Για τις ανατροπές στην εργατική νομοθεσία που θα προκαλέσει το νομοσχέδιο που φέρνει από τον Μάιο στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, οι 7 αλλαγές που έχει στο συρτάρι προς νομοθέτηση ο Κωστής Χατζηδάκης είναι: Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, η καθιέρωση ψηφιακής κάρτας τηλεργασίας, η δουλειά και τα Σαββατοκύριακα για τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, η εξίσωση και η αύξηση των υπερωριών σε 150 το χρόνο για υπηρεσίες και βιομηχανία, η καθιέρωση μητρώου μελών των συνδικάτων και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις αποφάσεις για απεργία.
Όπως τόνισε ο κ. Πεπόνης, “σε μια στιγμή που η κοινωνία λόγω πανδημίας είναι γονατισμένη και υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. άνεργοι και κόσμος που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης, είναι η χειρότερη στιγμή για να έλθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και αλλάζει το τοπίο σε πάρα πολλά θέματα. Η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να κοιτάξει πώς θα ενισχύσει τους ανέργους, τους εργαζομένους και μετά να φέρει το κάθε νομοσχέδιο και πάνω εκεί να συζητήσουμε. Χωρίς την κοινωνική και εργασιακή συναίνεση, όποιοι νόμοι και να περάσουν, δεν θα έχουν καμία επιτυχία. Με το νέο εργασιακό νόμο και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, έρχονται ρυθμίσεις που μετατρέπουν την ήδη ευέλικτη αγορά εργασίας σε υπερευέλικτη. Με τις αλλαγές που προωθούνται, το οκτάωρο θα φαντάζει μακρινό παρελθόν. Η κυβέρνηση έπρεπε στο νομοσχέδιο να προβλέπει να βοηθήσει να ενισχυθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να ρυθμιστεί η αγορά εργασίας, εδώ πάμε για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας”.
Ο κ. Πεπόνης αναφέρθηκε επίσης στις επικρατούσες συνθήκες για τον κόσμο της εργασίας και στο Λασίθι, πώς επηρεάζει η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και στη σημασία των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του ΒΟΑΚ, των πανεπ. τμημάτων και για το Λασίθι και για την Κρήτη.