Ο Παναγιώτης Δενδρινός, Βιολόγος και πρόεδρος της Περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm στο Λατώ fm “Yπάρχει σημαντική παρουσία της Φώκιας στην Κρήτη – Είχαμε και μία γέννα σε παραλία στην περιοχή της Σητείας”

Με αφορμή δημοσιεύματα για νεκρές φώκιες σε διάφορες περιοχές της χώρας ο Παναγιώτης Δενδρινός, Βιολόγος και πρόεδρος της Περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm για τη μελέτη και την προστασία της Μεσογειακή Φώκιας, μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν αλλά” δίνει την ακριβή διάσταση της είδησης, τονίζοντας “Δεν υπήρξε κάποια έξαρση του φαινομένου όπως παρουσιάστηκε. Πολλές από τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν ήταν και από το 2015. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτή η αιτία θανάτου, από χέρι ανθρώπινο, αλλά δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου όπως παρουσιάζεται. 

Παρόλα αυτά η κύρια αιτία θανάτων των ζώων είναι  ο άνθρωπος και φυσικά είναι παράνομο και κατακριτέο.
Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στην Πολιτεία για να υπάρξει κάποιο είδος αποζημίωσης για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που συζητείται το θέμα προς τους παράκτιους ψαράδες οι οποίοι όντως έχουν κάποιες ζημιές από τα ζώα αυτά, μια απώλεια εισοδήματος που είναι σημαντικό. Είναι στο χέρι της πολιτείας και ειδικά των δύο συναρμόδιων υπουργείων περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης να φτιάξουν ένα σύστημα αποζημιώσεων.  Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες  που πιστεύουμε ότι θα δώσουν και μία απάντηση σε αυτούς οι οποίοι λένε ότι έχουμε έχουμε ζημιές και κανείς δεν ασχολείται. Είναι θέμα  συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων κάτι που δεν είναι εύκολο και υπάρχει και μία διστακτικότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω σε  αυτό το ζήτημα των αποζημιώσεων, με την έννοια ότι και το μητρώο των ψαράδων ποιοι είναι επαγγελματίες και ποιοι δεν είναι,  εδώ και χρόνια δεν έχει στηθεί σωστά. Υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση που θα μπορούσε να “απαλύνει” το φαινόμενο αυτό”.
Για την  συνέχιση των δράσεων εν μέσω πανδημίας είπε
“Οι συνθήκες της Πανδημίας μας επηρέασε όπως και όλους παρόλα αυτά συνεχίζουμε ι η δράση μας όπως ξέρετε από πέρυσι στην Κρήτη, με την καταγραφή στην Κρήτη και σίγουρα θα έχουμε μία συνολική εικόνα στο τέλος του έτους, γιατί υπάρχει σημαντική παρουσία του είδους στην Κρήτη. Από τις πρώτες δράσεις που κάναμε το φθινόπωρο είχαμε και μία γέννα σε παραλία στην περιοχή της Σητείας και διάφορα ευρήματα τα οποία ολοκληρώνουμε. Από τις πληροφορίες που έχουμε από τις εμφανίσεις τους κοντά στις ακτές της Κρήτης φαίνεται ότι στο βόρειο κομμάτι υπάρχουν κάποιες περιοχές όπως π.χ. στη Σκαλέτα που έχουμε έντονη παρουσία. Έχουμε ολοκληρώσει το βόρειο κομμάτι και κάνουμε το νότιο κομμάτι οπότε τότε θα έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το που είναι οι πιο σημαντικές περιοχές”

Η Mom απέστειλε ανοιχτή στον Πρωθυπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο
«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ζητώντας να αναβληθεί η συζήτηση του, εν μέσω πανδημίας και όπως τόνισε ο κ. Δενδρινός δεν υπήρξε ανταπόκριση 
“Εμείς έχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχουμε αντιδράσει. Το κομμάτι που γνωρίζουμε πολύ  καλά είναι το θέμα των προστατευόμενων περιοχών και αυτό είναι  που δεν καλύπτει αυτό το νομοσχέδιο. Το αφήνει στο κενό. Η ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών για τις οποίες το νέο σύστημα διαχείρισης των περιοχών αυτών δεν δίνει στους φορείς αυτούς την αρμοδιότητα της φύλαξης που θα ήταν πολύ σημαντικό. Διαχρονικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα  τη φύλαξη στη θάλασσα την αφήνει  στο λιμεναρχείο αλλά το λιμεναρχείο δεν έχει ούτε τα μέσα  ούτε έχει ως βασικό του θέμα την προστασία. Αυτό που προτείνουμε  είναι  ότι από τη στιγμή που πάει να στήσει ένα καινούργιο σύστημα διαχείρισης των περιοχών, πρέπει να του δώσει και την αρμοδιότητα να κάνει ολοκληρωμένα τη δουλειά, και αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει και ένα από τα μεγάλα μείον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Έχει κάποια λογική, το βλέπουμε, το παρακολουθούμε αλλά θεωρούμε ότι είναι  ένα πολύ μεγάλο κενό ή προστασία στη θάλασσα και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο γιατί το να προστατεύεις στη θαλάσσια περιοχή στην ουσία προστατεύεις και το εισόδημα των ψαράδων αλλά και τα ζώα και την τροφή τους και τα ιχθυαποθέματα.  Εμείς έχουμε Εθνική δράση κάνουμε   παρακολούθηση πληθυσμών σε διάφορες περιοχές σημαντικές όπως  στις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα  στις Βόρειες Σποράδες και τώρα και στο Ιονιο. Δουλεύουμε πολλά χρόνια στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλόννησου στις Βόρειες Σποράδες, εκεί συμμετέχουμε και βοηθάμε και στην φύλαξη του Πάρκου για να καλυφθεί αυτό το κενό που είπαμε πριν, έχουμε ένα κέντρο ενημέρωσης.  Από φέτος θα ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα εθνικής παρακολούθησης σε διάφορες σημαντικές περιοχές υπό το ΕΛΚΕΘΕ,  θαλάσσιας στρατηγικής παρακολούθησης δεικτών γιατί η φώκια  είναι ένας από τους δείκτες που μας δείχνουν την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για να δούμε τα επόμενα χρόνια πώς εξελίσσεται αν είναι θετικά τα αποτελέσματα ή όχι”.
Ακούστε το 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com