάσει της τρέχουσας συγκυρίας για τη δυνατότητα διάθεσης τεστ στον πληθυσμό από το φαρμακείο θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να εξεταστούν και να λυθούν ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης.
¨Είναι πάντως μια σωστή κίνηση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης”, τόνισε.