Ο Μανόλης Πεπόνης στο Λατώ fm για την ‘Επιτροπή Πισσαρίδη’: “Επιστροφή στο… μέλλον, με ΔΝΤ χωρίς μνημόνια – Εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην περιμένουν κάτι καλύτερο”

Για τα επιδόματα ανεργίας, αυτούς που μένουν έξω αλλά και εν γένει για τις συζητούμενες αλλαγές που προτείνει η “Επιτροπή Πισσαρίδη” μεταξύ άλλων στο χώρο της ασφάλισης και της εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.

Όπως είπε, το επίδομα καλύπτει περί τους 150.000 από τους συνολικά 500.000 μακροχρόνια ανέργους της χώρας, ποσό που όπως ανέφερε “δεν φτάνει, τι να πρωτοπληρώσει κάποιος με αυτό το ποσό. είναι δυστυχώς σταγόνα στον ωκεανό”. 


“Ελπίζουμε και θα το προσπαθήσουμε, ώστε να παραταθεί, τουλάχιστον, το ταμείο ανεργίας μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο, ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει αυτό για να δει και ο κόσμος πώς θα κινηθεί”.

Αναφέρθηκε επίσης στους εργαζομένους στο χώρο τουρισμού-επισιτισμού που μένουν εκτός επιδομάτων παρά το ότι μπορεί να έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα που πλέον απαιτούνται, αφού θα πρέπει απαραιτήτως να μην είναι η πρώτη φορά που εργάζονται και να έχει ένσημα της προηγούμενης χρονιάς.

Ούτως ή άλλως, όπως είπε, από την αρχή της πανδημίας τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν καλύπτουν όλον τον πληττόμενο κόσμο της εργασίας. “Μιλάμε για πάνω από ένα εκατ. ανέργους αυτή τη στιγμή, δεν παίρνουν όπως καταλαβαίνουμε όλοι επιδόματα. Ήδη με βάση στοιχεία του Σεπτέμβρη, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί”. 

Αναφερόμενος στην “Επιτροπή Πισσαρίδη”, υπό τον νομπελίστα Οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο κ. Πεπόνης τόνισε πως “ήδη σχεδιάζει την αναπτυξιακή στρατηγική για την επόμενη δεκαετία. Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, είναι ο κ. Βέττας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών, του Ινστιτούτου δηλαδή του Συνδέσμου Ελήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ενώ στη σύνθεση της επιτροπής αυτής δεν υπάρχουν, ενώ θα έπρεπε, τουλάχιστον εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων της εργασίας, της επιχειρηματικότητας”.

“Απ’ όσα έχουν κυκλοφορήσει, η Επιτροπή αυτή θα φέρει πολλά κακά για τον κόσμο και της εργασίας αλλά και της επιχειρηματικότητας, αφού πάντα πάμε χέρι – χέρι με τη μικρομεσαία επιχείρηση. Αναφέρεται σε μία έκθεση της επιτροπής, ότι εμποδίζουν τους μεγάλους και εξωστρεφείς να αναπτυχθούν, θα πρέπει δηλαδή βάσει όσων λένε να περιοριστεί ο αριθμός προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία. Δηλαδή να εξαφανιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση, για να πάρει μπροστά η οικονομία. 

Για τους εργαζομένους, θα πρέπει, όπως υποστηρίζει, να εξαφανιστούν βασικά πράγματα που ίσχυαν μέχρι τώρα
– θα πρέπει να αυξηθεί η ελαστικότητα στην εργασία, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στην εργασία, ‘όμορφες’ ελληνικές λέξεις που κρύβουν μια κακή πραγματικότητα. Αυτή η επιτροπή το μόνο που δεν θα φέρει για τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι κάτι καλύτερο”.

Για τις αλλαγές που, μεταξύ άλλων, προτείνει στο επίδομα που δεν θα είναι πλέον σταθερό αλλά συνδεόμενο με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Πεπόνης σημείωσε πως “εδώ είναι και το ‘μυστικό’, γιατί ενώ μέχρι τώρα αρχικά ο κατώτατος μισθός συμφωνούνταν μεταξύ ΓΣΕΕ και των εκπροσώπων των επιχειρηματιών, μετά τον αποφάσιζε η κυβέρνηση, τώρα η Επιτροπή αυτή προτείνει την ύπαρξη μιας ‘Επιτροπής σοφών’ που θα αποφασίζει – με ποιον τρόπο ακριβώς, κανένας δεν ξέρει. Ο κατώτερος μισθός, που για πολλούς ακούγεται κάτι μακρινό, είναι συνδεδεμένος με όλα τα επιδόματα και όλες τις παροχές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή”. 

Τέλος, τόνισε ότι “ο ΟΑΕΔ θα περιοριστεί σε πολύ λίγα πράγματα και όλα τα υπόλοιπα θα περάσουν  στον ιδιωτικό τομέα. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ίδιος, άλλα πολλά κομμάτια του ΟΑΕΔ σημαντικά θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Όταν αυτή η Επιτροπή προτείνει να καταργηθεί η ασφάλιση όπως την ξέρουμε σήμερα, με την εγγύηση του κράτους και να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της στον ιδιωτικό τομέα, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ιδιωτική ασφάλιση”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com