“Θα πρέπει να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να υπακούμε στις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται την εξάπλωση του κορωνοϊού και προφανώς να προστατέψουμε και τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας” δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενηνέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.
“Μέτρα μπορούν να παρθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο να μην αρρωστήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, το ζήτημα είναι ότι και οι υπόλοιποι οι οποίοι δεν θα αρρωστήσουν, περνάμε και θα περάσουν προφανώς μία περίοδο πάρα πολύ δύσκολη άρα λοιπόν τα μέτρα θα πρέπει να είναι προς διάφορες κατευθύνσεις και όχι μόνο στον περιορισμό της κυκλοφορίας και στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας”.
‘Μέτρα θα πρέπει να παρθούν προς δύο κατευθύνσεις, η μία είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και προπάντων η προστασία των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας γιατί είναι εκείνοι οι οποίοι σηκώνουν το βάρος για την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού και όταν λέμε να είναι προτεραιότητα, είναι στην κυριολεξία προτεραιότητα γιατί εάν δεν μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία κατ επέκταση δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση και σε προσωπικό και σε μέσα προστασίας και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ βγάζει οδηγία η οποία λέει πως θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις όταν δεν υπάρχουν προστατευτικά μέτρα.
Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και στους εργαζόμενους αλλά και στον πληθυσμό. Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε η κυβέρνηση, το κράτος , να μπορέσει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, μάσκες υγειονομικό υλικό.
Πρέπει να προχωρήσει σε ενίσχυση με προσωπικό, δεν μπορεί το προσωπικό να ανταποκριθεί σε μία πιθανή έξαρση. Αυτή η κρίση αναδεικνύει την κρισιμότητα και την αναγκαιότητα όχι μόνο της ενίσχυσης αλλά του ίδιου του συστήματος υγείας σε αντιπαραβολή με τις απόψεις εκείνες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είναι γιατρός και αντιπρόεδρος της βουλής και είπε ότι “να μην ξανακούσω τα παπαγαλάκια να μιλάνε για απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας”. Αυτό κάτι συμβαίνει γιατί προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, δεν παύει όμως να είναι επιστήμονας.
Να θυμίσω ότι το 2014 μέσα σε μία νύχτα απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την πρωτοβάθμια υγεία, αυτά τα πράγματα πρέπει να τα έχει κατά νου ο κόσμος.
Όπως ανέφερε “ήταν ατυχής τουλάχιστον η άποψη του κυρίου Σταϊκούρα ο οποίος στην δήλωση του Τσακαλώτου ότι εγώ αν ήμουν Υπουργός Οικονομικών θα πρότεινα στο Eurogroup να αναστείλει το σύμφωνο σταθερότητας ούτως ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι οικονομίες και ο κ. Σταϊκούρας αποκάλεσε λαϊκιστή τον κ. Τσακαλώτο και πριν στην κυριολεξία Αλέκτωρ λαλήσει, βγήκε η επίτροπος και είπε ότι “αναστέλλουμε το σύμφωνο σταθερότητας για να μπορέσει κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις οικονομίες τους” και εδώ θα ήθελα να κάνω ένα συμπαντικό σχόλιο, αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ένα αποθεματικό της τάξης των 37 δις αυτό το αποθεματικό δημιουργήθηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Το αποθεματικό τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα που ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη, να επιστρέψουμε μέρος του μαξιλαριού στον ελληνικό λαό.
Τα 10 περίπου δις αν πέσουν στην οικονομία, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα είναι θετικό.
Η ενίσχυση της οικονομίας αυτή τη στιγμή, η κάλυψη των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν κλείσει, οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να καλυφθούν πλήρως οι μισθοί τους, να καλυφθούν οι επιχειρήσεις.
Χρειάζονται διευκρυνίσεις π.χ. αν μια επιχείρηση θέσει σε διαθεσιμότητα 10 εργαζόμενους δεν δεν είναι υποχρεωμένη να τους επαναπροσλάβει, θα πρέπει να προσλάβει ή ίσο αριθμό, ξέρετε τι σημαίνει αυτό, ότι κάποιοι εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή είναι σε διαθεσιμότητα αύριο-μεθαύριο μπορεί να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους γιατί η επιχείρηση μπορεί να θέλει να μειώσει το μισθολογικό κόστος και να πάρει κάποιους άλλους θέση τους με μικρότερο μισθό.
Η στήριξη των εργαζομένων πρέπει να είναι δεδομένη και συγκεκριμένη και να εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί τους οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι και αυτή τη στιγμή είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν. Είναι νομίζω σωστό και δίκαιο, δίνεται η δυνατότητα με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χρησιμοποιηθούν χρήματα για την κάλυψη των εθνικών αναγκών”.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: