Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν αλλά” για την πορεία της συλλογής των στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης και μεταξύ άλλων είπε: “Μας ικανοποιεί το ότι η ομάδα εργασίας που ενεργοποίησε ο υπουργός πηγαίνει καλά όσο αφορά το το υλικό που χρειάζεται για την υποβολή φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης. Έχει μαζευτεί το υλικό που χρειάζεται για να κατατεθεί ο φάκελος και για να γίνω πιο σαφής, υπάρχουν συμπεράσματα από το Μπενάκειο και άλλα ερευνητικά κέντρα, τα οποία χρειάζονται οπωσδήποτε στο φάκελο που θα κατατεθεί στην Ευρώπη. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι τα προβλήματα προέκυψαν από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν. Μένει να μαζευτούν τα οικονομικά στοιχεία μέχρι να κλείσουν όλα τα ελαιουργία”.
Για το θέμα της Δακοκτονίας τόνισε : “Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Οι επιστήμονες είναι αυτοί που θα πρέπει να μας πούνε πως θα πρέπει να γίνεται η δακοκτονία σωστά. Να γίνεται έλεγχος αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι εργολάβοι που θα εκτελούν το έργο να εποπτεύονται από Γεωπόνους. Οι ερευνητές είναι αυτοί που θα πρέπει να μας πουν τον σωστο τρόπο και χρόνο αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης είναι άδεια από προσωπικό και δεν έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις”.
Ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι “Πέρα από όλα αυτά η ουσία είναι ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν άλλη καλλιέργεια πέρα από την ελιά οι οποίοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τις καινούργιες καλλιέργειες, ούτε για να λιπάνουν, ούτε να πληρώσουν την ασφάλεια τους διότι δεν έβγαλαν χρήματα. Υπάρχει θέμα βιοποριστικό των ανθρώπων αυτών. Μπαίνει λοιπόν ζήτημα και για τον Υπουργό και για την κυβέρνηση διότι είναι πολύ σοβαρό.
Η Κρήτη κλονίστηκε οικονομικά σε πολλούς τομείς , εκτός το λάδι και τα σταφύλια και τα κηπευτικά και τον τουρισμό φάνηκε στην αγορά την περίοδο των γιορτών. Οι ζημιές αυτές το διάστημα των τελευταίων επτά οκτώ μηνών θα δημιουργήσουν σοβαρό θέμα στην αγορά και την οικονομία του νησιού γενικότερα.
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που θα συμβούν και πρέπει να ληφθούν μέτρα!
Οι τοπικοί βουλευτές και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να προβάλλουν το θέμα.
Όπως για παράδειγμα για τους εργαζόμενους της Thomas cook πάρθηκαν κάποια μέτρα, γιατί να μην γίνει το ίδιο για τους παραγωγούς που επλήγησαν.
Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση, να παγώσουν οι οφειλές προς το δημόσιο τις τράπεζες και την ασφάλεια του για να μην μείνουν οι άνθρωποι ανασφάλιστοι. Όλα αυτά τα είπαμε προφορικά.
Αν θέλει η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλοι μαζί χωρίς να τσακώνονται μεταξύ τους να βοηθήσουν τη δύσκολη κατάσταση που περνάνε οι αγρότες της Κρήτης”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη: Αδικίες σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων με διδακτορικό – Απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στην Ακαδημαϊκή Διδασκαλία
Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα... -
Διοικητές Νοσοκομείων με ρυθμούς χελώνας – Πότε αναμένεται να διοριστούν
Νέες καθυστερήσεις αναμένεται να καταγραφούν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους...