26 Κύπριοι μελισσοκόμοι εκπαιδεύτηκαν για 7 ημέρες από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λασιθίου. Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Μανώλης Μαυρουπλάκης βρέθηκε στο στούντιο του Λατώ fm και μίλησε στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» για τις δράσεις του συλλόγου, το μέλλον της μελισσοκομίας και τις προσπάθειες για τη διάσωση ελληνικών φυλών μέλισσας. Μεταξύ άλλων είπε: “Tους υποδεχτήκαμε στην Ιεράπετρα ξεκινήσαμε, ένα τριήμερο έντονης δουλειάς με θεωρητική εκπαίδευση και μετά επισκεφτήκαμε μελισσοκομία στην Άνω Σύμη Λασιθίου. Ήρθαν στον Άγιο Νικόλαο, στην Σητεία πήγαμε σε ένα σύγχρονο τυποποιητήριο μελιού και σήμερα είμαστε εδώ να τους αποχαιρετήσουμε.
Θα υπάρξει και συνέχεια, ένα δεύτερο γκρουπ θα έρθει το Μάρτιο για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα»
«Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία του συναδέλφου αγρότη. Δηλαδή δεν μπορεί το πρωί και το μεσημέρι που η μέλισσα κυκλοφορεί στους αγρούς να ψεκάζουν. Θα μπορούσαμε να «περάσουμε» στους συναδέλφους τους αγρότες να ψεκάζουν το απόγευμα όταν η μέλισσα ήδη έχει μπει στο σπίτι της, ώστε να μην κινδυνεύει.
Δεν είναι βέβαια μόνον αυτό. Είναι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που ευτυχώς στην Ελλάδα το θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει δεν τις επιτρέπει αλλά μία και μιλάμε γενικά για τον πλανήτη οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες τι περιέχουν δραστικές ουσίες που κατά τη δραστηριότητα της καλλιέργειας, στην ανάπτυξη της, έχουν περάσει μέσα στον οργανισμό του φυτού και όταν πάει η μέλισσα σε ένα ανοιχτό λουλούδι από της ελαιοκράμβης π.χ που είναι γενετικά τροποποιημένη ταΐζει τον γόνο με αυτήν τη γύρη και αυτός πεθαίνει από την ώρα που ταΐζεται με τη δηλητηριασμένη γύρη από τη Monsanto, την Bayer και όλους αυτούς τους κολοσσούς, τότε έχουμε το σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών”.