Για την πρώτη έρευνα αξιολόγησης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έλαβε χώρα από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αλλά και την Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται οι νέες αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, μίλησε στον αέρα της εκπομπής “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Τμήματος Κώστας Παναγιωτάκης.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων “αυτή είναι η πρώτη αξιολόγηση εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέτασης πανελληνίως σε επίπεδο Πανεπιστημίων”, με τα αποτελέσματα που προέκυψαν να δίνουν σημαντικά συμπεράσματα, αναδεικνύοντας ότι οι εξ αποστάσεως μέθοδοι εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν στο Τμήμα βρίσκουν υψηλή αποδοχή μεταξύ των φοιτητών.
“επειδή η διαδικασία της εξ αποστάσεως εξέτασης ολοκληρώθηκε στο Τμήμα μας με το βέλτιστο τρόπο, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε άλλα τμήματα όπου ενδεχομένως να υπήρξαν προβλήματα. Η γνώμη πάντως των φοιτητών μας ήταν γενικώς θετική”.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος αποκλειστικά οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) το διάστημα 26/6/2020 με 1/7/2020, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εξ αποστάσεως εξετάσεις του Τμήματος
Για τις εστίες
Για το θέμα των φοιτητικών εστιών, τόνισε πως υπάρχει η σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και πως ο σχετικός φάκελος έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας. “Πλέον είναι θέμα του υπουργείου για να προχωρήσουν οι εστίες μαζί με το ΕΛΜΕΠΑ. Εστίες για 100 φοιτητές στα Λακώνια, 60 για τη Σητεία και κάποιες μεγαλύτερες χωριτικότητες για το Ηράκλειο”.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για τις Αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.
Αυτή η εξέλιξη, όπως είπε, δεν έχει θετικό πρόσημο. “Δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με επαγγελματικά δικαιώματα και προγράμματα σπουδών, αφού στο δικό μας τμήμα αυτά έχουν θεμελιωθεί από τότε που ιδρύθηκε.
έγινε ένας οριζόντιος τρόπος διχοτόμησης του ενιαίου χώρου της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που όλοι ονειρεύονται να είναι ενιαίος, δυστυχώς όμως κάποιοι με το έργο τους κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση”.
Όπως τόνισε “εμείς ζητάμε αυτή η απόφαση να ανακληθεί, αφού δεν έχει γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά με μόνο κριτήριο ότι δημιουργήθηκαν καινούργια τμήματα”.
Ακούστε εδώ αναλυτικά όλη τη συζήτηση: