“Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών που οφείλονται σε παρατεταμένους χρόνους γνωμοδοτήσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στο Λασίθι και στο Ηράκλειο, υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται επιφέροντας ταλαιπωρία σε μηχανικούς και σε πολίτες” τόνισε το πρωί της Τετάρτης 30/10 ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τον Νίκο Σγουρό στο Λατώ fm 103,3.
Ο κ. Χωραφάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει ζητήσει πολλάκις από το υπ. Πολιτισμού να στελεχώσει καλύτερα τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. “Η Υπηρεσία στο ν. Λασιθίου υποστηρίζεται από ένα άτομο που σε λίγο συνταξιοδοτείται. Το θέμα της υποστελέχωσης μας ανησυχεί γιατί σε λίγα χρόνια εάν δεν υπάρξει ενίσχυση μπορεί όλα τα θέματα να στέλνονται στο Ηράκλειο και εάν συσσωρευτεί εκεί ο όγκος υποθέσεων όλης της Κρήτης καταλαβαίνουμε τι έχουμε να περιμένουμε. Εμείς από την υπουργό Πολιτισμού είχαμε ζητήσει πριν χρόνια αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με κωδικοποίηση των απαιτήσεων του υπουργείου για περιοχές και όρους ώστε ένας πολίτης και ένας μηχανικός να γνωρίζουν όταν πάνε να επενδύσουν σε μια περιοχή τι επιτρέπεται και εάν ελέγχεται ή όχι, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα. Έχει γίνει ένα βήμα που είναι η ψηφιοποίηση μέσω του αρχαιολογικού κτηματολογίου των ζωνών σε έναν χάρτη για να γίνεται αντιληπτό τί είναι εντός και τι όχι”.
Επίσης τέθηκε, όπως είπε, το θέμα του ελέγχου οικοδομησιμότητας από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης, “δεν ελέγχει απλά τα ζητήματα του υπ. Πολιτισμού αλλά κρίνει και εάν ένα οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο ή όχι, δηλαδή ενώ υπάρχουν οι εγκρίσεις, το Συμβούλιο αυτό μπορεί να ακυρώσει τέτοιες πράξεις, είναι μια υπ΄ρβαση καθήκοντος, ένας υπερβάλλων ζήλος που δεν δικαιολογείται, εκεί έχουμε ταύτιση απόψεων με την Αρχαιολογία”.
Ο κ. Χωραφάς αναφέρθηκε επίσης:
– στο έργο της παράκαμψης της Ελούντας “ένα ζωτικό έργο για τον τόπο που έχει καθυστερήσει, ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση”
– στα έργα του νέου ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος “το έργο πλέον έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς, ελπίζουμε και το θέμα των απαλλοτριώσεων να ολοκληρωθεί με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες ώστε να μπορεί να λάβει την πλήρη ανάπτυξή του. Σημαντικό θα είναι να υπάρξει και αναστροφή του κλίματος και της απόφασης να μην βελτιωθεί η παλαιά εθνική οδός Αγίου Νικολάου-Λιμνών, μακάρι αυτό να αλλάξει και να διαπλατυνθεί ο δρόμος.
– στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, “είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που πρέπει να προχωρήσει τάχιστα με τις διορθώσεις που προτείναμε για να υπάρξει επιτέλους μία βάση στο χωροταξικό της χώρας, αφού η χώρα μας πρώτα αναπτύσσεται και οικοδομείται και έπειτα ακολουθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός με καθυστέρηση. Θα έπρεπε να είχαν μπει νωρίτερα το πλαίσιο για να δοθούν σωστές κατευθύνσεις στον υποκείμενο σχεδιασμό, στα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ώστε να έχουμε σωστούς κανόνες με βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας”.
– την εκτός σχεδίου δόμηση, “μετά τις ανακοινώσεις του ΠΘ για τη μη δυνατότητα οικοδομησιμότητας των ‘τυφλών’ οικοπέδων, αναμένουμε και κάποια αλλαγή στη νομοθεσία. Εμείς ως ΤΕΕ προτείνουμε μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων να μην προκύψουν διαφοροποιήσεις”.
Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό: