Με τον Δάκο πρωταγωνιστή στην φετινή ελαιοπαραγωγή του νησιού τα μηνύματα που έρχονται από περιοχές όπου έχει ξεκινήσει η αποκομιδή του ελαιοκάρπου είναι δυσοίωνα. Χαμηλής ποιότητας το λάδι και οι τιμές σε πρωτοφανή πτωτική πορεία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου Νίκος Ζαχαριάδης μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινα Κουτάντου “Ναι μεν αλλά” αναφέρθηκε στα πρώτα δυσάρεστα όπως τα χαρακτήρισε μηνύματα από την παραγωγή της περιοχής του Μεραμβέλλου που έχει ξεκινήσει εδω και λίγες μέρες, κρατώντας πάντως την αισιοδοξία του για βελτίωση της κατάστασης τον επόμενο μήνα όπως χαρακτηριστικά είπε: “Το Δεκέμβρη θα δούμε πώς θα πάνε οι ποιότητες. Τώρα οι ελιές είναι οι περισσότερες δακοφαγωμένες, θα πέσουν με τη βροχή και τον αέρα. Τα μηνύματα δεν είναι καλά, από τα πρώτα αλέσματα δεν έχουμε καλή εικόνα αλλά προσδοκούμε ότι θα φτιάξουν στην πορεία διότι από την εμπειρία μου τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το κομμάτι αυτό τα ποιοτικά λάδια βγαίνουν τον μήνα Δεκέμβρη.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να αναμορφωθεί η νομοθεσία που αφορά τη δακοκτονία, από μηδενική βάση και να ασχοληθούν άνθρωποι που ασχολούνται με το χώρο και όχι αυτοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη χαρουπιά από την ελιά και περπατούν μόνο στα πεζοδρόμια του Κολωνακίου.
Έχουμε σύσκεψη αύριο το μεσημέρι με ανοιχτή ατζέντα στο Ηράκλειο οι Πρόεδροι όλων των Ενώσεων της Κρήτης και θα θέσω εκεί το θέμα.
Εαν δεν ξεκινήσει η λογική της αναμόρφωσης της νομοθεσίας από μηδενική βάση τα πράγματα θα είναι κάθε χρόνο και χειρότερα και το κακό είναι ότι απογοητεύεται ο κόσμος, απομακρύνεται από την καλλιέργεια και θα φτάσουμε να τρώμε το λάδι εισαγόμενο όπως τρώμε τη σταφίδα τώρα.
Το κομμάτι των τιμών είναι καταστροφικό είναι απελπιστικά χαμηλές κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στα 2,30 ευρώ και 2,55 ευρώ παραδοτέο στην Ιταλία!
Ενημερώθηκα πριν από λίγο ότι η Ελαΐς πλήρωσε στη Δυτική Κρήτη λάδι το οποίο δεν πληρεί τις προδιαγραφές ούτε καν του Παρθένου στα 1,30 ευρώ!” κατέληξε.