“Υπήρχε μία απόφαση η οποία είχε γραφτεί για να υλοποιηθεί στις 11 Ιουνίου και υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο να γίνουν οι μετατροπές, να υλοποιηθεί, να ενημερωθεί ο κόσμος, για να μπούμε κανονικά σε μία ομαλότητα του νέου τύπου. Αυτό όμως δεν έγινε, γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση όσο έπρεπε στους γιατρούς, στους οδοντιάτρους, κλπ, στους γιατρούς ενώ και η ΗΔΙΚΑ δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις για αυτό και τώρα που έφτασε ημερομηνία υπήρχε αδυναμία εφαρμογής του μέτρου.
Το αντιβιοτικό πάντα ίσχυε και ισχύει ότι δίνεται με συνταγή γιατρού, δίνεται όμως και χωρίς συνταγή γιατρού, να είμαστε ξεκάθαροι.
γιατί δεν υπάρχει ετεροβαρής ισονομία σε αυτό το θέμα. Όταν πρέπει να πάρει κάποιος αντιβιοτικό, πρέπει να λειτουργεί το σύστημα και από τις δύο πλευρές όχι μόνο από τη δική μας πλευρά και από των γιατρών.
όταν η συνταγή δεν γράφεται και έρχεται στο φαρμακείο κάποιος να ζητήσει μία απλή αντιβίωση, υπάρχουν και οι λεγόμενες τηλεφωνικές συνταγές, κυρίως Σάββατο, Κυριακή, αργίες, κλπ. Αυτό τώρα δεν θα μπορεί να γίνεται, όλες οι αντιβιώσεις θα δίνονται γραπτώς
Σήμερα θα βγει στη δημοσιότητα διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, μετά από εντολή του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου προς όλα τα μέλη του για να μη γίνουν παρεξηγήσεις, για να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από φαρμακείο σε φαρμακείο και από ασθενή σε ασθενή δόθηκε εντολή να προσαρμοστούμε όλοι στο ίδιο στυλ.
Θα δοθεί μία παράταση στην εφαρμογή της απόφασης.
Πράγματι στη χώρα μας υπάρχει υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, πράγματι είμαστε σε θλιβερές πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών, αλλά αυτό από ότι έχει αποδειχθεί στατιστικά 87 – 88% είναι μέσω συνταγογράφησης”.