Για το πρόγραμμα λειτουργίας δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων και για το πρόγραμμα «ESTIA» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που αφορά στη φιλοξενία προσφύγων σε κατοικίες,
μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Aναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.
Όπως είπε μεταξύ άλλων “είχαμε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ τον κ. Κουράκη για το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών και γενικά το θέμα του προσφυγικού στην Κρήτη.
Ενημερώσαμε τον νέο πρόεδρο της ΠΕΔ για τις ενέργειες που έχει κάνει η Αναπτυξιακή και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα με αυτά που έχει εξαγγείλει τόσο κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου Υφυπουργός εργασίας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης.
Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μία συνάντηση στην Αθήνα με την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου έχουν που αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά.
Η αναπτυξιακή Ηρακλείου μετά από πρόταση του προηγούμενου συμβουλίου της έκανε μία έρευνα όσον αφορά τους χώρους που μπορούν να φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά και ποιες δομές μπορούν να γίνουν.
Κατά την άποψη μας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 με 120 παιδιά σε όλη την Κρήτη. Μιλάμε για 4 με 5 δομές στην Κρήτη. Προσπαθούμε επίσης να αποφύγουμε να γίνουν camps και hot spots στο νησί, δεν θέλουμε.
Το κάναμε το προηγούμενο διάστημα, το καταφέραμε ως περιφέρεια ως αναπτυξιακή Ηρακλείου και με τους φορείς που συνεργάστηκαν τόσο στη Σητεία όσο και στα Χανιά.
Πιστεύω να καταφέρουμε να πείσουμε τα κυβερνητικά στελέχη ότι το νησί δεν χρειάζεται hot spots. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με το πρόγραμμα “Εστία” που έχουμε αυξάνοντας τις κατοικίες τις οποίες διαχειριζόμαστε. Έχουμε μίσθωση 200 κατοικίες και φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε 895 άτομα κάτω από ανθρώπινες συνθήκες χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στον ντόπιο πληθυσμό.
Τα 200 παιδιά πάνε στα σχολεία μας μαθαίνουν τον πολιτισμό και τη γλώσσα του τόπου.
Το πρόγραμμα αυτό που γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα συνεχιστεί και το 2020, αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία ,είναι επιτυχημένο και θεωρούμε ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζει όλη η χώρα και όλη η Ευρώπη.Όσο καλύτερα το διαχειριστούμε τόσο καλύτερο θα είναι για την Κρήτη και για την Ελλάδα. Έχουμε έναν αρχικό σχεδιασμό να υπάρξουν 5 με 6 δομές στο νησί αλλά δεν έχει συζητηθεί στα συλλογικά όργανα.
Δεν μπορούμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά βλέποντας τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν αυτές οι ροές ερχόταν από τα νότια στην Κρήτη θα έπρεπε η υπόλοιπη Ελλάδα να βοηθήσει αυτό κάνουμε κι εμείς αυτή τη στιγμή βοηθάμε στο πρόβλημα που περνάει η χώρα αλλά βάζουμε και κάποιες κόκκινες γραμμές. Αν τώρα έρθει η κυβέρνηση και τοποθέτηση hotspot από μόνη της, αναλαμβάνει και την ευθύνη πλήρως” κατέληξε.