Ο Μιχάλης Χωραφάς στο Λατώ fm: “Ο κλάδος των μηχανικών σηκώνει για άλλη μία φορά δυσανάλογο βάρος, χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα στήριξης διότι θα υπάρξουν ζητήματα ρευστότητας στην αγορά”

Για την τηλεδιάσκεψη υπό την οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά στην ιστορία της η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ και για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του του θεσμικού οργάνου Μιχάλης Χωραφάς.

Όπως τόνισε “ήταν μία ιστορική συνεδρίαση, για πρώτη φορά έγινε με τηλεδιάσκεψη και μάλιστα χρησιμοποιώντας το επίσημο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει το δημόσιο για αυτή τη διαδικασία του e-presence.  12 άτομα συνδεθήκαμε και για τέσσερις ώρες συνεδριάσαμε σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα”.

Πέρα από το γεγονός του να λειτουργούμε όσο πιο σωστά γίνεται, θέλουμε να περάσουμε και ένα μήνυμα σε όλη τη δημόσια διοίκηση ότι υπάρχουν τα εργαλεία και υπάρχει η δυνατότητα για να συνεχίζονται δραστηριότητες που έχουν παγώσει και προφανώς μέσα από το πάγωμα τους πλήττεται όλη η οικονομία. Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω ότι υπάρχουν συμβούλια και επιτροπές που δεν συνεδριάζουν για μήνες όπως το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το συμβούλιο επίλυσης πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων και όλα αυτά ουσιαστικά δεν αφήνουν την οικονομική και την οικοδομική δραστηριότητα να προχωρήσει και νομίζω ότι πρέπει προς αυτό να γίνουν βήματα εξ ανάγκης. Αφού δεν τα κάναμε νωρίτερα τώρα πρέπει να γίνουν εξ ανάγκης.


Ο κλάδος των μηχανικών είναι ένας από τους σημαντικούς κλάδους αυτή τη στιγμή στην Ελληνική οικονομία που συνεχίζει να δουλεύει και θα έλεγα ότι σηκώνουμε για άλλη μία φορά ένα δυσανάλογο βάρος, αυτό της στήριξης της οικονομίας.

Από τη μία δεν έχουν κατέβει τα ρολά αλλά προφανώς όλοι οι συνάδελφοι πλήττονται.

Παρότι δεν έχουν κλείσει τα ρολά, καθώς τα εργοτάξια συνεχίζονται και δίνουν πνοή στην οικονομία της χώρας και ο μηχανικός βρίσκεται εκεί να προσπαθήσει, να πάρει ευθύνες και να τηρήσει την ασφάλεια και υγεία στα εργοτάξια μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο μηχανικός είναι από τις σπουδές του έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που αναλαμβάνει αυτή την εποχή.

Νομίζω ότι είναι δυσανάλογες τις όποιας κατάρτισης γιατί σχετίζονται με Υγειονομικό αντικείμενο. Ζητήσαμε για αυτό το λόγο και με επιστολή μας να μας δοθούν οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργεί το εργοτάξιο πέρα δηλαδή από τις ατομικές μας πρωτοβουλίες να έχουμε και κάποια κατεύθυνση σε αυτό.


Πέρα από την αποζημίωση των 600 ευρώ  που λαμβάνει ο μηχανικός, από κει και πέρα σίγουρα χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα στήριξης. Ήδη έχουν ληφθεί αρκετά και στο πλαίσιο αναβολής ή αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ κτλ, χρειάζονται όμως περισσότερα διότι θα υπάρχουν ζητήματα ρευστότητας στην αγορά.

Θα υπάρχουν ζητήματα στον κλάδο και ειδικά σε όσους σχετίζονται με την οικοδομή όπου διακινούνται και επιταγές. Για αυτό το λόγο ένα από τα κυρίαρχα μέτρα που πρέπει να ληφθούν την επόμενη μέρα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. 


Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν έχει δυνατότητες να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στα μέλη του δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διοργάνωσης σεμιναρίων, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς θα διευκολύνουμε την καθημερινότητα, πώς θα μπορέσουν ορισμένα ζητήματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα και αυτή την εποχή μόνο με ψηφιακές διαδικασίες, με ηλεκτρονικές διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν.

Στείλαμε μια πρώτη επιστολή προς τον Υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης για να θεσπίσει κάποιες νέες διαδικασίες, να διευκολύνομαστε σχετικά με ζητήματα που αφορούν οικοδομικές άδειες. Για να εκδοθεί μέχρι σήμερα μία οικοδομική Άδεια απαιτούνταν η φυσική παρουσία είτε του μηχανικού είτε του ιδιοκτήτη στο υποθηκοφυλακείο για να λάβει κάποια πιστοποιητικά, στο ΙΚΑ, για να πληρώσει κάποια προκαταβολή στην εφορία, για να πληρώσει κάποια φορολογικά. Αυτά όπως καταλαβαίνετε σήμερα είναι αδύνατα να συμβούν,τα κτηματολογικά γραφεία έχουν κλείσει. Αυτά τα απαραίτητα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να σταλούν μέσω κάποιου e-mail ηλεκτρονικά, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να προχωρήσει μία διαδικασία υποβολής και έκδοσης οικοδομικής άδειας. Θεωρούμε ότι ζητούμε το αυτονόητο. Απλά πρέπει να γίνει αυτή την εποχή εν μέσω δυσμενών συνθηκών.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, αλλά σίγουρα αρκετοί συνάδελφοι έχει μειωθεί το αντικείμενό τους πάρα πάρα πολύ σε ποσοστά του 80 με 90% και σε ορισμένους συναδέλφους έχει μειωθεί το αντικείμενο 30% με 40%.

Μία δεύτερη επιστολή στάλθηκε στην  αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης επειδή τα συμβούλια αρχιτεκτονικής και τα συμβούλια πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων εντάσσονται στην Αποκεντρωμένη διοίκησης Κρήτης ζητάμε  να ξεκινήσουν να λειτουργούν αυτά τα συμβούλια ώστε να μπορέσει να υπάρξει συνέχιση της δραστηριότητας των μηχανικών που έχει παγώσει”.


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com