Για τα θέματα που απασχολούν τον εργατικό κόσμο με την έναρξη του νέου έτους αλλά και τα στοιχεία που προκύπτουν για την ανεργία και τις ροές απασχόλησης από τη δημοσιοποίηση των ΕΡΓΑΝΗ και ΕΛΣΤΑΤ μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση” και στο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.
Όπως μεταξύ άλλων τόνισε “μπορεί να ακούμε κατά καιρούς, κάθε χρόνο ότι ο τουρισμός δεν πάει καλά, τα κέρδη δεν είναι πολλά όμως βλέπουμε από την άλλη μεριά να δίνεται μια μεγάλη μάχη ειδικά στο νομό Λασιθίου για χτιστούν καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα από μεγάλους ομίλους που σημαίνει ότι ο τουρισμός πάει καλά.
Πρέπει όμως να πάει καλά και για τους εργαζόμενος γιατί ο τουρισμός πρέπει να δίνει ένα κομμάτι από από αυτά που ωφελούνται οι επιχειρηματίες και στο κοινωνικό σύνολο.
Κακά τα ψέματα, ο τουρίστας ο επισκέπτης δεν απολαμβάνει μόνο το ξενοδοχείο μέσα αυτά που του προσφέρει απολαμβάνω και όλα τα υπόλοιπα τα οποία είναι ένα κοινό αγαθό.
Με αυτή την έννοια νομίζω ότι όλη η κοινωνία πρέπει να έχει οφέλη από τον τουρισμό.
Υπάρχει η τοπική συλλογική σύμβαση προς τιμήν και των τριων ενώσεων ξενοδόχων του νομού και των εργαζομένων και τα δύσκολα χρόνια την δεκαετία που πέρασε παρότι σχεδόν είχαν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις κατόρθωναν πάντα να βρίσκουν κοινό σημείο συνεννόησης και να υπογράφονται οι συλλογικές συμβάσεις.
Η τοπική συλλογική σύμβαση δεν αφορά μόνο το χρηματικό ποσό αλλά είναι και τα θεσμικά που περιλαμβάνει που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τις ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εθνική συλλογική σύμβαση, κάποια πράγματα τα οποία για το Λασίθι αποτελούν ένα διαφορετικό όφελος για τους εργαζόμενους.
Χθες φάνηκε και από την συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι αλλά και από την κοπή της πίτας που ακολούθησε με την παρουσία και των τριών προέδρων των ενώσεων ξενοδόχων κι άλλων θεσμικών παραγόντων, ότι υπάρχει θέληση και όρεξη να υπογραφεί ξανά.
Αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από δύο πηγές διαφορετικές ΕΛΣΤΑΤ και ΕΡΓΑΝΗ, δήλωσε πως “φαίνεται ότι ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. Το Υπουργείο Εργασίας σε ένα και όλη η υπόλοιπη κοινωνία σε άλλο.
Δεν μπορεί να διαβάζω στο εισαγωγικό σημείωμα της ανακοίνωσης για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές αρχίζουν να αποδίδουν στο σύνολο της απασχόλησης και της οικονομίας. Το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να μας πείσει για πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Ακόμα και με το ίδιο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό κατά 3.600 και πάνω. Κάποιος θα πει ότι εντάξει 3.000 δεν είναι τίποτα αλλά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τα τελευταία 6 χρόνια και αυτό είναι το σοβαρό.
Πρέπει να δούμε και την ποιότητα των της εργασίας. Ένας στους πέντε μισθωτούς παίρνει κάτω από 500 ευρώ μεικτά σημαίνει 420 ευρώ καθαρά. Έχει υποχωρήσει το κόστος ανά εργαζόμενο 2,4% την προηγούμενη χρονιά.
Ο κ. Βρούτσης πρέπει να κάνει τη δουλειά του και η δουλειά του,το έχουμε ξαναζήσει, είναι να μας πείσει ότι όλα τα κάνει καλά, όλα πηγαίνουν, αλλά οι άνθρωποι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν ευημερούν.
Η εικόνα είναι χειρότερη για έναν απλό λόγο. Όταν περιλαμβάνονται στις νέες θέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι με μία μέρα τη βδομάδα ή με 4 μέρες το μήνα… Όταν θεωρούμε εργαζόμενος επειδή έχω ένα μεροκάματο τη βδομάδα καταλαβαίνετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι και τόσο αξιόπιστα. Θα ήταν αξιόπιστα αν πραγματικά υπήρχε ανάλυση ακριβής και συγκεκριμένα στοιχεία. Εδώ βγάζουμε κάποια νούμερα τα οποία μας βολεύουν”.
Ακούστε το: